Un pahar cu lapte servit după o masă condimentată reprezintă o soluţie eficientă pentru a combate efectele "antisociale" cauzate de o respiraţie neplăcută, informează dailymail.co.uk.
Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că un pahar cu lapte servit în timpul mesei contracarează eficient mirosul neplăcut al usturoiului şi al altor condimente.
Laptele are proprietatea de a anihila mirosul puternic de usturoi, în condiţiile în care nici chiar spălatul pe dinţi imediat după masă nu este capabil de o astfel de "performanţă".
În opinia cercetătorilor americani, laptele reuşeşte să "reducă semnificativ" concentraţiile acelor substanţe care oferă usturoiului acel miros specific şi persistent.
Unul dintre aceşti compuşi - alil-metil-sulfit (AMS) - nu poate fi descompus în timpul digestiei, fiind eliberat de organism prin respiraţie şi transpiraţie.
Deşi usturoiul este o excelentă sursă de vitamine şi minerale, contribuind la scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului, celebrul său miros neplăcut îi face pe mulţi oameni să îl excludă din dietă.
Studii precedente au relevat faptul că nici spălatul pe dinţi după o masă condimentată nu rezolvă această problemă.
Cercetătorii americani de la Ohio State University au descoperit că un pahar cu lapte de 200 de mililitri este capabil să reducă prezenţa AMS în respiraţie cu până la 50%.
Studiul savanţilor americani, publicat în Journal of Food Science, a relevat faptul că un pahar cu lapte integral are rezultate mai bune decât un pahar cu lapte semidegresat şi mai ales atunci când este servit în timpul mesei şi nu la sfârşitul acesteia.