Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 iul 2008 - Anul XIII, nr. 162 (3843)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zâmbetul unui copil stimulează centrul plăcerii din creierul mamei sale

Deşi părinţii obişnuiesc să spună că un copil le "luminează" viaţa, un nou studiu demonstrează că, de fapt, zâmbetul unui copil este acela care "luminează" regiunea creierului mamei asociată cu plăcerea, relatează La Presse Canadienne.

Cercetători americani interesaţi de diferiţi factori care influenţează dezvoltarea copilului au utilizat imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (IRMF) pentru a studia reacţia creierului mamei în momentul în care îi sunt prezentate fie imagini cu copilul său, fie fotografii cu unul necunoscut.

"Unul dintre cei mai importanţi factori (de dezvoltare) este relaţia pe care copilul şi-o creează cu părinţii săi. Am vrut să studiez aceşti factori cu atenţie", a explicat  unul dintre cercetători, doctorul Lane Strathearn, de la Baylor College of Medicine şi de la Spitalul pentru copii din Texas.

Cercetătorii au recrutat 28 de mame aflate în al treilea trimestru de sarcină, iar acestea au participat timp de 18 luni la realizarea studiului.

La câteva luni după naştere, cercetătorii au filmat bebeluşii şi au făcut câteva fotografii ce exprimă diferite emoţii, care merg de la supărare şi până la bucurie.

Imaginile au fost apoi prezentate mamelor, pentru ca tehnica IRMF să poată măsura reacţia creierelor lor. Cercetătorii au fost, în special, interesaţi de regiunea creierului asociată plăcerii şi de dopamină, un neurotransmiţător.

 

Întăreşte comportamentul matern

"Am studiat reacţia mamelor la zâmbetul propriilor copii în comparaţie cu zâmbetul unui copil necunoscut, după ce am comparat şi reacţiile la expresiile neutre sau de supărare. Într-adevăr, regiunea creierului asociată plăcerii a fost stimulată doar de zâmbet. Când mama îşi vedea copilul zâmbind, această regiune era extrem de activată, în comparaţie cu chipul unui copil necunoscut", a precizat doctorul Strathearn.

O astfel de reacţie, crede acesta, o determină pe mamă să aibă grijă de copilul său şi îi întăreşte comportamentul matern.

Cercetătorii analizează, în prezent, rezultatele obţinute pentru a vedea dacă reacţia mamelor este influenţată de relaţia pe care acestea au dezvoltat-o cu copiii lor.

"Credem că acest lucru ar putea avea implicaţii importante în cazul în care relaţia nu se dezvoltă în felul în care noi am dori, iar asta ar putea duce la apariţia unor probleme de neglijenţă sau violenţă", a explicat Strathearn.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zâmbetul unui copil stimulează centrul plăcerii din creierul mamei sale.
 Vizualizări articol: 1079 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zâmbetul unui copil stimulează centrul plăcerii din creierul mamei sale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei