Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 nov 2007 - Anul XII, nr. 280 (3652)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ecologie la Rădăuţi

Seminar cu tema „Biomasa - Energie verde”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cocheta sală de conferinţe de la „ THE GERALD’S HOTEL” a găzduit ieri dimineaţă un seminar cu tema „Biomasa – Energie verde”, seminar care a reunit specialişti din domeniu, oameni de afaceri, invitaţi din administraţia judeţeană şi locală, politicieni, dar şi pe directorul general de la Schweighofer Holzindustrie, Gerald Schweighofer, unul dintre marii investitori din noua zonă industrială a municipiului Rădăuţi.

După salutul adresat invitaţilor de către directorul de la Schweighofer Holzindustrie SRL, Nechifor Tofan, consilierul local rădăuţean Petru Carcalete a prezentat câteva consideraţii despre energia verde şi experienţele locale. Acesta a făcut o prezentare generală a energiilor verzi, regenerabile, şi a menţionat că la nivelul ţării noastre volumul de biomasă este exprimat în proporţie de 63 la sută de către deşeurile agricole, 22 de procente de lemnul de foc şi deşeurile menajere şi alte reziduuri cu 15%.

Expunerea directorului Institutului de Cercetări Silvice Câmpulung Moldovenesc, Ionel Popa, a avut ca temă resursele de biomasă între potenţial şi utilizare.

Popa a menţionat că, potrivit Cărţii Albe a energiei regenerabile a UE, aceasta va ajunge în anul 2010 la 12 la sută din consumul de energie primară, faţă de 6 procente, cât reprezenta la nivelul anului 1976, şi că energiei electrice produsă din biomasă îi revin numai două procente.

Energie ieftină şi ecologică

De departe, momentul care a captat cel mai puternic atenţia celor peste o sută de participanţi la seminar a fost reprezentat de tema „Energie din biomasă. O şansă pentru România”, temă susţinută de Gerald Schweighofer.

Investitorul austriac a arătat că peleţii reprezintă cea mai ieftină sursă de energie obţinută din materiale regenerabile, în condiţiile în care aceştia sunt, la kwh, cu 14% mai ieftini decât gazul. Schweighofer a spus că producţia de peleţi preconizată pentru anul 2008 (70000 de tone) este suficientă pentru necesarul anual a 15000 până la 20000 de consumatori casnici în România. Intervenţia decanului Facultăţii de Silvicultură Suceava, profesorul doctor Radu Cenuşă, a vizat potenţialul de biomasă a arboretelor de molid, în condiţiile în care bioenergetica a devenit o ramură economică.

Decanul facultăţii sucevene a făcut o scurtă prezentare a direcţiilor de evoluţiile a bionergeticii, a surselor şi soluţiilor de exploatare a biomasei.

 Finalul acţiunii de ieri i-a aparţinut prefectului Orest Onoferi care a concluzionat că dezvoltarea proiectelor  de energie verde-biomasă va aduce oportunităţi de afaceri în zonă , pentru că acestea beneficiază de cofinanţare.

Prefectul sucevean a mai arătat că strategia la nivelul judeţului pe această temă trebuie regândită, ceea ce impune şi o schimbare a strategiei de ecologizare a judeţului. Seminarul de ieri a fost organizat de firmele Holzindustrie Schweighofer şi Gerfor.

Instalaţie de cogenerare pe bază de biomasă, la Rădăuţi

Pentru anul 2008, compania Holzindustrie Schweighofer are în proiect construirea a două instalaţii de cogenerare pe bază de biomasă, la Sebeş şi la Rădăuţi. Ca materie primă va fi folosită scoarţa obţinută din producţie şi va fi acoperit întregul necesar de energie termică.

Avantajele acestora sunt reprezentate de faptul că instalaţiile produc concomitent energie electrică şi termică, şi spre deosebire de alte procese, cogenerarea permite o economisire de până la 43 la sută a energiei primare, fiind destinate în special alimentării de mari consumatori, respectiv alimentării prin staţii de termoficare. Folosirea biomasei presupune costuri extrem de reduse.

În condiţiile în care România nu exista pe piaţa de peleţi, Holzindustrie Schweighofer a realizat deja primul pas în viitor.

Energia biomasei, regenerabilă

Biomasa este ansamblul materiilor organice nonfosile în care se înscriu deşeurile lemnoase, deşeurile agricole, deşeurile vegetale din sectorul forestier, agricol şi industrial, dar şi cerealele şi fructele. Principala diferenţă dintre energia obţinută din combustibilii clasici şi respectiv biomasă este următoarea: combustibilii fosili nu pot fi transformaţi în energie utilizabilă decât după mii de ani, în timp ce energia biomasei este regenerabilă putând fi folosită an de an.

Sistemele de încălzire ecologice pe bază de peleţi

Peleţii sunt combustibili solizi, cu conţinut scăzut de umiditate, obţinuţi din rumeguş, aşchii de lemn sau chiar scoarţă de arbori, prin presare mecanică. O variantă mai puţin cunoscută pe piaţa românească o reprezintă sistemele de încălzire ecologice pe bază de peleţi. Aceştia reprezintă un combustibil solid nou ce răspunde cerinţelor actuale de utilizare a energiei „curate” şi regenerabile. Producerea lor nu necesită aditivi sau lianţi datorită răşinilor exitente în mod natural în materia primă de bază.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Seminar cu tema „Biomasa - Energie verde”.
 Vizualizări articol: 1049 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Seminar cu tema „Biomasa - Energie verde”3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei