Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iul 2009 - Anul XIV, nr. 169 (4155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Neglijenţă

Morminte din secolul al XVII-lea, distruse de lucrările ISPA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Mai multe morminte din secolul al XVII-lea au fost distruse de muncitorii firmei Test Prima care executau lucrări în cadrul programului ISPA, care presupune reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Suceava. Mormintele au fost descoperite în centrul Sucevei, în apropierea intersecţiei dintre străzile Ciprian Porumbescu şi Mihai Viteazu. Muncitorii au distrus trei morminte, două ale unor adulţi şi unul al unui copil.
De remarcat faptul că muncitorii care săpau la şanţul pentru conductele de apă potabilă nu au anunţat descoperirea făcută. Aceasta a fost văzută de directorul adjunct al Complexului Muzeal Bucovina, arheologul Ion Mareş, care trecea întâmplător prin zona respectivă. Imediat, acesta a anunţat Poliţia Patrimoniu şi a dispus încetarea lucrărilor.
„Am văzut oase şi cranii aruncate pe pământ. Am solicitat muncitorilor să oprească lucrările, măcar din considerente creştineşti, dar aceştia nu s-au oprit decât după ce au terminat de săpat la şanţ. Am anunţat Direcţia pentru Cultură, Complexul Muzeal Bucovina şi Poliţia Patrimoniu, însă când s-au oprit lucrările erau deja distruse trei morminte care datează din secolul al XVII-lea”, a declarat Ioan Mareş.

 

„Muncitorii au călcat practic cu utilajele lor trei morminte”

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei de Cultură Suceava au precizat că lucrările se realizau într-o zonă de interes arheologic, existând informaţii că acolo există o necropolă medievală.
Consilierul de patrimoniu al Direcţiei de Cultură, Viorel Blănaru, a precizat că SC ACET SA Suceava, beneficiarul lucrărilor ISPA, avea aviz pentru începerea lucrărilor, document care prevedea ca atunci când se realizează lucrări în zonele cu interes arheologic să fie anunţată această instituţie.
„Ar fi trebuit ca cei de la ACET să ne anunţe, să vină la Direcţie cu o adresă prin care să spună că se sapă în această zonă, iar arheologii să fie prezenţi atunci când se realizează lucrările”, a declarat Viorel Blănaru.
El a precizat că SC ACET SA Suceava avea informaţii despre zonele în care firmele care realizează lucrările de înlocuire a conductelor de apă şi canalizare trebuie să solicite asistenţa unor arheologi.
„În acest moment muncitorii au distrus, au călcat practic cu utilajele lor trei morminte, care în mod sigur erau întregi. Putem spune chiar că şi-au lovit un strămoş. De precizat că în momentul de faţă constructorii sunt în ilegalitate pentru că lucrează şi în altă zonă a Sucevei de interes arheologic, fără a anunţa Direcţia de Cultură”, a declarat Blănaru. El a mai adăugat că lucrările la programul ISPA din zona respectivă vor fi sistate până când vor fi finalizate lucrările arheologice de salvare şi cercetare a mormintelor.

 

Mormintele, într-un cimitir care aparţinea unei biserici armeneşti

Potrivit arheologului Ion Mareş, cel mai probabil, mormintele respective erau într-un cimitir care aparţinea unei foste biserici armeneşti, care se afla pe actualul amplasament al Casei Corpului Didactic. El a precizat că cele trei morminte sunt din secolul al XVII-lea, iar în zilele următoare se vor face săpături arheologice, în ideea că în zonă vor fi găsite şi obiecte de ceramică, bijuterii, obiecte vestimentare care ar putea să ofere mai multe informaţii de interes istoric.
Ioan Mareş a precizat că cimitirul se afla în apropierea bisericii armeneşti „Sf.Treime”, informaţii despre acest lăcaş de cult fiind disponibile într-o lucrare a academicianului Simion Florea Marian. Biserica s-a prăbuşit în jurul anului 1880, omorând-o pe soţia unui baron, Nicolae Capri, care era proprietarul grădinii în care se afla lăcaşul de cult. Ulterior, membrii familiei Capri au folosit pietrele acestei biserici pentru a construi o capelă, alături de biserica armenească Sf. Cruce din centrul Sucevei.
„Cele trei morminte sunt distruse în proporţie de 100%. Asta în condiţiile în care această zonă este declarată de importanţă arheologică, motiv pentru care lucrările nu trebuiau să se facă la întâmplare”, a declarat Ioan Mareş, care a adăugat că lucrările arheologice ar trebui să fie finanţate de către beneficiarul lucrărilor ISPA, respectiv firma SC ACET SA Suceava.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc a precizat că lucrările de înlocuire a conductelor de apă potabilă vor fi oprite până când arheologii vor finaliza cercetările. El a arătat că în zona respectivă, lucrările se realizează pe traseul fostelor conducte de alimentare cu apă, astfel încât acolo au mai fost făcute săpături.
„Se poate ca acolo să existe un strat de pământ care a fost turnat deasupra conductelor. Însă vom vedea exact despre ce este vorba atunci când arheologii vor termina cercetările”, a spus Seredenciuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Morminte din secolul al XVII-lea, distruse de lucrările ISPA.
 Vizualizări articol: 849 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Morminte din secolul al XVII-lea, distruse de lucrările ISPA5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Noi cei de azi trimis de
(22 iul 2009, 12:50:46
nesimtire, incultura, bataie de joc, individualism.

caracteristicile minunatului nostru popor.

mandru ca sunt roman!
2.   !!! trimis de
(22 iul 2009, 17:24:35
Domnilor ce vreti d-voastra, muncitorii de la acet cu greu aduna fiecare in parte 8 clase, asa ca Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei