Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 193 (5400)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cele mai vechi obiecte din fier descoperite pe Terra au căzut din cer

Cele mai vechi obiecte din fier descoperite vreodată pe Terra - bobiţe incluse în coliere funerare găsite într-un cimitir egiptean vechi de 5.000 de ani - au fost şlefuite din fragmente de meteoriţi, a anunţat o echipă de arheologi, citată de AFP.

O analiză detaliată a acelor bobiţe, descoperite în 1911 de arheologii britanici în Egiptul de Jos, în satul El-Gerzeh, a demonstrat faptul că acestea sunt compuse din fier meteoritic, nu dintr-un minereu terestru.

Cele nouă bobiţe de mici dimensiuni provin din situri funerare datând din anul 3.200 î.e.n. şi au fost înserate în coliere, alături de alte metale preţioase, precum aurul, sau geme (lapis-lazuli, agate etc.). Ele sunt expuse în prezent la Muzeul Petrie de la University College din Londra (UCL).

Oamenii de ştiinţă au supus aceste bobiţe unui examen non-distructiv, bombardându-le cu neutroni pentru a citi "semnătura" atomică a fiecăruia dintre elementele chimice care compun acest aliaj metalic.

Cercetătorii au descoperit o concentraţie ridicată de nichel, fosfor, cobalt şi germaniu, care apare doar în cantităţi infime în fierul terestru. Metalul din care au fost şlefuite bobiţele s-a "născut" deci în spaţiu, înainte de a se prăbuşi pe Terra, adus de un meteorit, afirmă autorii acestui studiu, publicat în revista Journal of Archaeological Science.

Alte analize au arătat că acest fier meteoritic a fost încălzit de multe ori şi modelat cu ciocanul pentru fasonarea bobiţelor.

"Au fost rulate şi lovite cu ciocanul pentru a le da această formă", spune Thilo Rehren, profesor de arheologie la UCL.

"Este o tehnologie foarte diferită de aceea folosită de obicei pentru a străpunge o bobiţă din piatră, iar acest fapt demonstrează o înţelegere destul de avansată din partea meşteririlor aurari care au lucrat acest material dificil", consideră acelaşi profesor.

În mileniul al patrulea de dinainte de era noastră, metalul folosit în mod curent de artizani era cuprul, mult mai puţin dur şi casant decât fierul meteoritic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cele mai vechi obiecte din fier descoperite pe Terra au căzut din cer.
 Vizualizări articol: 670 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cele mai vechi obiecte din fier descoperite pe Terra au căzut din cer5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei