Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 mai 2008 - Anul XIII, nr. 108 (3789)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sahara a devenit deşert după o lungă tranziţie

Sahara a devenit cel mai mare deşert al planetei în urmă cu 2.700 de ani, după o perioadă de transformare foarte lentă, potrivit unui studiu care repune în discuţie o teorie emisă în 2000, potrivit căreia deşertificarea ar fi fost bruscă, şi care a fost publicat în revista Science şi preluat de AFP.

În urmă cu 6.000 de ani, Sahara era foarte verde, acoperită de arbori, savane şi numeroase lacuri. Regiunea, care depăşeşte ca mărime Australia, era locuită de oameni, spun autorii studiului.

Cea mai mare parte din indiciile fizice care ar fi putut oferi informaţii despre evoluţia geografică a Saharei au dispărut. Însă, studiind straturile de sedimente prelevate de pe fundul unuia dintre cele mai mari lacuri care mai există în Sahara, Yoa, situat într-o regiune din nordul Ciadului, echipa de cercetători europeni, canadieni şi americani a putut reconstitui istoria regiunii din ultimii 6.000 de ani.

Specialiştii au analizat sedimentele, au efectuat teste geochimice şi au examinat indicatorii biologici, precum polenul provenind din arbori şi plante care se găseau peste tot în zonă înainte ca deşertul să se instaleze. Cercetătorii au analizat şi rămăşiţele microorganismelor acvatice.

Rezultatele contrazic teoria potrivit căreia Sahara a devenit un deşert în urmă cu 5.500 de ani, în doar câteva secole, marcând sfârşitul perioadei umede africane, când ploi sezoniere precum musonii udau regulat regiunea, a explicat Stefan Kröpelin, geolog la Institutul de arheologie preistorică de la Universitatea din Koln, Germania, principalul autor al studiului.

În 2000, analiza sedimentelor obţinute în urma forajelor efectuate în largul coastelor din vestul Mauritaniei au indicat o creştere bruscă a prafului transportat de vânturi care suflau spre exteriorul Africii sahariene, potrivit unui studiu realizat de Peter deMenocal, de la Universitatea din Columbia, New York.

Datele colectate din lacul Yoa arată contrariul, adică faptul că tranziţia climatică a fost una treptată, a spus Kröpelin. Vegetaţia tropicală abundentă s-a redus treptat, după care a dispărut iarba care acoperea solul, apoi s-a instalat deşertul, a explicat acesta. Geologul german nu contestă datele culese de Peter deMenocal, însă este de părere că aceastea nu au fost interpretate corect.

Lacul Yoa, cu o adâncime de 24 de metri, continuă să fie alimentat cu apă de rezervoarele subterane care s-au umplut în perioada umedă a Saharei, ce a început în urmă cu aproape 15.000 de ani. Rezervele de apă sunt destul de bogate pentru a înlocui cei şase metri de apă pierduţi de lac anual prin evaporare, spun cercetătorii care adaugă că precipitaţiile anuale nu depăşesc câţiva milimetri.

Deşertificarea Saharei a avut drept consecinţă alungarea populaţiilor din sudul Africii de Nord şi ar putea fi resposabilă de venirea civilizaţiei egiptene a faraonilor, spun cercetătorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sahara a devenit deşert după o lungă tranziţie.
 Vizualizări articol: 448 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sahara a devenit deşert după o lungă tranziţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei