Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 iul 2010 - Anul XV, nr. 155 (4446)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fosilele unor forme de viaţă complexe vechi de 2,1 miliarde de ani, descoperite în Gabon

Fosilele celor mai vechi organisme multicelulare cunoscute, care au trăit în urmă cu 2,1 miliarde de ani, au fost descoperite lângă Franceville, Gabon, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, informează dailymail.co.uk.

Aceste fosile sunt cu 200 de milioane de ani mai vechi decât descoperirile anterioare, fiind cele mai vechi exemple de organisme cu ADN propriu.

Cele circa 250 de specimene ale căror fosile au fost descoperite trăiau în urmă cu 2,1 miliarde de ani în ape puţin adânci, de 20 - 30 de metri, pe când în atmosferă se înregistra o creştere bruscă a nivelului de oxigen.

Organismele - o varietate de forme şi mărimi, de până la 12 centimetri - au fost descoperite lângă Franceville (Gabon) în 2008, de atunci cercetătorii ocupându-se cu analizarea lor. Organismele trăiau în colonii - circa 40 de exemplare pe jumătate de metru pătrat.

Primele forme de viaţă de pe Pământ au fost procariotele (organisme unicelulare, fără membrană nucleară care să înconjoare informaţia genetică, n.r.), care au apărut în urmă cu 3,5 miliarde de ani, în timp ce în urmă cu 600 de milioane de ani, pe Terra a avut loc explozia cambriană - când nivelul de oxigen din atmosferă a crescut, ceea ce a condus la creşterea numărului speciilor de forme de viaţă.

Cercetătorii sunt încântaţi de descoperirea din Gabon, deoarece cred că este vital să afle ce s-a întâmplat înainte de explozia cambriană.

Perioada dintre apariţia procariotelor şi explozia cambriană se numeşte eonul proterozoic, despre care se ştiu puţine lucruri, dar specialiştii speră că această descoperire le va oferi mai multe informaţii. În timpul proterozoicului, un nou tip de forme de viaţă - eucariotele - s-a dezvoltat alături de procariote, acestea fiind primele organisme cu o structură şi un metabolism complexe, incluzând prezenţa celulelor cu nucleu - locul unde se găseşte ADN-ul.

Studiul a fost coordonat de Abderrazak El Albani, de la Laboratoire Hydrogeologie, Argiles Sols et Alterations de la Universitatea din Poitiers, Franţa. Elbani a declarat: "Evoluţia macrofosilelor din Gabon, reprezentând un pas spre organismele multicelulare mari, a fost probabil posibilă datorită primei creşteri a nivelului de oxigen din timpul exploziei cambriene, care ar fi fost alimentată de o a doua creştere". "De ce a durat 1,5 miliarde de ani pentru ca organismele multicelulare să domine Terra, acesta este unul dintre misterele pe care trebuie să le rezolvăm", a mai spus cercetătorul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fosilele unor forme de viaţă complexe vechi de 2,1 miliarde de ani, descoperite în Gabon.
 Vizualizări articol: 308 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fosilele unor forme de viaţă complexe vechi de 2,1 miliarde de ani, descoperite în Gabon0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei