Musacaua de conopidă cu brânză şi şuncă, inspirată din preparatul franţuzesc Tartiflette, reprezintă o excelentă alegere pentru o masă festivă, potrivit dailymail.co.uk.
Numărul de porţii: 4
Ingrediente:
1 lingură de ulei vegetal
200 de grame de şuncă afumată
2 cepe mari, tăiate felii
800 de grame de cartofi, tăiaţi în cuburi
1 kilogram de conopidă feliată
100 de grame de brânză Cheddar sau Gruyère, răzuită în bucăţi mari
200 de mililitri de smântână
Mod de preparare:
Încălziţi cuptorul la temperatura de 180 de grade Celsius. Încălziţi uleiul într-o tigaie şi prăjiţi bucăţile de şuncă timp de cinci minute, până se rumenesc.
Adăugaţi feliile de ceapă şi căliţi-le la foc mic timp de 12 minute, până se înmoaie.
Între timp, puneţi cuburile de cartofi într-un vas cu apă şi lăsaţi-le pe foc mic, până la punctul de fierbere. Adăugaţi bucăţile de conopidă şi lăsaţi-le să fiarbă timp de 6-7 minute, până când atât cartofii, cât şi conopida devin moi. Strecuraţi la final.
Aşezaţi într-o tavă un strat de cartofi şi conopidă, peste care adăugaţi şunca, ceapa şi 2-3 linguri de brânză. Peste fiecare strat turnaţi smântână şi condimente după gust.
Continuaţi astfel până terminaţi de aşezat toate straturile în tavă. Turnaţi deasupra restul de smântână şi ultimele bucăţi de brânză.
Coaceţi la temperatura indicată, timp de 30 de minute, până când se rumeneşte. Scoateţi tava din cuptor şi lăsaţi preparatul să se răcească la temperatura camerei timp de un minut.
Preparatul poate fi servit imediat, cu salată verde.