Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 iun 2009 - Anul XIV, nr. 125 (4111)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Singura biografie autorizată a lui Gabriel Garcia Marquez, lansată în SUA

Criticul literar Gerald Martin, ce semnează "Gabriel Garcia Marquez, A Life", singura biografie autorizată a scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez - laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1982 -, a declarat că a avut nevoie de 17 ani pentru a finaliza cartea, lansată recent în SUA.
Potrivit AFP, pentru această biografie, care numără peste 500 de pagini, Martin a avut nevoie de 17 ani de muncă, însă scriitorul nu vrea să se oprească aici, având planificată o continuare.
"Este povestea unui om care pur şi simplu a reuşit să facă tot ceea ce a dorit în viaţa sa", a declarat Gerald Martin, joi, la un eveniment literar care a avut loc la Ambasada Columbiei la Washington, organizat cu ocazia lansării în SUA a operei "Gabriel Garcia Marquez, A Life".

 

Versiunea scurtă

"Aceasta este versiunea scurtă, versiunea lungă are 2.000 de pagini şi 600 de note de subsol. Este foarte posibil să scriu până în ajunul morţii mele", a declarat criticul literar britanic, profesor la Universitatea din Pittsburgh.
Acesta a mai povestit că a avut nevoie doar de câteva ore şi câteva pahare de whisky pentru a-l convinge pe cel supranumit de compatrioţi "Gabo" să-l lase să-i scrie biografia. "De acord, însă nu mă pune să muncesc", i-a spus autorul romanului Marquez.
Gerald Martin s-a lansat apoi în acest proiect, care s-a extins de la an la an - o consecinţă a numeroaselor informaţii pe care continua să le primească.
Fost jurnalist, având un cuvânt de spus asupra subiectelor de actualitate, călător neobosit şi curios, Gabriel Garcia Marquez, în vârstă de 81 de ani, este, "probabil, scriitorul în viaţă cel mai cunoscut" al literaturii mondiale", a spus Gerald Martin.
Biograful a intervievat peste 300 de persoane, printre care şi mama scriitorului, liderul cubanez Fidel Castro - un bun prieten al lui Gabriel Garcia Marquez -, dar şi amici şi rivali ai acestuia, precum scriitorii Carlos Fuentes şi Mario Vargas Llosa.
În fiecare an, Martin a avut mai multe întâlniri cu scriitorul, care a sfârşit prin a-i dedica criticului literar cel mai recent volum al său, "Povestea târfelor mele triste": "Lui Gerald Martin, nebunul care mă urmăreşte".
"Mi-ar plăcea să cred că sunt cel mai bun prieten al său. În orice caz, pot spune că suntem prieteni buni", a spus Gerald Martin, schiţând un zâmbet.
Lucrarea a fost lansată în limba engleză în toamna lui 2008, iar o traducere în limba spaniolă este prevăzută pentru septembrie.

 

"Per ansamblu, Marquez a fost de acord"

În urmă cu două luni, biograful i-a făcut o vizită scriitorului, în Mexic, pentru a afla părerea acestuia despre carte. Scriitorul columbian l-a aşteptat cu cartea în mână. "Aceasta a fost una dintre experienţele cele mai terifiante din viaţa mea", şi-a amintit Gerald Martin.
"Mi-a spus că este mulţumit că am terminat cartea, pentru că şi-a dorit întotdeauna să devină celebru", a povestit acesta.
În ciuda "câtorva erori" şi interpretări care nu i-au plăcut, "per ansamblu, Marquez a fost de acord" cu ceea ce era scris în carte, a mai spus acesta.
Cartea prezintă în premieră episoade savuroase, aşa cum este incidentul dintre Mario Vargas Llosa şi Gabriel Garcia Marquez, petrecut în 1976, în Mexic, ce a pus capăt prieteniei dintre cei doi.
Pentru acest episod, Gerald Martin a intervievat cel puţin şase martori direcţi la dispută, în timpul căreia autorul volumelor "Dragostea în vremea holerei" şi "Cronica unei morţi anunţate" a primit un pumn în figură din partea lui Vargas Llosa. Însă "singurii care ştiu cu adevărat ce s-a întâmplat" sunt cei doi scriitori şi Patricia, soţia lui Mario Vargas Llosa, care ar fi putut juca un rol în acest conflict, avertizează autorul.
Iniţial s-a spus că incidentul ar fi fost rezultatul conflictului între orientările lor politice: Marquez era de stânga, Vargas Llosa tocmai începea să migreze spre dreapta. De altfel, în 1990, Llosa a candidat, din partea forţelor de dreapta, la preşedinţia Peru, dar a pierdut în faţa lui Alberto Fujimori.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Singura biografie autorizată a lui Gabriel Garcia Marquez, lansată în SUA.
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Singura biografie autorizată a lui Gabriel Garcia Marquez, lansată în SUA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei