Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 oct 2008 - Anul XIII, nr. 234 (3915)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un bărbat care a demonstrat capacităţile spermicide ale băuturilor tip cola, recompensat la Harvard

Universitatea Harvard a decernat, joi, premiile Ig Nobel, distincţii acordate în mod tradiţional celor mai trăznite, ciudate sau inutile studii şi descoperiri ştiinţifice, o alternativă distractivă a premiilor Nobel adevărate, transmite AFP.

Premiile, aflate la a 17-a ediţie, sărbătoresc neobişnuitul, onorează imaginaţia şi stimulează interesul oamenilor în ceea ce priveşte ştiinţa, medicina şi tehnologia, a amintit Marc Abrahams, editor al revistei de umor "Annals of Improbable Research", care sponsorizează premiile împreună cu Harvard-Radcliffe Science Fiction Association şi Harvard-Radcliffe Society of Physics Students.

Astfel, în timpul ceremoniei au fost acordate zece premii Ig Nobel, recompensând studii precum cel despre "capacitatea unei amibe de a ieşi dintr-un labirint" şi cel despre "distrugerile provocare de tatu în siturile arheologice sud-americane".

Premiile au fost acordate în cadrul unei ceremonii care a avut loc la teatrul Sanders al Universităţii Harvard, în faţa a 1.200 de spectatori şi în prezenţa unor laureaţi ai premiilor Nobel adevărate, precum William Lipscomb (chimie, 1976), dar şi a unor laureaţi ai premiilor Ig Nobel din anii anteriori.

Unul dintre câştigătorii de anul trecut, Dan Meyer, coautor al unui raport medical despre "efectele secundare ale ingestiei de săbii", a deschis gala înghiţind o sabie, pe care i-a scos-o din gât medicul său, Thomas Michel, decan al Şcolii de medicină de la Harvard.

Două echipe de cercetători au primit anul acesta, ex-aequo, premiul Ig Nobel pentru chimie: Sharee Umpierre, de la Universitatea din Porto Rico, şi Joseph Hill, de la Harvard, ce au demonstrat că băuturile de tip cola sunt "spermicide eficace", pe principiul că aceasta este capabilă să facă spermatozoizii să explodeze la propriu, şi Chuang-Ye Hong, de la Facultatea de medicină din Taipei, şi alţi colegi cercetători din Taiwan, pentru că au demonstrat contrariul.

Premiul Ig Nobel pentru pace a revenit "Comitetului elveţian de etică în biotehnologie non-umană", pentru că a adoptat "principiul legal al demnităţii plantelor", în timp ce premiul Ig Nobel pentru fizică a revenit unei echipe de cercetători care a demonstrat matematic faptul că orice lucru, de exemplu, părul, care se poate încurca, se va încurca.

 

Studii trăznite

Premiul Ig Nobel pentru nutriţie a revenit unui duo de cercetători anglo-italian, pentru un studiu asupra "modificării electronice a zgomotului făcut de chipsurile din cartofi în aşa manieră încât (cel care le consumă, n.r.) să creadă că sunt mai proaspete şi mai crocante decât în realitate". Autorii studiului au demonstrat, practic, faptul că oamenii mănâncă cu plăcere chipsuri râncede, cu condiţia ca acestea să fie extrem de crocante, sunetul fiind elementul primordial.

În ceea ce priveşte studiul premiat cu Ig Nobel pentru biologie, acesta a comparat salturile a două specii de purici, Ctenocephalides canis - care are ca gazdă câinele şi Ctenocephalides felis felis - care are ca gazdă pisica. Marie-Christine Cadiergues, cercetător la Şcoala naţională veterinară din Toulouse, Franţa, autorul studiului, a explicat că a vrut să înţeleagă de ce puricii de câine sunt pe cale de dispariţie, iar cei de pisică nu se confruntă cu această problemă. Astfel, puricii de câine sunt capabili să sară la o înălţime de 25 de centimetri, iar cei de pisică sar la o înălţime de doar 17 centimetri. Acest element de biologie face ca puricii de câine să poată fi mai uşor controlaţi şi, în concluzie, eliminaţi, a explicat cercetătorul.

Premiul Ig Nobel pentru medicină a revenit unei echipe de cercetători de la Duke University din Carolina de Nord, care a demonstrat că medicamentele de tip placebo scumpe funcţionează mai bine decât cele ieftine.

Premiul Ig Nobel pentru economie a revenit unei echipe de cercetători de la Universitatea din New Mexico, ce a demonstrat că o dansatoare exotică profesionistă câştigă bacşişuri mai mari în perioada din lună când este cea mai fertilă, în timp ce premiul Ig Nobel pentru literatură a revenit lui David Sims, de la Cass Business School din Londra, pentru lucrarea "Ticălosule: O explorare narativă a experienţei indignării în cadrul organizaţiilor".

În ultimii ani, premiile IgNobel au recompensat studii referitoare la impactul muzicii country asupra suicidului, cercetări privind utilizarea magneţilor pentru a face broaştele să leviteze, precum şi studii referitoare la efectul berii, al usturoiului şi al friştii asupra apetitului lipitorilor.

Discursurile premianţilor la aceste premii sunt limitate la un minut. Dacă aceştia depăşesc timpul alocat, o tânără în vârstă de opt ani care îndeplineşte rolul de maestru de ceremonii se apropie de invitat şi-i şopteşte: "Opreşte-te, te rog, pentru că mă plictisesc".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bărbat care a demonstrat capacităţile spermicide ale băuturilor tip cola, recompensat la Harvard.
 Vizualizări articol: 640 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un bărbat care a demonstrat capacităţile spermicide ale băuturilor tip cola, recompensat la Harvard5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei