Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 dec 2009 - Anul XIV, nr. 283 (4269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Stop abandonului

Renegate de familie, tinerele nasc şi îşi botează copiii în centre sociale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sunt mulţi părinţi care îşi doresc enorm un copil şi, înainte de naşterea bebeluşului, îi pregătesc camera, cumpără hăinuţe, jucării, schimbă mobilierul în încăpere, culoarea tapetului.
Sunt, însă, destule mămici sau viitoare mămici pentru care venirea pe lume a unui copil devine dintr-o dată o povară. Este cazul femeilor care au o situaţie materială precară, care nu au relaţii stabile, provin din familii dezorganizate, la care se adaugă şi laşitatea unor bărbaţi care nu-şi recunosc copiii. Pentru aceste femei s-au deschis în judeţ două centre maternale, la Suceava şi Gura Humorului, unde acestea îşi pot găsi, pentru o perioadă, adăpost, hrană şi consiliere.

 

„Nu am avut unde să duc copilul”

Poveştile mamelor care ajung în aceste centre, ca o ultimă şansă de a păstra copilul şi de a nu-l da statului, sunt, toate, triste.
La începutul acestui an, la Centrul Maternal Suceava am întâlnit-o pe Maria, o tânără mămică care se afla în centru împreună cu copilul ei de zece luni. Maria provine dintr-o familie numeroasă fără posibilităţi financiare, care nu le-a putut asigura adăpost ei şi fiului ei.
În Centrul Maternal, tânăra mămică, în vârstă de 26 de ani, a învăţat să-şi îngrijească copilul, să gătească, să se ocupe de igiena ei şi a copilului.
„Nu am avut unde să merg cu copilul, la mama acasă nu e loc pentru noi, suntem cinci copii, iar eu am vrut să ţin copilul şi să am grijă de el”, a spus Maria.
Tânăra a rămas însărcinată cu iubitul ei în vârstă de aproape 40 de ani. Acesta a plecat la muncă în Portugalia şi relaţia dintre ei s-a rupt. Maria a păstrat copilul pentru că şi-l dorea şi pentru că a vrut să-l crească, dar posibilităţile financiare ale familiei sale nu i-au permis să rămână acasă şi, de aceea, a căutat o soluţie.
„Băieţelul meu avea aproape o lună când am venit aici. Mai am un băiat de cinci ani cu care ţin legătura, dar locuieşte cu mama tatălui lui. Suntem cinci fraţi de acasă, doi sunt plecaţi la muncă în Italia şi unul în Olanda. Mai am o soră la facultate care locuieşte cu mama”, a povestit Maria.

 

„Naşi” şi „moaşe”, de nevoie

În acest an, au beneficiat de serviciile de protecţie acordate în Centrul Maternal Suceava 17 mame cu copii sau însărcinate. „Centrul Maternal reprezintă pentru aceste mămici un loc cald, prietenos, unde se pot retrage pentru un timp, atunci când valurile vieţii le devin potrivnice. Centrul Maternal este locul în care fiecare mamă are şansa de a lupta pentru a rămâne alături de copilul ei, fiind asistată permanent, în această încercare, de oameni cu suflet, specializaţi să îndrume şi să le ajute”, ne-a spus şefa Centrului Maternal sucevean, Irina Nechifor.
Fiecare caz este special pentru personalul din centru, acesta trăind alături de mame bucuria succesului sau decepţia eşecului. De multe ori, în cele două centre de la Humor şi Suceava au fost botezaţi şi „moşiţi” copii, chiar de personalul centrelor. Peste noapte, unii dintre ei au devenit „naşi” sau „moaşe”. Aceste evenimente sunt o bucurie pentru tinerele mămici, dar şi pentru personalul centrelor sociale, care le ajută pe mamele abandonate de propriile familii să-şi încreştineze copiii.

 

Iertată de părinţi

Unul dintre cazurile cu final fericit pe care l-am descoperit la Centrul Maternal Suceava este cel al unei tinere mame în vârstă de 18 ani, care, în urma unei relaţii, a adus pe lume o fetiţă.
Coşmarul ei a început atunci când a constatat că era însărcinată. Părinţii au alungat-o de acasă, chiar dacă fata era încă elevă în clasa a XII-a. Dorindu-şi mult să păstreze copilul, cu ajutor financiar din partea tatălui copilului, tânăra şi-a găsit o gazdă în oraşul în care învăţa şi, cu mari eforturi, a absolvit cu succes liceul, chiar dacă între timp devenise mamă.
După un timp, tatăl copilului a refuzat să le mai ajute, moment în care tânăra mamă a solicitat ajutor de specialitate în centrul maternal. În timpul cât a fost asistată, tânăra s-a înscris la o şcoală postliceală, unde a intrat fără taxă.
„Între timp, relaţiile cu părinţii s-au îmbunătăţit considerabil, iar în momentul de faţă tânăra mamă îşi continuă studiile, în timp ce bunicii materni îşi îngrijesc cu mare drag şi responsabilitate nepoţica. Ne bucurăm că am reuşit, prin serviciile acordate în Centrul Maternal Suceava, să ajutăm multe fete însărcinate să fie acceptate din nou în familie, împreună cu nou-născuţii. În majoritatea cazurilor, timpul şi consilierea psihologică pe care o primesc de la specialiştii din cadrul Protecţiei Copilului Suceava devin liantul principal care determină reintegrarea acestor tinere mame în familiile naturale”, ne-a mai spus Irina Nechifor.

 

În sprijinul mamelor abuzate

În Centrul Maternal din Gura Humorului, ridicat chiar în curtea Direcţiei de Asistenţă Socială Gura Humorului, îşi găsesc adăpost între 13-15 femei din zona Humorului, femei care au fost părăsite de soţi sau concubini, lăsate pe drumuri cu copii mici, mame care nu au casă şi nici un venit stabil. Unele dintre ele au stat chiar şi jumătate de an în centru. De la deschiderea centrului, acum trei ani, 13 copii au fost botezaţi în acest centru, chiar de personalul care are grijă de micuţi şi de mamele acestora.
„Mamele au fost înscrise la medicul de familie şi se colaborează cu Protecţia Copilului pentru consilierea acestora şi evaluare psihologică. Se ţine legătura cu Poliţia, Maternitatea Gura Humorului, cu AJOFM Gura Humorului în vederea calificării şi găsirii unui loc de muncă pentru fiecare mămică. De asemenea, s-au întocmit dosare pentru obţinerea unei locuinţe sociale pentru mămici”, ne-a spus şefa centrului de la Humor, Floarea Cofler.

 

Ajutate să devină mame

Personalul care lucrează în cele două centre maternale ne-a povestit că de cele mai multe ori, la uşa lor bat fetele însărcinate sau care au deja copii mici care nu au adăpost şi nici bani pentru a se descurca singure. Sunt, însă, şi mame care au fost „crescute” de stat, adică provin din sistemul de protecţie a copilului. Pentru că nu reuşesc să se integreze în societate, nu au un serviciu, un venit stabil, atunci când se întâmplă să dea viaţă unui copil, ele revin la vechile lor „case” – centrele de plasament.
Nu toate mămicile doresc însă să fie alături de copilul lor, să înveţe să-l crească. Multe renunţă la copil, pentru a avea din nou libertate.
Centrele maternale au şi acest rol, de a convinge mămicile că nu trebuie să-şi abandoneze pruncii, pentru că sunt servicii sociale care pot să le vină în ajutor. Tinerele sunt învăţate cum să-şi hrănească pruncii, cum să le dea medicaţia, să-i spele şi să-i îmbrace. Cu sprijinul asistenţilor sociali din cadrul centrelor maternale, beneficiarele sunt ajutate să-şi întocmească documentaţia pentru obţinerea unei locuinţe sociale şi găsirea unui loc de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Renegate de familie, tinerele nasc şi îşi botează copiii în centre sociale.
 Vizualizări articol: 1786 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 7 voturi
Renegate de familie, tinerele nasc şi îşi botează copiii în centre sociale4.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei