Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 mar 2010 - Anul XV, nr. 70 (4361)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eticheta modernă

Bunele maniere în folosirea telefonului mobil

Prin inventarea telefonului mobil, tehnologia modernă le-a oferit oamenilor posibilitatea de a purta conversaţii imediate, dar a creat şi numeroase căi prin care aceştia pot fi deranjaţi sau chiar insultaţi, afirmă experţii britanici în domeniul bunelor maniere, citaţi de Reuters.

Telefoanele mobile reprezintă un element esenţial în viaţa personală şi profesională a oamenilor din societatea actuală, însă utilizarea lor trebuie să respecte un anumit cod al bunelor maniere, consideră Jo Bryant, consilier al companiei britanice Debrett's cu sediul în Londra, considerată o adevărată autoritate în domeniul bunelor maniere şi al ştiinţelor comportamentale.

Regulile de folosire a telefonului mobil necesită eforturi mici şi o pregătire minimă, fiind doar o chestiune care ţine de respectul datorat celor din jur.

 

Folosiţi corect setările telefonului mobil - Dacă sunteţi jenat de tonul de apel sau de avertizările sonore emise de telefonul dumneavoastră în anumite situaţii (când vă aflaţi în tren sau la birou, de exemplu), este vorba aproape întotdeauna de o alegere proastă a acestor sunete. Verificaţi volumul sunetului de apel sau al avertizărilor sonore, deoarece acestea nu trebuie niciodată să fie intruzive şi să îi facă pe oameni să îşi întoarcă capetele spre dumneavoastră. Închideţi telefonul sau comutaţi-l pe vibraţii atunci când mergeţi la întâlniri de afaceri, la teatru, la cinema etc.

 

Fiţi discret - Telefonul mobil nu este un megafon şi din acest motiv nu trebuie niciodată să strigaţi când purtaţi o conversaţie telefonică. Trebuie să fiţi conştient de locul în care vă aflaţi şi să încercaţi să nu folosiţi mobilul în situaţii în care conversaţia dumneavoastră ar putea să îi deranjeze pe cei din jur. Ar trebui să fiţi conştient de faptul că vocea dumneavoastră le va deranja pe persoanele care citesc în linişte ziare sau reviste într-un compartiment de tren şi pe cele aflate într-un autobuz aglomerat. Conversaţiile intime nu sunt niciodată potrivite a fi purtate în faţa altor persoane. Evitaţi să folosiţi expresii injurioase şi nu vorbiţi niciodată despre bani, sex sau despre funcţiile fiziologice ale organismului în faţa persoanelor din jur. Încercaţi să respectaţi intimitatea, atât a dumneavoastră înşivă, cât şi a celorlalte persoane. Există câteva locuri unde utilizarea telefonului mobil este inacceptabilă - de exemplu, în galerii de artă, în biserici, în biblioteci şi în clinicile medicale.

 

Respectaţi compania persoanelor cu care vă întâlniţi - Persoanele în carne şi oase merită mai multă atenţie din partea dumneavoastră decât un simplu dispozitiv electronic şi din acest motiv, încercaţi pe cât este posibil să închideţi telefonul mobil atunci când vă aflaţi în mijlocul unor acţiuni sociale. Nu lăsaţi niciodată telefonul pe masă sau pe birou şi nu îl priviţi cu insistenţă în timpul conversaţiilor purtate. Dacă aşteptaţi totuşi un apel important, preveniţi-le pe persoanele în mijlocul cărora vă aflaţi despre acest lucru şi scuzaţi-vă dinainte. Dacă vă aflaţi la o petrecere sau la orice altă manifestare, scuzaţi-vă şi retrageţi-vă într-un loc intim unde puteţi iniţia sau primi acel apel important. Nu trimiteţi şi nu citiţi mesaje în prezenţa altor persoane, decât în cazul în care este vorba de o situaţie cu adevărat urgentă. Nu vă lansaţi în conversaţii telefonice atunci când sunteţi la mijlocul altor activităţi - în faţa unui ghişeu de bancă, la cumpărături sau în autobuz, deoarece este insultător pentru persoanele care vă servesc să nu beneficieze de întreaga dumneavoastră atenţie.

 

Priorităţi şi scopuri - SMS-urile sunt ideale pentru a comunica prin mesaje scurte şi rapide. Însă ele nu trebuie folosite pentru a comunica informaţii importante sau pentru a transmite ceva care necesită o explicaţie amănunţită. Dacă trebuie să anulaţi o programare, întotdeauna trebuie să telefonaţi la adresa în cauză, fără să apelaţi la SMS-uri. Scuzele dumneavoastră vor fi întotdeauna mai bine primite astfel. Totodată, mesajele-text nu trebuie niciodată să conţină prescurtări sau termeni care generează confuzii. Folosiţi regulile gramaticale convenţionale, de ortografie şi de punctuaţie, pentru a vă face înţeles cât mai clar. Formulele de introducere şi de încheiere pot fi totuşi suprimate, deoarece se presupune că persoana care primeşte acel SMS ştie de la cine provine.

Scrisorile de mulţumire nu ar trebui niciodată înlocuite printr-un SMS. De asemenea, nu încheiaţi niciodată o relaţie printr-un SMS. Mesajele de condoleanţe trimise prin SMS reprezintă la rândul lor una dintre cele mai grave încălcări ale etichetei, fiind considerate lipsite de sensibilitate, insultătoare şi dovedind multă indolenţă din partea expeditorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bunele maniere în folosirea telefonului mobil.
 Vizualizări articol: 351 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Bunele maniere în folosirea telefonului mobil3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei