Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 mar 2010 - Anul XV, nr. 60 (4351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O metodă de citire a gândurilor, inventată de cercetătorii britanici

Cercetătorii britanici de la University College London (UCL) susţin că au reuşit să determine cu precizie evenimentele specifice trecute la care se gândesc oamenii, prin examinarea activităţii creierelor lor, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology, informează AFP.

Un studiu american precedent, publicat în 2008 în revista britanică Nature, le-a permis oamenilor de ştiinţă să identifice imaginile pe care le vedeau voluntarii, prin simpla analiză a semnalelor emise de creierele lor, cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică funcţională (IRMf).

În 2009, aceeaşi echipă de la University College London (UCL) a putut să determine cu precizie locurile dintr-un univers virtual în care se găseau participanţii la acest experiment, prin analizarea semnalelor cerebrale ale acestora.

Însă cel mai recent studiu din acest domeniu face încă un pas către concretizarea visului unora sau a coşmarului altora de a pune la punct dispozitivul capabil să citească gândurile celorlalţi oameni, prin analiza memoriei episodice - acele amintiri ale evenimentelor din viaţa cotidiană, mai complexe şi mai greu de perceput.

"Am descoperit că amintirile sunt stocate în hipocampus (situat pe faţa internă a lobului temporal). Iar acum, că am reperat zona unde este conservată această memorie, avem posibilitatea de a înţelege felul în care amintirile sunt stocate şi cum se modifică ele în timp", a explicat Eleanor Maguire, coordonatoarea studiului.

Pentru acest experiment, cercetătorii britanici au proiectat trei filme foarte scurte în faţa a 10 voluntari, înainte de a le analiza creierele cu ajutorul unui scaner (IRMf).

Fiecare scurtmetraj prezenta o persoană care executa câteva gesturi din viaţa cotidiană - o femeie care căuta în poşetă pentru a scoate un plic pe care îl pune apoi la cutia de scrisori sau o actriţă care termina de băut o cafea şi arunca apoi paharul din carton, gol, la coşul de gunoi.

Cercetătorii le-au cerut participanţilor să îşi amintească ceea ce au văzut în fiecare dintre cele trei filme, în timp ce creierele lor erau scanate.

Oamenii de ştiinţă au introdus apoi datele obţinute cu ajutorul scanerului (IRMf) într-un program informatic conceput pentru a identifica acele caracteristici ale activităţii cerebrale asociate cu amintirile din fiecare film.

Caracteristicile activităţii cerebrale, obţinute în urma scanărilor, au putut fi identificate în mod independent, permiţându-le astfel cercetătorilor să identifice cu exactitate filmul la care voluntarii se gândeau în timp ce creierele lor erau scanate.

Acest studiu indică faptul că urmele neuronale ale memoriei episodice sunt stabile şi de aceea previzibile, chiar după mai multe activări ale aceleiaşi zone cerebrale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O metodă de citire a gândurilor, inventată de cercetătorii britanici.
 Vizualizări articol: 760 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O metodă de citire a gândurilor, inventată de cercetătorii britanici5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei