Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 38 (5245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Oamenii de ştiinţă studiază trei metode diferite ce ar putea fi folosite pentru a devia asteroizii

 

Europenii, ruşii şi americanii încearcă, lucrând fiecare pe cont propriu, să găsească cea mai bună metodă de a evita o coliziune dintre Terra şi un asteroid şi de a devia orice corp ceresc care ar ameninţa Pământul, precum acela care ar fi cauzat extincţia dinozaurilor, informează AFP.

"Nimeni nu încearcă să distrugă prin explozie un asteroid, pentru că nu suntem la Hollywood, iar această soluţie s-ar putea dovedi una nefericită, pentru că ar multiplica riscurile" prin fragmentarea obiectului ceresc, a explicat Erwan Kervendal, directorul companiei Astrium (din grupul EADS), liderul european din domeniul cercetărilor spaţiale.

În condiţiile în care un asteroid cu un diametru de 45 de metri se pregăteşte să treacă foarte aproape de Terra vineri seară - la o distanţă de aproape 30.000 de kilometri -, "trei opţiuni sunt demne de analizat pentru a devia un obiect care ameninţă Pămâtul", a explicat Kervendal.

Prima dintre ele constă în "percutarea obiectului ceresc cu o viteză foarte mare, de 30.000 de kilometri pe oră, aproape de centrul lui de gravitaţie, cu o precizie de 1 metru, sub un unghi specific, pentru a reuşi să îi deviem traiectoria".

La acest scenariu lucrează europenii, printre care se află şi Erwan Kervendal, directorul unui proiect denumit "Impactorul cinetic" la compania Astrium.

La rândul lor, americanii mizează pe atracţia pe care ar putea să o exercite un vehicul spaţial, plasat pentru un timp îndelungat în proximitatea asteroidului şi care ar îndeplini astfel funcţia de "tractor gravitaţional".

Ruşii studiază o a treia opţiune - o deviere a traiectoriei asteroidului, prin efectul de suflu asociat unei explozii produse în apropiere de asteroid.

Oamenii de ştiinţă şi cei de afaceri îşi vor împărtăşi rezultatele şi concluziile studiilor lor, în martie, la Bruxelles.

"Acesta va fi primul bilanţ anual al programului din cadrul Uniunii Europene denumit NEO-Shield (Scutul contra obiectelor aflate în apropiere de Pământ/ Near Earth Object), lansat pe o perioadă de trei ani, la începutul anului 2012", a explicat Erwan Kervendal.

"Fiecare lucrează la propria metodă, dar noi vom pune în comun cunoştinţele şi modelele noastre matematice. Nu este o competiţie, ci o colaborare între echipe", a adăugat acelaşi cercetător francez.

După ce va fi ales conceptul "cel mai eficace şi realizabil industrial", la jumătatea anului 2015, va fi nevoie să treacă alţi câţiva ani pentru ca omenirea să deţină o soluţie operaţională.

"Dacă UE acceptă propunerea, vom lansa în jurul anului 2020 un demonstrator, pentru a valida opţiunea aleasă şi pentru a arăta că putem să ţintim spre un astfel de obiect, aflat la o altidudine mai mare de 36.000 de kilometri, unde se află sateliţii de telecomunicaţii. În funcţie de interesul manifestat de liderii ţărilor noastre şi după ce vom fi arătat că dispozitivul nostru funcţionează, vom trece la finanţarea şi dezvoltarea tehnologiei operaţionale", a adăugat Erwan Kervendal.

Erwan Kervendal consideră că este prematur să ofere mai multe detalii despre studiile celor trei echipe de cercetători, dar a subliniat că savanţii "nu sunt presaţi de timp, pentru că nu există un risc veritabil de coliziune înainte de un secol", întrucât riscul de producere a unei coliziuni în 2036 cu asteroidul Apophis a fost înlăturat.

Reprezentanţii companiei Astrium s-au declarat "foarte încrezători" în legătură cu capacitatea lor de a realiza această misiune.

"Lansatoarele există, noi ştim să lansăm sonde interplanetare, avem experienţa conectării unor vehicule de tip cargo, ATV, cu Staţia Spaţială Internaţională, la mare viteză, cu o precizie de câţiva centimetri. Va trebui să deţinem inteligenţa artificială la bordul viitorului vehicul pentru a controla şi lovi asteroidul cu mare precizie", a adăugat cercetătorul francez.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Oamenii de ştiinţă studiază trei metode diferite ce ar putea fi folosite pentru a devia asteroizii.
 Vizualizări articol: 714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Oamenii de ştiinţă studiază trei metode diferite ce ar putea fi folosite pentru a devia asteroizii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei