Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 sep 2009 - Anul XIV, nr. 214 (4200)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Amintirile uitate rămân întipărite în creier

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O echipă de specialişti în neurologie de la Universitatea Irvine din California a descoperit că amintirile continuă să rămână în creier chiar şi după ce sunt uitate.
Cu ajutorul unor tehnici avansate de scanare cerebrală, oamenii de ştiinţă au constatat că, atunci când o persoană îşi aminteşte un anumit eveniment, activitatea creierului este foarte asemănătoare cu cea înregistrată atunci când respectivul eveniment s-a produs pentru prima dată, chiar dacă subiectul nu îşi aduce aminte. „Dacă detaliile sunt înmagazinate în creier, sperăm că vom reuşi să găsim o modalitate de a le accesa”, a explicat autorul principal al studiului, cercetătorul Jeff Johnson.
„Înţelegând cum funcţionează acest proces în cazul adulţilor tineri şi sănătoşi, este posibil să putem analiza situaţiile în care dispariţia amintirilor noastre este semnificativă, ca, de exemplu, odată cu înaintarea în vârstă. În plus, am putea afla ce se întâmplă cu amintirile despre evenimentele traumatizante pe care oamenii încearcă să le uite”, a mai spus Johnson.

 

Creierul ştie tot

În timpul desfăşurării experimentului, care a reprezentat o colaborare cu oameni de ştiinţă de la Universitatea Princeton, echipa doctorului Johnson a folosit rezonanţa magnetică pentru a analiza activitatea cerebrală a unui grup de studenţi. Pe când se aflau în interiorul scannerului, studenţilor li s-au arătat cartonaşe ce conţineau diverse cuvinte şi li s-a cerut să facă diverse lucruri: să îşi imagineze cum ar desena un artist obiectul numit, să se gândească la felul în care este folosit obiectul respectiv sau chiar să citească de la coadă la cap cuvântul. În timpul acestor exerciţii, scannerul a înregistrat imaginea activităţii cerebrale a fiecărui subiect. După 20 de minute, studenţilor le-au fost arătate din nou cuvintele şi au fost rugaţi să îşi amintească detalii asociate cu acestea. Din nou, activitatea cerebrală a fost înregistrată. Folosind apoi o metodă matematică numită analiza modelelor, oamenii de ştiinţă au asociat diversele activităţi cu modele distincte ale activităţii cerebrale.
S-a constatat că, atunci când un subiect îşi amintea foarte bine un cuvânt în legătură cu un anumit exerciţiu, modelul era foarte asemănător cu cel generat în timpul efectuării activităţii respective. Când amintirea era foarte slabă sau inexistentă, modelul nu era la fel de vizibil, însă putea fi recunoscut ca fiind asociat cu un anumit exerciţiu.
„Rezultatul studiului ne spune că, în general, creierul ştie tot despre ce s-a întâmplat, chiar dacă subiectul nu este conştient de informaţia respectivă”, a concluzionat expertul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amintirile uitate rămân întipărite în creier.
 Vizualizări articol: 643 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Amintirile uitate rămân întipărite în creier5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei