Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 aug 2008 - Anul XIII, nr. 187 (3868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Orgoliul are sex masculin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Statisticile au demonstrat de mult faptul că bărbaţii trăiesc în medie mai puţin decât reprezentantele sexului frumos, iar explicaţia este destul de simplă. Mortalitatea precoce din rândul domnilor este provocată de faptul că aceştia se încăpăţânează să nu ceară ajutor şi nu se tratează la timp.

Marianne Legato, profesor de medicină la Columbia University a înţeles de ce bărbaţii mor mai devreme, pur şi simplu observându-şi tatăl. "Îi plăcea să meargă la vânătoare şi deseori îi lua şi pe copii cu el. Cânt trebuia să traverseze o porţiune de teren accidentat, de exemplu un câmp de floarea soarelui de dimensiuni uriaşe, era singurul care nu se plângea de dificultatea traseului. Uneori, noaptea, în vedeam aşezat pe pat şi când îl întrebam de ce nu doarme, arăta spre frunte şi doar spunea: "Prea mult trafic aici înăuntru". Pentru el era de neacceptat să îşi împărtăşească problemele cuiva", scrie Legato în volumul "Why Men Die First", lansat recent la Londra.

În opinia sa, mortalitatea precoce din rândul reprezentanţilor sexului tare este provocată de incapacitatea acestora de a cere ajutor. "Tatăl meu a murit din cauza unei tumori cu zece ani înaintea mamei mele, pentru că refuza orice gest care ar fi putut fi interpretat ca un semn de slăbiciune. A ignorat timp de doi ani prezenţa sângelui în urină, iar când în cele din urmă a acceptat să consulte un medic a aflat că are cancer la vezică", povesteşte autoarea.

În opinia lui Marianne Legato, pentru o societate în care starea de bine a devenit o obsesie, faptul că reprezentanţii unuia dintre cele două sexe tind să moară mai repede ar trebui să ridice multe semne de întrebare.

Până acum câţiva ani, medicina considera organismele bărbaţilor şi femeilor ca fiind asemănătoare, subestimând importanţa diferenţelor, chiar şi cele evidente pentru toată lumea.

 

Femei veterane

În medie, doamnele trăiesc cu şapte ani mai mult decât bărbaţii, însă această statistică nu spune chiar tot. În grupa de vârstă cuprinsă între 20 şi 24 de ani, îşi pierd viaţa de trei ori mai mulţi bărbaţi decât femei, în timp ce înainte de 65 de ani, procentul deceselor din rândul bărbaţilor este de două ori mai mare decât al reprezentantelor sexului frumos.

În ceea ce îi priveşte pe tineri, cele mai multe numere de decese au la bază pasiunea pentru adrenalină şi risc, pasiune pe care fostul Chief Medical Officer al Marii Britanii, Sir Donald Acheson, o explică printr-un singur cuvânt: hormonii. Nivelul ridicat de testosteron sunt responsabili de accidente, dispute şi crime, situaţie neîntâlnită în cazul femeilor. Însă atunci când nivelul de testosteron scade, lucrurile nu se îmbunătăţesc vizibil. La vârste înainte, tumorile şi problemele cardiace fac "ravagii" printre bărbaţi, în timp ce estrogenii protejează femeile de infarct. În plus, bărbaţii beau şi fumează mai mult decât doamnele, fiind astfel mai predispuşi la maladiile cauzate de aceste vicii. Ca să nu mai vorbim de "silenţioasa” tumoare la prostată, mereu pregătită să atace.


Ucişi de societate

Însă aceste motive nu justifică suficient faptul că bărbaţii mor mai devreme, ar trebui să existe şi alte cazuri. Cazurile de melanom, de exemplu, sunt mult mai numeroase în rândul femeilor, cu toate acestea procentul de bărbaţi care îşi pierd viaţa din cauza acestei tumori la piele este mult mai crescut. La o privire mai atentă, se observă că bărbaţii acordă mai puţină atenţie propriei epiderme, nu o protejează cu cine ştie ce creme în fiecare zi şi nici nu dau importanţă unei eventuale pete închise la culoare.

În opinia autoarei Marianne Legato, bărbaţii sunt adevăratul sex slab, iar ceea ce îi ucide sunt presiunea socială şi stereotipurile cărora le cad victimă încă din copilărie. "Bărbaţii adevăraţi" sunt trimişi la şcolile cele mai severe, în timp ce femeile sunt direcţionate spre şcolile mai "prietenoase", unde sunt încurajate să se exteriorizeze. Reprezentanţii sexului tare sunt predispuşi să subestimeze simptomele bolilor şi să aştepte să se vindece fără a spune nimănui. Deseori sunt soţiile cele care îi forţează să meargă la un medic, atunci când semnele unei boli sunt deja evidente. La fel ca şi femeile, şi reprezentanţii sexului tare au nevoie de afecţiune, mângâieri şi mai multă atenţie. Însă, spre deosebire de doamne, ei sunt "condamnaţi" să nu poată să le ceară, nici măcar cu preţul vieţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Orgoliul are sex masculin.
 Vizualizări articol: 609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orgoliul are sex masculin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei