Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 mai 2010 - Anul XV, nr. 116 (4407)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cea mai mare expoziţie din Europa dedicată Fridei Kahlo, prezentată la Berlin

Cea mai mare expoziţie dedicată artistei mexicane Frida Kahlo organizată vreodată în Europa a fost vernisată la Martin-Gropius Bau, o renumită sală de expoziţii din Berlin, unde a fost vizitată, în mai puţin de 15 zile, de 40.000 de persoane, informează AFP.

Expoziţia prezentată la Berlin până pe 9 august pune în lumină aspecte mai puţin cunoscute ale operei artistei, prin faptul că include şi desene ale ei pline de ironie şi erotism.

Pe lângă cele 60 de pânze, provenind din cele două mari colecţii mexicane cu lucrări ale Fridei Kahlo - Olmeda şi Gelman -, "aceasta este prima expoziţie care prezintă 90 de desene", a spus Helga Prignitz-Poda, comisarul expoziţiei. Desenele, explică aceasta, erau adesea cadouri foarte personale pe care Kahlo le făcea apropiaţilor.

Însă pentru comisarul expoziţiei nu a fost simplu să obţină aceste desene. "Aceste cadouri au fost mult timp bine păstrate de cei care le-au primit. Ei erau şi foarte împrăştiaţi, nu întotdeauna uşor de localizat", a precizat responsabila muzeului berlinez.

Timp de trei ani, Poda "a trimis scrisori, a făcut vizite şi a convins 80 de colecţionari" să îşi ofere desenele semnate de Frida pentru alcătuirea acestui eşantion inedit din opera artistei.

Frida Kahlo (1907 - 1954) este cunoscută pentru că şi-a transformat suferinţele fizice şi morale în sursă de inspiraţie. Ea s-a îmbolnăvit de poliomielită la 10 ani, iar apoi a suferit fracturi multiple, în special ale bazinului şi coloanei vertebrale, într-un accident de autobuz, la vârsta de 20 de ani. Kahlo a surprins cultura indigenă a ţării sale într-un stil care a îmbinat realismul cu simbolismul şi suprarealismul. Adeptă a comunismului, ea s-a căsătorit cu pictorul cubist Diego Rivera, abordând relaţia pasională şi conflictuală cu acesta în picturile ei.

În ultimii 30 de ani, ea a devenit tot mai populară în Europa şi în SUA. În 2002, Julie Taymor a regizat un film biografic despre artistă, întitulat "Kahlo", cu Salma Hayek în rolul principal, atrăgând un şi mai mare interes asupra vieţii şi operei sale.

Recordul de preţ pentru un tablou semnat de Frida Kahlo este de 5,6 milioane de dolari, stabilit în mai 2006.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cea mai mare expoziţie din Europa dedicată Fridei Kahlo, prezentată la Berlin.
 Vizualizări articol: 425 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cea mai mare expoziţie din Europa dedicată Fridei Kahlo, prezentată la Berlin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei