Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 141 (5348)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Curs de fizică, susţinut din spaţiu pentru milioane de chinezi

O astronaută chineză aflată pe orbita terestră a realizat, joi, o serie de lucrări practice de fizică, transmise în direct pentru sute de milioane de elevi şi telespectatori, o veritabilă performanţă, care demonstrează încă o dată ambiţiile pe care China le are în sectorul spaţial, informează AFP.

În faţa unui mare drapel naţional, Wang Yaping, cea de-a doua femeie trimisă în spaţiu de autorităţile de la Beijing, a efectuat, zâmbind, o serie de mici experimente didactice, care au demonstrat legile fizice care se aplică în condiţii de imponderabilitate, în special cu o picătură de apă şi un titirez, care păreau că plutesc în spaţiu.

Purtând un costum albastru, Wang Yaping, fost pilot cu gradul de maior în aviaţia chineză, se afla în habitaclul din modulul Tiangong 1 ("Palatul celest"), la o altitudine de peste 300 de kilometri deasupra Terrei.

Ceilalţi doi membri ai echipajului acestei misiuni Shenzhou X, generalul Nie Haisheng şi colonelul Zhang Xiaoguang, au filmat acest curs de fizică. Peste 60 de milioane de elevi şi profesori chinezi au urmărit acest curs inedit.

Evenimentul a fost prezentat în direct într-o emisiune difuzată de televiziunea de stat chineză şi a inclus un joc de tipul "întrebări-răspunsuri" la care au participat astronauta chineză şi elevii unui liceu din Beijing.

"Aţi văzut deşeuri în spaţiu?", a întrebat unul dintre elevi. "Nu am văzut, dar există destul de multe", a răspuns Wang Yaping.

Misiunea Shenzhou X este o etapă importantă a programului spaţial chinez, care vizează construirea unei staţii spaţiale locuibilă în permanenţă şi care ar putea fi inaugurată în jurul anului 2020. Aceasta este cea mai lungă misiune cu echipaj uman la bord din istoria Chinei. Echipajul chinez va rămâne 15 zile pe orbita Terrei.

Avansând cu paşi mari în domeniul programelor spaţiale, China a răspuns în ultimii ani unor provocări tehnice tot mai complexe şi începe să recupereze întârzierile acumulate în domeniul spaţial în faţa Rusiei şi a Statelor Unite.

China este în paralel angajată şi în cursa pentru "recucerirea" Lunii, dorind să devină prima ţară asiatică ai cărei astronauţi vor păşi pe satelitul natural al Terrei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curs de fizică, susţinut din spaţiu pentru milioane de chinezi.
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Curs de fizică, susţinut din spaţiu pentru milioane de chinezi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei