Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 mai 2009 - Anul XIV, nr. 99 (4085)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Omenirea va putea consuma cel mult un sfert din resursele fosile până în 2050 pentru a salva planeta

Omenirea va putea să consume cel mult un sfert din rezervele ei actuale de carburanţi fosili - petrol, gaze naturale şi cărbune - până în anul 2050, pentru a limita creşterea temperaturilor la cel mult 2°C, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Nature, informează AFP.

O echipă internaţională formată din cercetători din Marea Britanie, Elveţia şi Germania a încercat să determine în premieră volumul maxim al emisiilor de gaze cu efect de seră care poate fi pompat în atmosferă până la jumătatea acestui secol şi care nu ar declanşa o schimbare ireversibilă a climei.

Comunitatea oamenilor de ştiinţă a stabilit pragul maximal de 2°C faţă de nivelul actual al temperaturilor, dar pentru micile state insulare, ameninţate de creşterea nivelului oceanelor, această creştere a temperaturilor va trebui limitată la +1,5°C.

"Dacă doriţi să limitaţi creşterea temperaturilor mondiale la cel mult 2°C, atunci volumul total de CO2 ce poate fi eliberat în atmosferă, în cursul primei jumătăţi a secolului, trebuie să se menţină sub 1.000 de miliarde de tone", a declarat Malte Meinshausen, de la Postdam Institute for Climate Impact Research, în timpul unei conferinţe ocazionate de prezentarea acestui studiu.

Cantitatea totală de gaze cu efect de seră stabilită prin Protocolul de la Kyoto a fost de 1.500 de miliarde de tone de CO2.

"Această cifră poate să pară foarte mare, dar omenirea a emis deja o treime din acest volum în doar nouă ani, între anii 2000 şi 2009", a precizat Malte Meinshausen.

Fără obţinerea unui acord internaţional foarte strict, acest prag de creştere a temperaturii mondiale cu 2°C suplimentare va fi atins la mijlocul acestui secol, au subliniat autorii studiului.

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor depăşi volumul de 1.500 de miliarde de tone de CO2 până în 2050, probabilitatea de a putea limita creşterea cu cele 2°C suplimentare va fi de doar 25%, "indiferent de ce veţi face ulterior" pentru a limita emisiile de gaze, a explicat Malte Meinshausen.

Concluziile acestui studiu se adresează în principal negociatorilor acordului de la Copenhaga, care va trebui semnat în luna decembrie, pentru a garanta continuarea Protocolului de la Kyoto, ale cărui prime clauze vor expira în 2012.

Emisiile de gaze cu efect de seră vor trebui să scadă încă din 2020 şi să fie reduse cu 70% până în 2050, potrivit acestui studiu, iar obiectivul stabilit de conducătorii statelor ce fac parte din grupul G8 vizează reducerea la jumătate a acestor emisii pe scară mondială, până la aceeaşi dată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Omenirea va putea consuma cel mult un sfert din resursele fosile până în 2050 pentru a salva planeta.
 Vizualizări articol: 441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Omenirea va putea consuma cel mult un sfert din resursele fosile până în 2050 pentru a salva planeta0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei