Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 oct 2008 - Anul XIII, nr. 234 (3915)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ierburile aromatice, în bucătărie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lăudate nu doar pentru gustul deosebit pe care îl conferă mâncărurilor, ci şi pentru proprietăţile curative, plantele aromatice ocupă un loc de cinste în bucătăriile din întreaga lume.

Coriandrul este nou-venit în categoria ierburilor aromatice preferate de români, dar este întrebuinţat de multă vreme în arta culinară mondială. Aroma acestei plante este descrisă în general drept puternică şi cu note citrice. Planta se cultivă în mod extensiv în India, Mexic şi Vietnam.

Menta este una dintre ierburile aromatice apreciate de gurmanzi, dar în ţara noastră este puţin folosită la prepararea mâncărurilor. Există două feluri de mentă folosite în gastronomie: izma şi iarba creaţă. Primul soi are un gust puternic şi răcoritor, datorită cantităţii foarte mari de mentol pe care o conţine, în timp ce al doilea tip este un pic mai dulceag. Menta este folosită, în general, la prepararea specialităţilor thailandeze, a ceaiului, dar este asociată şi cu carnea de miel sau cu ciocolata. Mai este folosită şi pentru pregătirea a diferite tipuri de jeleuri, sosuri sau cocteiluri alcoolice, precum Mojito.

 

Pătrunjelul, eroul anonim

Pătrunjelul şi mărarul sunt foarte populare şi foarte des folosite în bucătărie. Pătrunjelul este „eroul anonim” al gastronomiei, care poate face mai mult decât să orneze un fel de mâncare. O prezenţă obişnuită în gastronomia franceză şi în cea italiană, pătrunjelul dă o aromă deosebită ciorbelor, supelor sau tocăniţelor. Există două sortimente de pătrunjel, unul mai amărui şi unul mai „blând”. În general, pastele sau preparatele care conţin ouă sunt completate de o ploaie de pătrunjel, căci aroma uşoară a acestei plante reduce senzaţia de greutate şi are proprietatea de a separa gusturile.

Aroma mărarului generează de multe ori polemici aprinse. Unii gurmanzi sunt de părere că mărarul are un gust „curat”, de iarbă, în timp ce alţii consideră că este uşor dezagreabil datorită gustului pronunţat de pământ. Deşi de foarte multe ori mărarul este asociat cu arta culinară scandinavă, fiind un ingredient nelipsit în prepararea somonului, el se regăseşte şi în alte specialităţi internaţionale, de exemplu în tzatziki-ul grecesc sau în borşul tradiţional din Europa de Est. Mărarul este deseori folosit la murături, însă foarte bine completează şi preparatele din cartofi sau sosurile ce conţin maioneză şi smântână.

 

Busuioc, oregano, rozmarin

Busuiocul este o plantă aromatică versatilă, care se încorporează perfect în preparate din întreaga lume, începând cu Italia şi terminând cu Asia de Sud-Est. Atunci când hotărâţi să folosiţi busuioc la gătit, trebuie să ştiţi că secretul este să adăugaţi frunzele acestuia când mâncarea este aproape gata, pentru ca planta să degaje maximum de aromă.

Oregano este o plantă deosebită, care combină gusturile dulceag şi condimentat, conferind astfel prospeţime oricărui fel de mâncare. Frunze proaspete de oregano se găsesc greu, aşa că trebuie să vă mulţumiţi cu pliculeţele de oregano uscat pe care le găsiţi în supermarketuri. Ţineţi însă cont că aroma acestuia din urmă este mai puternică, deci folosiţi o cantitate mai mică.

Nu putem uita de rozmarin, o plantă cu aromă şi miros puternice, originară din regiunea mediteraneană, care este foarte des folosită în preparatele specifice regiunii Toscana. Rozmarinul se potriveşte perfect cu carnea de porc, cu puiul şi chiar cu peştele, dar la fel de bine poate completa şi meniuri vegetariene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ierburile aromatice, în bucătărie.
 Vizualizări articol: 733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ierburile aromatice, în bucătărie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei