Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 oct 2008 - Anul XIII, nr. 243 (3924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cum congelăm alimentele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Congelarea alimentelor este o operaţiune destul de simplă, pe care trebuie să ştiţi însă cum să o faceţi.

Frigiderul este unul dintre obiectele electrocasnice care nu lipsesc din nici un cămin şi fiecare dintre noi a folosit congelatorul măcar pentru carne. Dar nu numai aceasta se poate congela, ci şi multe alte alimente. Există însă câteva reguli de care trebuie să ţineţi cont când doriţi să congelaţi un produs. Trebuie să ştiţi care sunt ambalajele pe care puteţi să le folosiţi, dar şi care este perioada de valabilitate a unui produs conservat prin această metodă.

Congelarea unui aliment înseamnă depozitarea la o temperatură cuprinsă între -18 şi -25 de grade Celsius. Nu trebuie să confundaţi congelarea realizată la domiciliu cu cea industrială, care presupune expunerea produselor, pentru o scurtă perioadă de timp, la temperaturi mult mai scăzute, cuprinse între -35 şi -196 de grade Celsius. Prin congelare, fructele şi legumele îşi păstrează aproape în întregime substanţele nutritive, culoarea şi aroma, iar datorită temperaturii foarte scăzute la care sunt păstrate, este împiedicată înmulţirea microorganismelor. Deoarece cristalele de gheaţă care se formează în momentul congelării distrug pereţii celulelor din produsele vegetale, după dezgheţare, acestea au o structură mai puţin omogenă şi sunt mai moi. Trebuie să ştiţi, de asemenea, că procesul de congelare nu are capacitatea de a distruge bacteriile, ci doar de a stopa înmulţirea acestora. Îngheţarea nu este o garanţie în sine: dacă înainte de aceasta un aliment a fost contaminat cu mucegaiuri sau bacterii, ele vor redeveni active în momentul decongelării.

 

Ambalaje

Un aliment poate fi congelat în ambalajul original în cazul în care pe acesta sunt înscrise sfaturi de preparare sau data-limită la care expiră. Produsele care nu sunt ambalate (legume, fructe etc.) trebuie introduse în ambalaje care oferă posibilitatea unei închideri ermetice.

Ambalarea tuturor produselor ce trebuie congelate trebuie să fie etanşă pentru a se evita pierderea umidităţii. Puteţi folosi pungi de plastic, folie de aluminiu sau de plastic ori cutii de plastic. Acestea din urmă nu se vor umple, ci se va lăsa cel puţin un centimetru până la capac, deoarece prin congelare alimentele îşi măresc volumul.

Alegerea ambalajelor se va face în funcţie de forma, cantitatea şi natura alimentelor pe care doriţi să le congelaţi.

 

Regulile congelării

Este recomandată reglarea temperaturii congelatorului în jurul valorii de -18 grade Celsius. Un produs care a fost decongelat nu se mai recongelează. Alegeţi fructe şi legume proaspete, bine coapte, de calitate, care să nu fie pătate, zdrobite sau ofilite. Fructele sau legumele trebuie spălate foarte bine în apă rece (eventual, opărite după aceea şi răcite în apă cu gheaţă), iar mai apoi uscate şi curăţate înainte de a fi puse la congelat. Unele legume, precum vinetele, trebuie pregătite înainte. Acestea trebuie coapte, curăţate şi lăsate la scurs într-o sită, la frigider, câteva ore. Puteţi combina pentru supe, ciorbe şi tocăniţe, legumele şi zarzavaturile într-o singură pungă, în cantităţile de care aveţi nevoie pentru o reţetă. Etichetaţi pungile pe care le introduceţi în congelator. Treceţi pe acestea cantitatea şi data congelării. Durata conservării produselor congelate diferă în funcţie de natura acestora. Peştele rezistă între trei şi cinci luni, carnea de porc, miel şi vită - între şase şi opt luni, carnea de pasăre şi vânatul - maximum 12 luni, fructele şi legumele - între opt şi zece luni, iar preparatele deja gătite - maximum trei luni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum congelăm alimentele.
 Vizualizări articol: 904 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum congelăm alimentele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei