Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 apr 2009 - Anul XIV, nr. 87 (4073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nervii plăcerii din piele, identificaţi de cercetătorii britanici

O echipă de cercetători britanici a identificat un tip de fibre nervoase în piele care sunt implicate direct în mecanismul prin care organismul răspunde la plăcere, potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature Neuroscience, informează bbc.co.uk.

Aceste fascicule nervoase transmit către creier mesajele corespunzătoare senzaţiei de plăcere care se declanşează doar dacă pielea este atinsă cu o anumită viteză: 4-5 centimetri pe secundă.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Goteborg (Suedia) şi de la Universitatea din Carolina de Nord (Statele Unite) pe 20 de voluntari. În opinia oamenilor de ştiinţă, rezultatele studiului pot ajuta la o mai bună înţelegere a modului în care atingerile contribuie la menţinerea relaţiilor interumane.

Timp de multe decenii, specialiştii au încercat să înţeleagă mecanismele prin care organismul uman simte durerea şi să identifice nervii implicaţi în transmiterea mesajelor dureroase către creier.

Neuropatologia este o ramură a neurologiei care studiază maladiile care distrug sistemul nervos periferic şi care pot fi extrem de dureroase. Uneori pacienţii simt o mare durere chiar şi atunci când nu există nici un factor extern care să o provoace.

Cercetătorii care au condus acest studiu au încercat să înţeleagă senzaţia contrară - plăcerea. Ei au testat modul în care voluntarii reacţionează în momentul în care pielea de pe unul dintre antebraţe a fost atinsă, la viteze diferite.

Oamenii de ştiinţă au identificat fasciculele nervoase de tipul "C-tactil" care se activau în momentul în care voluntarii spuneau că simt o senzaţie plăcută.

Dacă mângâierile erau prea rapide sau prea lente faţă de viteza normală, atingerea nu era plăcută, iar fasciculele nervoase nu se activau.

Cercetătorii au descoperit că aceste fascicule nervoase de tipul "C-tactil" sunt prezente doar în porţiunile acoperite cu păr şi că nu există în zona palmelor. Ei au mai adăugat că viteza de atingere considerată de voluntari ca fiind plăcută este exact aceeaşi folosită de o mamă pentru a-şi consola bebeluşul care plânge sau de oamenii care îşi arată afecţiunea pentru partener.

Cercetătorii britanici consideră că acest proces face parte din mecanismele evolutive care susţin relaţiile dintre adulţi sau dintre părinţi şi copii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nervii plăcerii din piele, identificaţi de cercetătorii britanici.
 Vizualizări articol: 549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nervii plăcerii din piele, identificaţi de cercetătorii britanici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei