Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 ian 2010 - Anul XV, nr. 8 (4299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tapetul fosforescent ar putea înlocui becurile tradiţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O echipă de ingineri britanici susţine că în zece ani tapetul fosforescent ar putea înlocui complet becurile convenţionale, informează cotidianul Daily Mail.
O echipă de oameni de ştiinţă din Regat lucrează în prezent la dezvoltarea unei game noi de materiale decorative „inteligente” care se aprind întocmai ca becurile atunci când sunt încărcate cu electricitate de intensitate scăzută. Deşi ideea ar putea părea absurdă, o organizaţie ecologică este atât de încântată de această iniţiativă, încât a acordat unei societăţi din Ţara Galilor aproape 500.000 de lire sterline pentru a produce materiale luminoase inteligente, care să înlocuiască becurile.
Dacă va avea succes, tapetul fosforescent ar putea deschide calea pentru alte obiecte decorative de acest fel - inclusiv perdele sau draperii care emit lumină, haine care îşi schimbă culoarea în funcţie de intensitatea luminii şi chiar accesorii fosforescente pentru animalele de companie.
Aceste invenţii sunt cele mai noi modalităţi de folosire a diodelor organice emiţătoare de lumină, pe scurt, OLED-uri, o tehnologie care se estimează că va revoluţiona industria televizoarelor cu ecran plat, a monitoarelor pentru computer şi a ecranelor telefoanelor mobile.
Aşa-numitele OLED-uri sunt fabricate din pelicule subţiri de molecule organice care se aprind atunci când prin ele trece un curent electric. Pentru că aceste LED-uri speciale au nevoie de o tensiune foarte mică, doar 3-5 volţi, ele pot fi alimentate de la panouri solare sau acumulatori, iar pentru că sunt produse sub formă de peliculă pot fi rulate, îndoite sau lipite pe pereţi.
Ken Lacey, directorul companiei care încearcă să aducă această tehnologie în atenţia consumatorilor, a declarat că firma pe care o reprezintă a planificat să producă în următorii doi ani OLED-uri pe care să şi le poată permite oricine. Această tehnologie există de ani buni, însă, pentru că nu a fost produsă special pentru nevoile consumatorului obişnuit, este încă foarte scumpă, nu poate fi folosită pe suprafeţe mari şi are o durată de viaţă scurtă.
Ken Lacey a precizat că firma sa dezvoltă în prezent noi tipuri de OLED, care vor fi mai ieftine şi vor avea o durată de viaţă mult mai mare. „OLED-urile ar putea fi produse ca ecrane flexibile care pot fi rulate şi ar putea oferi o alternativă eficientă pentru iluminatul tradiţional”, a mai spus Lacey.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tapetul fosforescent ar putea înlocui becurile tradiţionale.
 Vizualizări articol: 838 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tapetul fosforescent ar putea înlocui becurile tradiţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei