Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 dec 2008 - Anul XIII, nr. 287 (3968)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tundra îngheţată emana cantităţi importante de metan

Cantităţi semnificative de metan, gaz cu efect de seră, sunt eliberate în atmosferă la începutul iernii, în momentul în care tundra din zona arctică începe să îngheţe, este concluzia unui studiu publicat, ieri, în revista Nature, informează AFP.

Acest fenomen, necunoscut până în prezent, ar putea fi o explicaţie pentru concentraţia ridicată de metan din atmosfera de la latitudinile înalte, au explicat autorii studiului, coordonat de Torben Christensen de la Universitatea suedeză Lund.

Cercetătorii au măsurat concentraţia de metan din atmosferă în valea Zackenberg din nord-estul Groenlandei, în momentul în care solul începea să îngheţe, la sfârşitul toamnei şi începutul iernii.

Emisiile de metan au scăzut după apariţia florei, în timpul sezonului de primăvară, iar apoi au crescut din nou, mai ales în timpul îngheţului hibernal.

Autorii studiului au constatat că solul tundrei arctice degajă în timpul iernii o cantitate de metan la fel de mare precum cea eliberată în timpul întregului sezon de vară.

"Acest studiu nu schimbă cu nimic estimările noastre asupra emisiilor de metan de la latitudinile din Nord, ci schimbă doar impresia noastră despre distribuţia lor sezonieră", au declarat cercetătorii.

Numeroşi specialişti, din care unii fac parte din IPCC - Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei - au tras un semnal de alarmă asupra rolului metanului în procesul de încălzire globală a climei, mai ales asupra metanului degajat de zonele mlăştinoase şi al zonelor în care se formează permafrostul din zonele arctice. Acest gaz rămâne în atmosferă timp de 12 ani.

Un studiu publicat în urmă cu câteva luni tot de revista Nature susţinea faptul că glaciaţiunea şi încălzirea climei care au pus capăt perioadei în care Terra era un "bulgăr de zăpadă", în urmă cu 600 de milioane de ani, au fost provocate de puternicele emisii de metan eliberate în atmosferă de permafrostul planetei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tundra îngheţată emana cantităţi importante de metan.
 Vizualizări articol: 563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tundra îngheţată emana cantităţi importante de metan0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei