Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 ian 2009 - Anul XIV, nr. 7 (3993)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În cătarea puştii

Vânătorii străini au împânzit deja pădurile judeţului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Vânătorii străini au împânzit deja pădurile din judeţul Suceava în căutarea celor mai frumoase exemplare de mistreţ, urs sau lup. Pasiunea i-a adus de la mii de kilometri depărtare, până în pădurile Bucovinei, aici unde, spun ei, se derulează unele dintre cele mai reuşite partide de vânătoare.

 

Pădurile Bucovinei şi mai ales animalele care trăiesc aici i-au împins pe 11 vânători din Austria şi Germania să lase traiul liniştit de acasă de după Sărbătorile de Iarnă şi să se avânte pe dealurile şi munţii noştri.

Wilhelm şi Ulf Balke, tată şi fiu, sunt pentru al treilea an în Suceava, dar nu regretă nici un moment alegerea făcută. Asta în ciuda faptului că ghinionul le-a cam dat târcoale, iar zilele petrecute până acum în aşteptarea vânatului au fost cam fără folos.

„Dorinţa noastră este să împuşcăm un mistreţ mare. Cum ne-o fi norocul, dar şi chiar dacă plecăm cu tolba goală tot vom reveni”, a anunţat Wilhelm Balke.

Cei doi au venit în România la sugestia lui Lothar Illemann, un vânător impresionat de ţara noastră.

„Prima dată am ajuns aici când eram mai tânăr. Mi-a plăcut mult, deşi acum e cam greu pentru că am îmbătrânit şi dealurile mi se par mai mari. Vânatul este mai mare decât cel din Germania, iar asta nu poate decât să atragă un vânător”, a mărturisit Lothar Illemann.

 

Direcţia Silvică pune la dispoziţie 27 de fonduri de vânătoare

Pentru vânătorii care vin din străinătate, dar nu numai, Direcţia Silvică Suceava pune la dispoziţie 27 de fonduri de vânătoare, răspândite atât în zona de munte, cât şi în zona de deal.

„Vânatul este foarte diversificat şi de foarte bună calitate, crescut în mediul lui natural. Străinii doresc în principal să vâneze mistreţi şi lupi, iar în ceea ce priveşte cazarea preferă condiţiile foarte bune. Nu sunt pretenţioşi şi au respect pentru vânat”, a arătat Cristian Tomniuc, şeful Compartimentului Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Suceava.

 

Străinii preferă vânătorile tradiţionale şi organizate profesionist

Pentru Gheorghe Vlăişanu, maistru de vânătoare de mai bine de 30 de ani, arta vânătorii este bine înrădăcinată. Spune că îi respectă pe străini şi a ajuns să le cunoască pretenţiile, mai puţin poveştile vânătoreşti cu care aceştia vin în tolbă.

„Preferă acţiunile organizate profesionist şi care respectă regulile de vânătoare tradiţionale. Vânătoarea se poate face la pândă, la goană sau la urmărit, acolo unde acest lucru este permis”, a arătat Gheorghe Vlăişanu.

O zi de vânătoare se derulează după un anumit tipic, pe care orice participant, fie român sau străin, îl respectă cu stricteţe.

Planul de vânătoare este primul episod al zilei, apoi urmează instructajul, iar personalul silvic îi anunţă pe vânători care sunt zonele cele mai populate cu speciile ce urmează a fi împuşcate. Acolo unde se face vânătoarea la goană, organizatorul, în speţă Direcţia Silvică, asigură şi gonacii, iar de aici totul depinde de îndemânarea şi norocul fiecărui vânător.

 

Cereri mai puţine faţă de anul trecut

Directorul Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru, spune că judeţul nostru este printre cele mai căutate de vânătorii străini, datorită potenţialului cinegetic enorm.

„Anul trecut am reuşit să acoperim în proporţie de 100% cererile venite din străinătate. Numărul vânătorilor ar fi putut fi mult mai mare, dar din păcate infrastructura îi face pe mulţi potenţiali clienţi să renunţe. Pentru sezonul de vânătoare 2008/2009 cererile sunt chiar şi mai mici. De exemplu, la urşi au fost doar două solicitări şi doar un animal împuşcat, iar la cerb numărul de cereri a scăzut la jumătate faţă de anul trecut”, a menţionat Valerian Solovăstru.

Printre cele mai căutate specii, anul trecut au fost cocoşul de munte, unde Direcţia Silvică Suceava a eliberat aproximativ 90 de aprobări, în timp ce pe pentru urşi au existat 12 cereri.

 

Preţul vânatului

Preţurile pe care vânătorii le plătesc pentru a-şi satisface pasiunea nu sunt chiar mici. În funcţie de animalele pe care le iau în cătarea puştii, vânătorii trebuie să scoată din buzunar între 500 şi 15.000 de euro.

Lista preţurilor arată în felul următor:

- cocoş de munte, 1.000 de euro

- lup, 1.000 de euro

- mistreţ, între 500-2.000 de euro, în funcţie de trofeu

- cerb, între 1.500-8.000 de euro

- urs, până la 15.000 de euro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vânătorii străini au împânzit deja pădurile judeţului.
 Vizualizări articol: 759 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Vânătorii străini au împânzit deja pădurile judeţului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei