Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 mai 2009 - Anul XIV, nr. 115 (4101)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Astronauţii navetei Atlantis au plasat telescopul Hubble pe orbita terestră

Astronauţii americani au desprins telescopul spaţial Hubble de naveta Atlantis, ieri, la ora 12.57 GMT, reuşind să îl repoziţioneze pe orbita terestră, după o misiune ce a constat în cinci ieşiri pe orbită pentru revizia şi modernizarea dispozitivului, informează AFP.

"Desprinderea telescopului spaţial Hubble a fost confirmată la ora 12.57 GMT", a declarat Kyle Herring, unul din responsabilii NASA, pentru postul de televiziune al Agenţiei Spaţiale Americane.

Desprinderea telescopului de naveta Atlantis s-a produs la o altitudine de 560 de kilometri deasupra continentului african. Dotat cu o noi echipamente şi o tehnologie de vârf, Hubble îşi va relua cursa către stelele din univers, iar naveta Atlantis urmează să aterizeze vineri, la Cape Canaveral, din Florida.

Misiunea de 11 zile a navetei Atlantis a avut ca scop prelungirea cu încă cinci ani a duratei de funcţionare a telescopului spaţial, până la lansarea succesorului său, telescopul James Webb.

După 19 ani de funcţionare, în timpul cărora a transmis milioane de date şi peste 750.000 de imagini spectaculoase ale profunzimilor universului, telescopul Hubble începuse să dea semne de oboseală.

 

Misiune de succes

Sâmbătă, astronauţii americani au instalat cu succes un nou aparat la bordul telescopului Hubble, denumit Cosmic Origins Spectograph (COS), conceput pentru a studia structura universului şi pentru a înţelege mai bine modul de formare a galaxiilor.

În cursul zilei de duminică, alţi doi astronauţi, Mike Massimino şi Michael Good, au reuşit cea mai delicată dintre operaţiunile misiunii: repararea spectografului telescopului (STIS - Space Telescope Imaging Spectrograph).

Spectograful a fost instalat în 1997, dar era inactiv din 2004, din cauza unui scurtcircuit electric. Acest aparat ultraperformant are sarcina de a studia lumina astrelor pentru a determina temperatura, viteza de rotaţie şi chiar compoziţia chimică a acestora.

Astronauţii americani au reuşit, totodată, să repare camera video principală a telescopului (ACS - Advanced Camera for Survey), instalată în timpul precedentei misiuni de întreţinere a telescopului din 2002 şi care a suferit numeroase avarii în ultimii ani, capacităţile ei de observare fiind serios afectate.

În timpul ultimei ieşiri pe orbită, doi astronauţi americani au instalat un nou sistem de ghidare (FGS - Fine Guidance System) şi plăcuţe de oţel inoxidabil pentru a proteja exteriorul telescopului de radiaţiile solare.

Alte intervenţii majore au constat în instalarea unor noi baterii, a unei camere cu câmp larg de focalizare şi a unui nou computer, precum şi în înlocuirea giroscoapelor, piese cheie pentru menţinerea stabilităţii telescopului Hubble în momentul în care realizează diverse fotografii.

Telescopul Hubble este rezultatul colaborării dintre Agenţia spaţială americană (NASA) şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi a schimbat complet viziunea asupra astronomiei mondiale.

După această misiune, alte opt zboruri sunt programate până pe 30 septembrie 2010 - data prevăzută pentru retragerea din circulaţie a celor trei navete americane - pentru finalizarea asamblării Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, la realizarea căruia au participat 16 ţări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astronauţii navetei Atlantis au plasat telescopul Hubble pe orbita terestră.
 Vizualizări articol: 718 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Astronauţii navetei Atlantis au plasat telescopul Hubble pe orbita terestră0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei