Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 feb 2009 - Anul XIV, nr. 40 (4026)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cultivarea arborilor citrici în interior

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă doriţi să creşteţi plante citrice în seră sau în casă, trebuie să ştiţi că, alese corespunzător şi îngrijite cu dragoste şi pasiune, acestea se vor dezvolta şi vor înflori chiar şi în acest spaţiu limitat.

Cultivarea plantelor citrice în interior este de multe secole o preocupare a grădinarilor din întreaga lume. Romanii, de exemplu, cultivau lămâi în sere, iar Ludovic al XIV-lea al Franţei era atât de fermecat de mirosul florilor de portocal încât a construit prima seră de portocali, cerându-le grădinarilor săi să facă în aşa fel încât arborii să aibă flori în permanenţă. De fapt, serele moderne îşi datorează existenţa în mare parte portocalilor. În secolul 18, pe măsură ce Imperiul Britanic devenea tot mai puternic, călătorii care începuseră să îndrăgească gustul fructelor acestor arbori au început să construiască sere numai pentru a cultiva portocali. În prezent, datorită lărgirii cunoştinţelor în materie de grădinărit, plantele rezistă foarte bine în interior, dacă sunt îngrijite cum trebuie.

 

Cum se pot cultiva

Mulţi se întreabă dacă este suficient să se planteze sâmburii găsiţi în mandarine, portocale sau grepfrut pentru ca imediat să se dezvolte un arbore citric. Răspunsul este da, căci sâmburii citricelor germinează foarte uşor. Cu toate acestea, dacă vreţi să vă bucuraţi simţurile cu un arbore citric, atunci aceasta nu este cea mai bună soluţie. În primul rând, puieţii au o perioadă foarte lungă de maturizare, care poate depăşi chiar şi şapte ani, înainte de a începe să înflorească şi să producă fructe. Apoi, vlăstarii acestor arbori sunt foarte ţepoşi, fapt ce poate reprezenta un pericol în casă. Şi, în final, puieţii arborilor citrici cultivaţi în interior sunt foarte subţiri şi cresc mai înalţi decât ar fi practic într-un astfel de mediu.

Cele mai multe specii de citrice care se cultivă în interior sunt varietăţi „pitice”, care sunt tăiate sau altoite pe tulpină de Poncirus trifoliata. Atunci când decideţi ce varietate doriţi să cultivaţi, alegeţi una căreia îi merge la fel de bine în interior, ca şi afară.

 

Portocali sau lămâi?

Plantele citrice pot fi împărţite în două categorii principale: dulci şi acide. Fructele citrice dulci, precum portocalele şi mandarinele, au nevoie de foarte multă căldură pentru a se coace, de aceea, în zonele mai friguroase, ar putea fi nevoie ca fructele să stea mai mult de 18 luni în copac înainte de a fi coapte. Prin urmare, cultivarea în interior a arborilor citrici cu fructe dulci s-ar putea să vă dea bătăi de cap, dar, dacă aveţi suficientă răbdare şi puteţi muta arborele afară în lunile de vară, atunci aţi putea avea succes.

În schimb, lămâii sunt mai uşor de cultivat şi de îngrijit în interior. Anumite specii de citrice, precum calamondinul, chiar preferă să trăiască în interior. Fructele acide, precum lămâile, se coc mult mai repede, iar plantele au tendinţa de a avea flori în permanenţă. Dacă aţi plantat un lămâi care, după ce a înflorit, a făcut foarte multe fructe, nu vă faceţi probleme. Ca mulţi alţi arbori, şi lămâii produc mai multe fructe decât pot susţine, dar surplusul de rod va cădea.

 

Îngrijire

Deşi plantele citrice sunt cultivate în mod normal în sere şi au nevoie de soare pentru a rodi, în mod surprinzător, arborii de acest fel nu tolerează prea multă lumină dacă trăiesc în exterior. Afară, arborii citrici au nevoie de aproximativ patru ore de soare pentru a se dezvolta şi a rodi, în timp ce în interior vor avea nevoie de mai multă lumină decât poate „oferi” un apartament, mai ales în perioada de dezvoltare.

În timpul iernii, arborii citrici pot tolera niveluri scăzute de lumină, atâta timp cât sunt menţinuţi uscaţi. Vor intra într-un fel de hibernare dacă sunt ţinuţi în locuri uscate, la temperaturi de aproximativ 12 grade Celsius, însă fructele se vor coace.

În perioada de maximă dezvoltare, arborii citrici au nevoie de apă şi umiditate, deşi sunt foarte toleranţi faţă de neglijare, dar până la un punct. Din fericire, efectele secetei sau ale uscării excesive devin foarte repede vizibile şi problemele pot fi rezolvate cu uşurinţă. Totuşi, aceşti arbori nu suportă să fie udaţi în exces, iar dacă solul este în permanenţă ud, atunci rădăcinile vor începe să putrezească. Plantele citrice trebuie udate la fel ca orice alte plante sau flori şi cu aceeaşi regularitate. Pentru a menţine un nivel de umiditate corespunzător în jurul arborelui citric, cea mai bună metodă este aceea de a pulveriza din când în când apă pe frunze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cultivarea arborilor citrici în interior.
 Vizualizări articol: 1545 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cultivarea arborilor citrici în interior5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei