Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 sep 2008 - Anul XIII, nr. 217 (3898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Femeile, speriate de coşmaruri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Psihologii susţin că au aflat care sunt motivele pentru care coşmarurile femeilor sunt mai intense decât ale bărbaţilor şi de ce reprezentantele sexului frumos se lasă mai mult influenţate de ceea ce visează.

Visele reprezintă elemente normale ale somnului şi se declanşează în fiecare noapte, chiar şi la persoanele care susţin că nu visează. Dacă nu vă amintiţi că aţi visat, acest lucru nu înseamnă că nu aţi avut nici o reverie nocturnă, ci că, pur şi simplu, creierul nu a „reţinut” visul. În general, ţinem minte foarte bine coşmarurile, mai ales dacă ne trezim speriaţi în timpul „desfăşurării” acestora.

Potrivit unui nou studiu, femeile au coşmaruri mai înfricoşătoare decât bărbaţii. Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă spun că visele femeilor sunt, în general, mai intense decât ale domnilor, creând o impresie foarte puternică la trezire. Psihologii sunt de părere că modificarea temperaturii corpului femeilor, provocată de ciclul lunar, este elementul ce determină creşterea numărului de vise intense şi răscolitoare. Aceste informaţii au ieşit la iveală după ce oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Vest din Anglia au efectuat un studiu pe un eşantion de 170 de voluntari.



Rezultatele cercetărilor

„Am constatat că femeile experimentează mai multe coşmaruri decât bărbaţii”, a explicat doctorul Jennie Parker, care a condus acest studiu.

Participanţii la sondaj au fost rugaţi să vorbească despre cel mai recent vis pe care l-au avut. Dintre bărbaţi, doar 19 la sută au „anunţat” că au avut coşmaruri, spre deosebire de procentul de 30 la sută înregistrat în rândul femeilor. În plus, în cadrul aceluiaşi studiu, s-a mai constatat şi că visele femeilor sunt mai intense şi mai pline de sensibilitate.

Doctorul Jennie Parker crede că, în general coşmarurile ajută creierul să facă faţă situaţiilor tensionate sau deranjate ce pot apărea la un moment dat în viitorul unei persoane. De cele mai multe ori, oamenii includ toate visele de acest gen într-o singură categorie, aceea a coşmarurilor, însă trebuie ştiut că există diverse tipuri de coşmaruri, iar femeile experimentează mai multe.

Psihologii spun că există cel puţin trei tipuri distincte de coşmaruri şi că toate acestea permit creierului să „exerseze” posibile reacţii la o situaţie neplăcută. Prima categorie se referă la coşmarurile în care „subiectul” este urmărit sau vânat, a doua categorie de vise implică pierderea unei persoane dragi, iar a treia presupune explorarea unor lumi sau medii necunoscute şi ciudate.

 

Cauza de declanşare a viselor urâte este temperatura corpului

În cadrul unor studii anterioare, cercetătorii asociaseră deja modificarea temperaturii corporale cu declanşarea viselor. Această ipoteză a pornit de la faptul că, în general, temperatura corpului unei femei creşte după perioada de ovulaţie şi scade din nou înainte de prima zi de menstruaţie. Jennie Parker susţine că există dovezi clare ce „leagă” apariţia viselor de modificările de temperatură din timpul ciclului menstrual. Femeile care suferă de sindromul premenstrual au vise mai agresive, pe care şi le amintesc foarte bine după ce se trezesc.
Există totuşi şi cercetători care susţin că femeile nu au mai multe coşmaruri, ci că, pur şi simplu, doamnele îşi amintesc mai bine ce visează şi le place să vorbească despre aceste vise. În urma studierii comportamentului subiecţilor, s-a confirmat însă că femeile experimentează mai multe coşmaruri decât bărbaţii şi că, în plus, există diferenţe semnificative între felurile în care visează bărbaţii şi femeile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Femeile, speriate de coşmaruri.
 Vizualizări articol: 628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Femeile, speriate de coşmaruri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei