Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 iul 2009 - Anul XIV, nr. 151 (4137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Identitatea Elisei lui Beethoven, descoperită de un muzicolog german

Misterul identităţii Elisei, femeia căreia Beethoven i-a dedicat, în 1810, celebra sa bagatelă în la minor pentru pian "Für Elise", a fost îndepărtat de un muzicolog german, care susţine că a descoperit cine era aceasta, informează AFP.
Klaus Martin Kopitz, un muzicolog german expert în viaţa şi muzica lui Ludwig van Beethoven (1770 - 1827), susţine că este vorba despre Elisabeth Roeckel, o cântăreaţă germană venită la Viena în anii 1807 - 1808.
Ea era sora lui Joseph August Roeckel, care a interpretat rolul lui Florestan în "Fidelio", dirijat chiar de Beethoven, în 1806, la Viena.
"Elisabeth şi-a urmat fratele la Viena în 1807 sau 1808, unde ea a fost repede acceptată în cercul exclusivist" al lui Beethoven, a indicat Kopitz.
Într-un articol, care va fi publicat anul viitor de muzeul din casa memorială Ludwig van Beethoven din Bonn, Kopitz explică faptul că a descoperit recent, în arhivele catedralei St. Ştefan din Viena, documente care atestă că Elisabeth Roeckel era cunoscută şi sub numele de Elise.
"La botezul primului său copil, pe 9 martie 1814, numele ei este menţionat ca «Maria Eva Elise», ceea ce sugerează că era cunoscută la Viena ca Elise şi nu ca Elisabeth", a adăugat Kopitz.
"Se ştie că Beethoven a scris această piesă pentru pian în 1810 şi că cei doi avea legături de prietenie foarte strânse. Pare să fie, deci, evident ca această piesă să-i fie dedicată", spune muzicologul, precizând: "nu exista o altă femeie numită Elise sau Elisabeth în viaţa lui Beethoven în acel moment".
"Este clar că Beethoven o iubea mult", spune Kopitz, care nu a putut verifica, însă, adevărata natură a relaţiei celor doi.
Expertul a amintit, totuşi, că Elisabeth Roeckel a povestit că "în timpul unei cine, Beethoven a ciupit-o de braţ, într-un gest de pură afecţiune".
În plus, tânăra femeie - care s-a căsătorit cu compozitorul Johann Nepomuk Hummel, unul dintre prietenii, dar şi un mare rival muzical al lui Beethoven din acea epocă, a obţinut o şuviţă a lui Beethoven cu puţin timp înainte de moartea acestuia, la vârsta de 57 de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Identitatea Elisei lui Beethoven, descoperită de un muzicolog german.
 Vizualizări articol: 744 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Identitatea Elisei lui Beethoven, descoperită de un muzicolog german0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei