Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 iul 2009 - Anul XIV, nr. 170 (4156)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Blocaj

Spitalul din Frasin, retras de la vânzare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vânzarea Spitalului de boli profesionale din Frasin, singurul de acest gen din Moldova, a fost deocamdată sistată de lichidatorul societăţii MIN Bucovina, care îl avea în administrare. Pe de o parte, la licitaţia de vânzare a activelor anunţată pentru data de 24 iulie a.c. nu s-a înscris nimeni, iar pe de altă parte, după ce Monitorul de Suceava a semnalat, la începutul acestei luni, că spitalul este scos la vânzare cu tot cu pacienţi, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a înştiinţat oficial vânzătorul că revendică această unitate spitalicească, ceea ce a dus la retragerea lui de pe lista imobilelor scoase la mezat.
De serviciile spitalului de boli profesionale beneficiază foştii mineri atinşi de silicoză, dar şi de alte boli căpătate în urma lucrului în mină. Din 2007, de când unitatea a trecut din finanţarea Ministerului Sănătăţii în cea a Casei de Pensii, numărul celor care au stat prin saloanele spitalului a crescut an de an, mai ales că statutul instituţiei permite şi asistenţa cazurilor sociale printre mineri, în număr mare îndeosebi iarna.
Directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava, Mirela Adomnicăi, ne-a declarat că, dacă în 2006, CJP a decontat 39 de cazuri, cu suma de 27.309 lei, în 2007 în spital au fost 259 de pacienţi, a căror spitalizare şi tratament au costat 182.205 lei, în 2008 au fost 310 cazuri, cu un decont de 253.871 lei, iar în 2009, numai în primele cinci luni ale anului, la Frasin s-au tratat 176 de mineri, iar CJP a plătit 136.170 lei. În total, de la preluare, pentru cei 784 de mineri sau foşti mineri care s-au adresat spitalului din Frasin, CJP a plătit aproape 600.000 de lei. Adomnicăi a mai precizat că până acum nu au fost niciodată probleme cu deconturile, astfel că instituţia nu s-a confruntat cu dificultăţi financiare.

 

Spitalul Frasin are un parc de peste 9.000 de metri pătraţi

Aceste aspecte ridică şi mai multe întrebări în ceea ce priveşte anunţul iniţial de vânzare a spitalului, mai ales că din punct de vedere legal deocamdată proprietar este statul român, MIN Bucovina având doar în administrare acest „activ”.
Preţul de pornire a licitaţiei pentru pavilion spital, centrală termică, gard, cabină poartă, garaj, alimentarea cu energie electrică, fosa septică, magazie, parcul de 9.081 mp şi aparatura medicală era de 3,481 milioane de lei fără TVA.
Spitalul Frasin a fost construit de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) şi funcţionează ca spital din 1936. În 1947, când Fondul a fost desfiinţat, clădirea a trecut în proprietatea statului. În 1969, printr-o hotărâre a Consiliului de Miniştri, clădirea şi 9.081 mp au trecut în administrarea Întreprinderii Miniere Suceava. După Revoluţie, în 1998, toate activele secţiei miniere Frasin au fost transferate la FPS, apoi la SC APROSERV Frasin.
Din 2003, FBOB a revendicat spitalul şi terenul aferent. De anul trecut, imobilul este dorit şi de administraţia locală, care a încercat fără rezultat să obţină un transfer gratuit.
Deocamdată, spitalul din Frasin are statut de secţie exterioară a Spitalului Orăşenesc Gura Humorului, în urma unei decizii din 2007 a Ministerului Sănătăţii, şi aparţine statului.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul din Frasin, retras de la vânzare.
 Vizualizări articol: 1501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Spitalul din Frasin, retras de la vânzare4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei