Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 iul 2008 - Anul XIII, nr. 162 (3843)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În sfârşit...

Şi-a scos certificat de naştere la nouă ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O fetiţă din cartierul sucevean Mărăşeşti, Edera Mihalache, şi-a scos certificat de naştere la nouă ani. În această toamnă, fetiţa îşi va pregăti ghiozdanul pentru a păşi în clasa I, deşi ceilalţi colegi sunt cu doi sau trei ani mai mici decât ea. Mama minorei, Violeta Mihalache, ne-a spus că nu i-a făcut până acum certificat de naştere pentru că i-au fost luate actele de fostul concubin, şi îi era frică să nu facă puşcărie sau să aibă de plătit o amendă foarte mare.

 

Pe cale judecătorească

În urma materialului publicat, anul trecut (25.09.2007), în Monitorul de Suceava: „Inconştienţă. 'Născută' la 8 ani”, în care prezentam situaţia unui copil care nu avea identitate, motiv pentru care nu a putut fi înscris la şcoală, autorităţile locale s-au implicat şi au reuşit să o ajute pe Edera să primească certificatul de naştere.

La sfârşitul anului trecut, cu sprijinul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, părinţii fetiţei au primit un certificat medical constatator, după care un avocat i-a ajutat să obţină şi certificatul de naştere.

Legea spune că dacă un copil a împlinit un an şi nu a fost declarat, pentru obţinerea certificatului de naştere se începe acţiunea de înregistrare tardivă a naşterii, care se face numai pe cale judecătorească.

 

Departe de ochii lumii

Edera locuieşte în Blocul 48, din Suceava, într-o garsonieră de 11 metri pătraţi, alături de mama naturală, tatăl şi fratele vitreg.

În timp ce colegi de generaţie cu ea ştiu să scrie şi să citească, fetiţa din „Blocul Groazei” n-a avut parte nici măcar de jucăriile de la „grădi”.

A fost ţinută departe de ochii iscoditori ai vecinilor, departe de colegii de joacă, pentru a nu se descoperi că nu are un nume pe acte. Fetiţa nu a putut fi botezată creştineşte pentru că preotul este obligat să ceară la oficierea tainei botezului certificatul de naştere al copilului.

 

Speriată de puşcărie

Mama fetiţei, Violeta Mihalache, ne-a povestit că după ce a născut-o pe Edera (nume pe care i l-a dat chiar în maternitate), bărbatul cu care femeia avea o relaţie şi tatăl natural al copilei i-a luat buletinul şi i-a promis că o va înscrie la Primărie. Speriată că ar putea să facă puşcărie pentru că fiica ei nu are nici un act, Violeta a avut grijă doar să o îngrijească pe micuţă, departe de cunoscuţi.

A crescut-o până la doi ani şi patru luni cu multe sacrificii, stând prin chirii, fără un venit stabil, de multe ori fiind la mila rudelor.

În anul 2004, femeia s-a căsătorit cu Dumitru Mihalache, cu care mai are un copil – Cristian - de aproape patru ani, care este botezat şi cu acte în regulă.

 

„Şcolită” la ţară

Dumitru a acceptat chiar de la început copilul femeii, dar a neglijat şi el rezolvarea actelor pentru minoră. Fetiţa are numele dat de mama sa - Edera (Scutar, după numele de dinainte de căsătorie al mamei).

Dumitru Mihalache este de acord ca Edera să-i poarte numele, pentru că, spune el, „am crescut-o ca pe copilul meu”.

Deşi nu a putut să meargă la o grădiniţă din municipiul Suceava, pentru că nu exista în nici o evidenţă, Edera a fost dusă de tatăl ei vitreg la bunici, la Fântânele, unde, după cum ne-a spus bărbatul, „a fost acceptată de educatoare pentru a se obişnui cu copiii, pentru a învăţa să coloreze, să facă primele bastonaşe. Este un copil inteligent, care prinde repede”.
 

 

Edera nu are rechizite şi uniformă pentru şcoală

Edera ne-a spus că îşi doreşte foarte mult să meargă la şcoală, însă părinţii ei nu au banii necesari pentru a-i cumpăra cele necesare începutului de an şcolar. Ar fi „strigător la cer” ca tot din cauza părinţilor, a neglijenţei şi lipsurilor, această fetiţă să nu meargă nici în acest an la şcoală, pentru că-i lipsesc uniforma, ghiozdanul, hăinuţele, rechizitele şcolare.

Veniturile familiei sunt modeste (salariul minim pe economie al tatălui şi bonuri de masă, precum şi alocaţia lui Cristian).

Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, Narcisa Marchitan, care s-a implicat foarte mult în obţinerea certificatului de naştere de către Edera, ne-a spus că acest copil nu are nici o vină că părinţii ei au ţinut-o departe de şcoală, de grădiniţă, de „copilărie”.

Cei care pot să o ajute pe Edera să meargă în acest an la şcoală, fără să-i fie jenă, ruşine că nu are ghiozdan şi uniformă, pot să sune la redacţia Monitorului de Suceava, 0230 522 993.

 

Vecinii, de altă părere

Când am mers acasă la Edera, pentru a vedea dacă are cele necesare începutului de an şcolar, vecinii familiei Mihalache ne-au „informat” că „Edera este lăsată zile întregi singură în casă sau cu fratele ei mai mic. Mama copiilor îi încuie în casă şi pleacă. Mă şi mir cum stau singuri”, ne-a spus o vecină.

O altă femeie a venit cu completarea că, de fapt, femeia ar sta mai mult în casă, dar nu dă drumul la uşă şi o pune pe fiica ei să spună celor care o caută că „mama nu este acasă”.

La mijloc sunt şi câteva milioane de lei vechi - datorie la asociaţie, motiv suficient ca femeia să se „ascundă” de vecini, de preşedintele de asociaţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şi-a scos certificat de naştere la nouă ani.
 Vizualizări articol: 1101 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Şi-a scos certificat de naştere la nouă ani5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ..... trimis de
(12 iul 2008, 13:52:00
cati copii sunt ? ce varste au ?
1.1  RE: ..... trimis de
(12 iul 2008, 14:52:48
Edera are noua ani iar Cristian are patru ani
2.   Minti bolnave trimis de
(12 iul 2008, 17:48:34
Din pacate e plin de minti bolnave printre noi. Saraca fetita nu avea acte, stateau inghesuiti intr-un spatiu de 11 metri patrati, mama nu avea un venit stabil, dar cu toate astea, a gasit de cuvinta sa mai faca putin sex si implicit inca un copil. Cu siguranta copiilor astora le-ar fi mai bine intr-un centru de plasament

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei