Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 dec 2008 - Anul XIII, nr. 287 (3968)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ceremonie

Pictorul bucovinean Georges Cotos, onorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pictorul nonagenar bucovinean Georges Cotos va fi, pe data de 12 decembrie a.c., personajul axial al unei ceremonii care se va desfăşura în Franţa, la Primăria Saint-Tropez.

Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer
Elvira Romaniuc, directorul muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului (instituţie muzeală care-şi leagă existenţa de numele lui George Cotos, întrucât s-a configurat având ca nucleu donaţia artistului constând într-un număr de 123 de lucrări de pictură, cărora, între timp, li s-au adăugat şi altele sporind colecţia la peste 200 de piese) ne-a spus că a primit invitaţia de a participa la ceremonia de decernare maestrului Georges Cotos a Ordinului „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, conferit de preşedintele României prin Decretul prezidenţial nr. 369 din data de 17 martie 2008.

Maestrul nonagenar
Ceremonia din Salle de la Glaye de la Primăria Saint-Tropez (oraşul în care locuieşte artistul), organizată de primarul Jean-Pierre Tuveri şi de consulul general al României la Marsilia, Cornel Alecse, va fi, cu siguranţă, emoţionantă pentru maestrul nonagenar.
Născut în comuna Straja şi stabilit în Franţa după cel de-al doilea război mondial (război în care-a luptat pe frontul de la Stalingrad şi a fost decorat cu medalia „Serviciul credincios” cu spade cl. III-a) Georges Cotos practică o pictură pe care criticul de artă ieşean Valentin Ciucă o apreciază ca fiind „unică, irepetabilă, incitantă”, o pictură „care vine din profunzimile abisale ale fiinţei sale interioare, unde se nasc, concomitent, elanuri şi prăbuşiri”.

Cu Bucovina în suflet
Comunitatea din oraşul Gura Humorului, care îi datorează lui Georges Cotos existenţa muzeului local (muzeu care valorizează acum un tezaur inestimabil) i-a făcut deseori plecăciune, dedicându-i serii întregi de manifestări.
Artistul, ale cărui tablouri cu nebănuite forme şi culori se găsesc în colecţii şi galerii din Londra, Helsinki, Stockholm, Washington, Madrid, Paris, Nisa şi bineînţeles Saint-Tropez, locul în care s-a stabilit şi trăieşte cu Bucovina în suflet şi cu gândul la ţara în care s-a născut (despre care vorbeşte cu ardoare spunându-i „România mea”) este cetăţean de onoare al oraşului Gura Humorului.
Cu câţiva ani în urmă, când a împlinit vârsta de 90 de ani, a primit din partea Primăriei şi a Consiliului Local din Gura Humorului Diploma de excelenţă “pentru contribuţia la îmbogăţirea patrimoniului cultural al oraşului Gura Humorului şi al ţinutului natal, Bucovina”

*
Iată că de data aceasta, prin decret prezidenţial, maestrul Georges Cotos este onorat, prin conferirea acestui ordin, la nivel naţional, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală la îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc şi universal”, iar numele său, îngemănat cu numele Bucovinei, rezonează din nou atât în România, cât şi în ţara care l-a adoptat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pictorul bucovinean Georges Cotos, onorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer.
 Vizualizări articol: 908 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pictorul bucovinean Georges Cotos, onorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei