Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mar 2020 - Anul XXV, nr. 72 (7377)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Gabriel MANTA

Gabriel MANȚĂ


Factor multiplicator

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

S-au identificat două meciuri care ar fi accelerat pandemia de coronavirus, propulsând-o la un alt nivel. Este vorba de două meciuri din optimile Ligii Campionilor, meciuri care s-au jucat cu spectatori. Primul este Atalanta – Valencia, care s-a disputat pe 19 februarie, al doilea este Liverpool – Atletico, disputat pe 11 martie. Interesant este că impactul a fost doar în câte una dintre taberele de suporteri prezente la fiecare partidă, datorită separării obișnuite a acestora la astfel de meciuri. Atalanta nu a fost gazdă pe stadionul ei din Bergamo, ci la Milano, pe San Siro, unde asistența totală a fost de aproximativ 45.000 de spectatori. Virusul s-a răspândit între suporterii bergamezi, mulți dintre aceștia ducându-se ”curați” la meci, dar întorcându-se în oraș contaminați. Mai mult, au lăsat virusul pe orice suprafață cu care au venit în contact pe tot parcursul lor prin Milano. Este una dintre explicațiile creșterii exponențiale a cazurilor din Lombardia. Dincolo, în Anglia, localnicii au fost expuși doar la această ultimă parte, a contactului cu suprafețele. În schimb, cele câteva mii de madrileni prezenți la meci și-au transmis unii altora virusul pe tot parcursul deplasării, nu numai la stadion, apoi au încins și o petrecere în centrul Madridului, la întoarcere, împreună cu alte câteva mii. Nu e speculație, evenimentele sportive și concertele chiar sunt considerate focare în cazul epidemiilor. Gândiți-vă cum se fac accesul și evacuarea pe stadioane sau în săli, cum alunecă mii de mâini pe aceleași balustrade...

Aș lega de cele de mai sus o observație statistică făcută de cei de la London Business School, anume că rata de infectare a femeilor este la jumătate față de cea a bărbaților. Asta ne poate duce la concluzii false sau cel puțin pripite. Păi câte femei au fost prezente la cele două evenimente sportive incriminate? Probabil sub 10%. În România, care din fericire nu a avut parte de un asemenea eveniment multiplicator (era și greu la câți spectatori adună meciurile din Liga 1), o statistică de acum o săptămână arăta că 51% dintre cei infectați erau femei, 44% - bărbați, restul copii. Deci coronavirusul nu face discriminare în funcție de sex.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Factor multiplicator.
 Vizualizări articol: 1668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Factor multiplicator5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei