Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 ian 2009 - Anul XIV, nr. 4 (3990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Aproape de faliment

MES, băgată în procedură de insolvenţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Cu datorii multiple şi cu un director cercetat penal de Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, societatea comercială MES este aproape de faliment. Judecătorul sindic de la Tribunalul Suceava trebuie să stabilească săptămâna viitoare dacă aprobă deschiderea procedurii de insolvenţă în baza unei cereri depuse de o firmă din Italia pentru neplata unor datorii de doar 16.889 de euro.

 

Datoriile pentru care s-a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul SC MES SA Suceava, de numai 16.889 de euro, datează din 2004. Chiar dacă aceste datorii par infime, acţiunea introdusă la Tribunalul Suceava în ianuarie 2008 a fost suficientă pentru a urni bulgărele. Aşa se face că, în decurs de câteva luni, la masa creditorilor s-au mai înscris şi alte firme, din Franţa şi România, dar şi principalul creditor al SC MES SA Suceava, respectiv Banca Comercială Română.

În baza unor contracte încheiate cu SC FRIULI ORLANDI ACCIAI SRL Udine, societatea suceveană avea de achitat în jur de 14.000 de euro. Cum firma condusă de Dumitru Duduman nu şi-a achitat obligaţiile contractuale, italienii s-au adresat instanţei de judecată şi în cursul anului 2005 au obţinut titlu executoriu împotriva SC MES SA. Judecătoria Suceava a obligat firma suceveană la plata sumelor prevăzute în contract, dar şi a unor penalităţi de întârziere, dosarul de executare ajungând pe masa executorului judecătoresc Cezar Ţugui.

Recuperarea sumei de 16.889 de euro s-a lungit în mod neaşteptat, motiv pentru care pe 22 ianuarie 2008 societatea italiană s-a adresat instanţei pentru deschiderea procedurii de insolvenţă.

 

Italienii de la GIACOMELLO SPA au de recuperat peste 70.000 de euro

La scurt timp după introducerea cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă, şi alte firme şi-au manifestat interesul pentru recuperarea banilor datoraţi de SC MES SA Suceava.

La dosar a apărut o cerere a unei alte firme italiene, SC GIACOMELLO SPA, care a solicitat în prima fază plata a 179.906 euro, dar şi a unei firmei din Franţa, SC NITRUVID, care are de recuperat 9.990 de euro.

Strânşi cu uşa, reprezentanţii SC MES SA Suceava şi-au mai achitat din datorii. Aşa se face că pe 28 februarie 2008, directorul Dumitru Duduman recunoaşte existenţa unui debit de 70.573 de euro faţă de NITRUVID, altul de 13.632 de euro faţă de firma românească Idraulia SRL, dar şi un rest de 32,41 de euro faţă de SC FRIULI ORLANDI ACCIAI SRL Udine.

Ulterior, la dosar au mai apărut şi alte solicitări de înscriere la masa credală. Cel mai important creditor este, fără îndoială, BCR, care are de recuperat 1,7 milioane de euro şi 2,154 milioane de lei (peste 500.000 de euro).

Tot pentru datorii neachitate s-au alăturat în dosar şi SC TEROM SA Iaşi, cu 6.845 de lei, dar şi Regia Naţională Apele Române, cu facturi în valoare de 2.313 lei, neplătite încă din 2007.

Acestor datorii li se adaugă cele înregistrate la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, şi care se ridicau la aproape 7 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane de euro).

 

Firma privată a lui Dumitru Duduman, scoasă din nou la licitaţie de Fisc

Pentru Dumitru Duduman, directorul SC MES SA Suceava, problemele de săptămâna viitoare nu sunt singurele. Şi firma SC Machines Wood&Metal SRL Suceava, controlată de familia Duduman, este cu sabia deasupra capului.

Pentru neplata obligaţiilor fiscale faţă de bugetul de stat, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a scos la mezat o parte din bunurile societăţii.

Este vorba de o clădire şi un teren cu suprafaţa de 3.092 mp pentru care cei de la Fisc speră să obţină 640.000 de lei, adică datoriile acumulate de SC Machines Wood&Metal SRL începând din septembrie 2008.

Aceasta este a doua licitaţie organizată de DGFP Suceava pentru înstrăinarea clădirii şi terenului de pe strada Calea Unirii, nr. 30F, la prima dintre acestea, organizată în decembrie, nefiind prezent nici un ofertant.

Dumitru Duduman nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere referitor la situaţia dezastruoasă în care se află atât SC MES SA, cât şi SC Machines Wood&Metal SRL.

 

Dosarul MES, pe masa procurorilor DNA

Între timp, procurorii DNA Suceava continuă cercetările împotriva lui Dumitru Duduman şi a executorului judecătoresc Cezar Ţugui. Dosarul în care sunt implicaţi cei doi se referă la vânzarea unor active ale SC MES SA, aflate sub sechestrul celor de la Fisc. Operaţiunile de vânzare-cumpărare s-au efectuat contrar Codului de Procedură Fiscală, existând indicii că s-a încercat prejudicierea bugetului de stat cu peste 1 milion de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MES, băgată în procedură de insolvenţă.
 Vizualizări articol: 2204 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
MES, băgată în procedură de insolvenţă3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei