Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 mai 2009 - Anul XIV, nr. 99 (4085)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dublă lansare de carte - „Strigăt tăcut” şi „Urme în oglinda vremii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
La Liceul cu program sportiv din municipiul Suceava a avut loc joi, în preziua mini-vacanţei de 1 mai, o dublă lansare de carte.

Autorul, profesorul Emil Simion, fost director al liceului, acum pensionar, a lansat în tandem două volume, unul de versuri, „Strigăt tăcut”, şi altul de proză intitulat „Urme în oglinda vremii”.

 

„Verba volant, scripta manent”

Manifestarea, care s-a desfăşurat în prezenţa corpului profesoral şi a unui grup de elevi de la clasele de filologie, a fost moderată de profesorul şi scriitorul Ion Cozmei.

Ca dascăl de limba latină, acesta a accentuat asupra dictonului „Verba volant, scripta manent”, subliniind faptul că Emil Simion „a cochetat cu literatura multă vreme”, până când s-a lăsat convins „să-şi aranjeze gândurile în mod literar între copertele unor cărţi”.

Şi dacă în volumul care are ca titlu sintagma metaforică „Strigăt tăcut” autorul face o plecăciune poeziei (care, aşa cum scrie el într-o scurtă notă introductivă, „este o stare de spirit ce ascunde o răbdătoare elaborare, îndelungi operaţii de decantare a esenţialului din nebănuite imagini”), în cartea de proză, intitulată „Urme în oglinda vremii”, Emil Simion aglutinează secvenţe de memorie din perioada în care a fost director coordonator la şcoala din comuna Udeşti.

 

„Un pedagog de excepţie”, care „s-a identificat cu oamenii locului”

Amintiri, cum spune autorul într-un „posibil argument”, care-i prilejuiesc „o plăcută reîntâlnire cu oameni, locuri, obiceiuri, întâmplări hazlii, secvenţe din viaţa şcolii şi a localităţii”, cu mărturisita părere de rău că nu a reuşit să surprindă „şi altele, din noianul de evenimente derulate pe parcursul acelor ani”.

Emil Simion, cum a remarcat poetul Liviu Popescu, unul dintre udeştenii invitaţi la manifestare, a fost „un profesor apreciat, un pedagog de excepţie” care „s-a identificat cu oamenii locului”.

Cartea este totodată un omagiu adus jurnalistului şi scriitorului udeştean Mircea Motrici, iar evenimentul lansării, în prezenţa îndoliatei Rozalia Motrici, a prilejuit păstrarea câtorva clipe de reculegere în memoria celui de la stingerea căruia se împlinesc peste câteva zile doi ani.

 

„Profesorul nostru, scriitorul nostru”

Emil Simion a mărturisit că păstra scrierile în manuscris fără a avea intenţia de a le tipări.

Câţiva dintre cei care s-au aflat în preajma sa l-au îndemnat însă să le publice.

Directorul liceului, prof. Dumitru Bernicu, i-a mulţumit autorului pentru gestul de a-şi lansa cărţile în şcoala din colectivul căreia a făcut parte şi pe care a condus-o până la momentul pensionării.

„Profesorul nostru, scriitorul nostru”, aşa cum a spus Ion Cozmei la finalul manifestării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dublă lansare de carte - „Strigăt tăcut” şi „Urme în oglinda vremii”.
 Vizualizări articol: 2193 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Dublă lansare de carte - „Strigăt tăcut” şi „Urme în oglinda vremii”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei