Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 aug 2011 - Anul XVI, nr. 195 (4793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Motivul pentru care petele de cafea formează aureole, identificat de cercetători

Motivul pentru care petele de cafea formează aureole a fost dezvăluit şi explicat într-un articol publicat, miercuri, în numărul din această săptămână al prestigioasei reviste ştiinţifice britanice Nature, informează AFP.

Oamenii de ştiinţă consideră că această descoperire deschide noi perspective pentru punerea la punct a unor aplicaţii ce vor permite obţinerea de cerneluri şi vopsele care să se întindă uniform atunci când sunt aplicate pe o suprafaţă plană.

Atunci când o picătură de cafea cade pe o suprafaţă, după ce lichidul se evaporă, în locul ei rămâne o aureolă care are pe margini culoarea maro închis.

Plecând de la această constatare banală, cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia că forma particulelor aflate în suspensie în cafea - sau în orice alt lichid - joacă un rol determinant în procesul de acumulare a lor pe marginile unei pete.

Dacă ele sunt sferice, ca în cafea, se vor acumula la periferia petei şi vor rămâne acolo, producând astfel o aureolă caracteristică.

"Dar, dacă se schimbă forma particulelor din soluţie, efectul aureolei dispare şi se obţine un strat uniform", explică Peter Yunker, principalul autor al acestui studiu.

Particulele cu forme alungite sau elipsoidale se comportă diferit de cele rotunde, deoarece nu sunt afectate în acelaşi fel de tensiunea de suprafaţă exercitată la graniţa dintre aer şi lichid. Este un efect ce poate fi observat într-un bol cu fulgi de cereale, servit la micul dejun.

"Dacă rămân doar câţiva (fulgi de porumb, n.r.), ei se vor aglomera la mijlocul bolului, din cauza tensiunii de suprafaţă a laptelui", a precizat acelaşi cercetător.

Această tendinţă de aglomerare modifică felul în care particulele se repartizează în cadrul petei.

Atunci când particulele cu formă alungită ating marginea unei picături de cafea, ele nu se acumulează într-o manieră la fel de densă aşa cum o fac particulele sferice. După evaporare, toată suprafaţa poate fi acoperită uniform de un depozit de particule.

Pornind de la acest fapt, savanţii au avut ideea de a adăuga particule elipsoidale într-o soluţie pentru a obţine cerneluri de imprimantă, lacuri, vopsele şi alte produse care se repartizează uniform într-un strat subţire, pe o suprafaţă.

O înregistrare video postată pe YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ZaCGoSTMHyc) de savanţii de la Universitatea Pennsylvania permite utilizatorilor să vizualizeze efectul aureolei de cafea şi mijloacele de a evita producerea acestuia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Motivul pentru care petele de cafea formează aureole, identificat de cercetători.
 Vizualizări articol: 491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Motivul pentru care petele de cafea formează aureole, identificat de cercetători5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei