Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 dec 2008 - Anul XIII, nr. 287 (3968)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

AVAS va acorda credite şi va eşalona datoriile companiilor, pentru a limita efectul crizei economice

Vineri, 5 Decembrie 2008 (18:19:13)
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va acorda împrumuturi companiilor din portofoliu cu probleme de lichiditate, va garanta contractarea de credite de către acestea şi va eşalona datoriile societăţilor pe o perioadă de maximum cinci ani, pentru a limita efectele crizei economice.

Creditele vor fi acordate sau garantate cu o rată a dobânzii cel puţin comparabilă cu cele acordate către "societăţi sănătoase" şi în special cu rata de referinţă adoptată de Comisia Europeană, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobate, joi, de Guvern.

"Dacă agenţii economici nu rambursează ajutorul de salvare în termen de şase luni, AVAS poate acorda ajutoare de stat de restructurare sau poate solicita întocmirea planurilor de lichidare", se arată într-un comunicat al Executivului.

Fondurile pentru sprijinirea financiară a companiilor vor fi puse la dispoziţia Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de către Ministerului Economiei şi Finanţelor.

La cererea temeinic justificată a companiilor, AVAS şi Ministerul Economiei şi Finanţelor pot acorda înlesniri la plată constând în eşalonări pe o perioadă de maximum cinci ani, ca ajutor pentru restructurare, pentru obligaţiile fiscale restante, cât şi pentru creanţele fiscale/comerciale/bancare preluate spre valorificare.

Măsurile de sprijin vor fi acordate sub forma unei scheme de ajutor de stat sau ajutoare de stat individuale, cu respectarea legislaţiei naţionale sau comunitare, după ce Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care măsurile de sprijin sunt considerate a fi compatibile cu piaţa comună, arată Executivul.

Condiţiile de eligibilitate care trebuie îndeplinite de către companiile din portofoliul AVAS pentru a beneficia de sprijin financiar, precum şi procedurile de acordare vor fi reglementate prin hotărâre de guvern. Acordarea ajutoarelor de stat nu va fi afectată de schimbările în structura de proprietate a beneficiarilor.

Conform analizelor efectuate de AVAS, o serie de companii se confruntă deja cu lipsa de lichidităţi şi cu imposibilitatea accesării de credite, atât pentru activitatea curentă cât şi pentru finalizarea programelor de investiţii necesare îmbunătăţirii productivităţii muncii.

"Până la această dată, economia românească pare să nu fie afectată la nivelul sistemului bancar. În ultimele zile însă tot mai mulţi agenţi economici au anunţat sistarea procesului de producţie, chiar dacă în această etapă nu au apelat la concedieri de personal", se arată în actul normativ.

Preşedintele instituţiei, Teodor Atanasiu, a declarat, în luna noiembrie, agenţiei MEDIAFAX că AVAS vrea să elaboreze un plan de susţinere a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, inclusiv prin contractarea unui împrumut, pentru a ajuta compania în contextul crizei financiare, şi va anunţa CE despre această operaţiune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului AVAS va acorda credite şi va eşalona datoriile companiilor, pentru a limita efectul crizei economice.
 Vizualizări articol: 767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AVAS va acorda credite şi va eşalona datoriile companiilor, pentru a limita efectul crizei economice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei