Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 mar 2010 - Anul XV, nr. 70 (4361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Premiul Abel pentru matematică pe 2010, decernat americanului John Tate

Premiul Abel pentru matematică a fost atribuit, miercuri, americanului John Tate, "pentru dimensiunea şi caracterul durabil al influenţei sale asupra teoriei numerelor", folosită pentru stocarea informatică a datelor, a anunţat Academia Norvegiană de Ştiinţe şi Litere, informează AFP.

În vârstă de 85 de ani, profesorul Tate, care s-a pensionat recent de la Universitatea din Texas (SUA), a declarat că este "copleşit de bucurie" după ce a aflat această veste.

Premiul, în valoare de şase milioane de coroane norvegiene (1 milion de dolari), echivalentul distincţiei Nobel în matematică, îi va fi înmânat pe 25 mai, de către regele Harald al Norvegiei.

John Tate este "un arhitect de prim rang în dezvoltarea teoriei numerelor, o lume care se întinde de la misterele numerelor prime până la felul în care stocăm, transmitem şi protejăm informaţiile în computerele noastre moderne", a declarat juriul.

Înainte de a profesa la Universitatea din Texas, renumitul matematician a predat la câteva dintre cele mai prestigioase universităţi americane - Princeton, Columbia şi Harvard.

John Tate a fost şi profesor invitat la Universitatea California din Berkeley, la Institutul de Înalte Studii Ştiinţifice (IEHS) din Paris, la Universitatea Paris-Sud XI (Orsay), la Universitatea Princeton şi la Şcoala Normală Superioară din Paris.

Ales membru al Academiei de Ştiinţe Naţionale Americane, în 1969, John Tate a fost numit şi membru onorific al Academiei Franceze de Ştiinţe şi membru onorific al Societăţii de Matematică din Londra.

Premiul Abel a fost instituit în 2003, pentru a comemora realizările ştiinţifice ale matematicianului norvegian Nils Henrik Abel, decedat în 1829, la vîrsta de 26 de ani. Deşi stins din viaţă la o vîrstă foarte fragedă, Abel este considerat drept unul dintre cei mai mari teoreticieni ai lumii în domeniul matematicii. Guvernul norvegian a înfiinţat un Fond Abel special, de aproape 30 de milioane de euro (200 de milioane coroane norvegiene), care va finanţa premiul şi activităţile conexe, inclusiv măsuri pentru încurajarea interesului tinerilor pentru matematică. Premiul Abel este decernat anual, constând într-o sumă ce va corespunde celei acordate la premiile Nobel din alte domenii. Deoarece nu există premiul Nobel pentru matematică, comunitatea ştiinţifică internaţională a salutat cu entuziasm acest nou premiu. Laureaţii sunt desemnaţi de un comitet al Academiei Norvegiane de Ştiinţă şi Litere, pe baza nominalizărilor realizate de o comisie specială formată din oameni de ştiinţă din întreaga lume. Academia este responsabilă pentru toate activităţile care au loc în cadrul Fondului Abel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premiul Abel pentru matematică pe 2010, decernat americanului John Tate.
 Vizualizări articol: 545 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Premiul Abel pentru matematică pe 2010, decernat americanului John Tate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei