Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iul 2009 - Anul XIV, nr. 169 (4155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În 2009

Unsprezece suceveni s-au tratat în străinătate de aproape 300 de mii de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un număr de 11 suceveni a beneficiat, de la începutul anului până la sfârşitul lunii iunie, de tratamente medicale în clinici din alte ţări ale Uniunii Europene. Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a eliberat formularul E 112 pentru 11 persoane asigurate, care au prezentat documentaţia completă şi corectă şi care s-au adresat unor unităţi sanitare din Franţa, Belgia, Italia şi Germania.
Formularele au fost eliberate pentru o perioadă de maxim trei luni, diagnosticele pacienţilor fiind cifoscolioză cu distrofie rahidiană, chist, leucemie limfatică acută, malformaţie cardiacă congenitală, anemie hemolitică autoimună, osteosarcom a umărului drept proximal.
Preşedintele-director al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel, ne-a declarat că suma totală care trebuie plătită unităţilor sanitare din ţările Uniunii Europene, estimată de clinicile medicale respective în momentul întocmirii documentaţiei depuse în vederea aprobării formularului, se ridică la 283.200 euro.
Dr. Iordăchel a arătat că unul dintre dosarele depuse la CAS Suceava a fost respins, din cauza neconcordanţei între tratamentul recomandat de medicul specialist dintr-o clinică universitară din România şi tratamentul propus de clinica din străinătate care a fost contactată de persoana beneficiară.
Conform legislaţiei, o persoană asigurată care solicită formularul E 112 necesar aprobării unui tratament gratuit în străinătate trebuie să depună la CAS o cerere scrisă însoţită de copie a actului de identitate sau a certificatului de naştere, după caz, şi un referat sau raport medical cu recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate, precum şi dosarul medical care va conţine înscrisuri medicale din care să rezulte diagnosticul.
Din cadrul raportului medical trebuie să rezulte că serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, precum şi faptul că acesta nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în nici una din unităţile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante şi evoluţia probabilă a bolii.



Acceptul de tratament din clinicile din străinătate trebuie prezentat la CAS în original şi nu pe fax sau e-mail

“Trebuie precizat în mod explicit şi argumentat motivul pentru care serviciul medical respectiv nu poate fi acordat într-un interval de timp normal în nici o unitate sanitară din România. Raportul medical trebuie întocmit de un medic dintr-o unitate sanitară aflată în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate din România şi toate documentele medicale, precum şi raportul medical trebuie să fie datate, semnate şi ştampilate şi prezentate la dosar în forma originală”, a precizat dr. Cristina Iordăchel.
Dosarul care se depune la CAS mai trebuie să conţină obligatoriu, în original, o confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru UE în care se intenţionează efectuarea serviciului medical, cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical, în baza formularului E 112, în perioada indicată de persoana solicitantă, în original. Nu sunt acceptate faxuri de la clinici din străinătate.
Este important de ştiut că la nivelul CAS Suceava se face doar analiza legalităţii documentaţiei depuse şi nu se decide din punct de vedere medical asupra oportunităţii eliberării acestui formular.
Decizia medicală şi responsabilitatea efectuării acestui tratament în străinătate revine în totalitate medicului curant sau unităţii sanitare căreia i s-a adresat pacientul, iar responsabilitatea legală a plăţilor care se fac către unităţile sanitare din statele membre UE revine în totalitate casei de asigurări de sănătate din teritoriu care a eliberat formularul.
Eliberarea formularului sau refuzul eliberării acestuia se face în termen de cinci zile lucrătoare de la data depunerii dosarului la CAS, conform Ordinului Preşedintelui CNAS nr. 592/2008, care cuprinde Normele metodologice privind utilizarea formularelor emise în aplicarea Regulamentelor CEE (care se află pe site-ul CNAS, www.cnas.ro, secţiunea Formulare E).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Unsprezece suceveni s-au tratat în străinătate de aproape 300 de mii de euro.
 Vizualizări articol: 1311 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 1 vot
Unsprezece suceveni s-au tratat în străinătate de aproape 300 de mii de euro2.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei