Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 mai 2008 - Anul XIII, nr. 108 (3789)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Protestul mireselor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Bucureşti este anunţat un protest al mireselor. Din ştirea citită “pe repede” de un crainic înţeleg că mai multe femei, tinere şi mai puţin tinere, îşi exprimă pe străzile Capitalei nemulţumirea că sunt periodic cotonogite de soţi. O statistică întocmită de nu ştiu ce firmă de protejat “oame” ne situează pe un loc fruntaş în Europa în materie de violenţă în familie. La mine la Sângeru e unul bătut săptămânal de nevastă, femeia alegând momentele când omul ei e beat criţă. Când soţul se descoperă a doua zi plin de cucuie, consoarta îi explică senină că a căzut şi s-a lovit cu capul de pereţi. Aştept şi un miting al bărbaţilor bătuţi de neveste. La Craiova, tot astăzi (joi, când notez aceste rânduri) poliţia anunţă o razie care angajează 500 de galonaţi pentru capturarea unor indivizi care au făptuit acte violente. La Cluj, acum două zile, suporterii echipei U, înarmaţi cu bâte şi pietroaie, au încercat linşarea admiratorilor echipei CFR. Un tânăr poartă în mână cu hotărâre o bucată de caldarâm cu care poţi asasina nu doar un om, ci o vită. De altfel, ciomăgarul din rafinatul oraş transilvan, model de viaţă occidentală pentru miticii din Regat, i-a rupt faţa şi spinarea unui cameraman al Jandarmeriei. Nici tinerii în uniformă, prevăzuţi cu pulane de cauciuc, nu s-au lăsat mai prejos. Dădeau cu sete mai ales în cei deja căzuţi. Eroisme în vreme de pace.

În Italia, un tânăr blond din Galaţi, frumos ca Adonis, să-l pui în poză şi să-l lipeşti la rană, a pisat cu ciocanul scăfârlia italianului la care lucra, trecându-l pe lumea cealaltă. Isprava părându-i-se neterminată, gălăţeanul a sufocat cu perna şi consoarta italianului care îl angajase să-i fie de sprijin în gospodărie.  Ca un făcut, în Italia românii acoperă aproape zilnic pagina întâia a ziarelor cu fapte abominabile. Doi tineri români au jefuit cel mai vârstnic prelat din lume, după ce duhovnicul îi tratase cu omenie.  Un alt conaţional, de meserie peşte, şi-a corectat sclava de 19 ani cu pumnii pentru că venea noaptea acasă prea devreme şi ca atare producea puţin. Corecţia, extrem de violentă, a trecut-o pe nefericită Stixul.

La Cluj, spuneam, imaginile confruntărilor stradale au fost cumplite şi neaşteptate pentru un oraş  locuit îndeobşte de ardeleni, adică de cei pe care îi punem în bancuri pentru calmul lor proverbial. Violenţa, sălbăticia acoperă România? Ce se petrece cu noi? Am urmărit meciul decisiv al finalului de campionat de fotbal. Până la un punct, rivalitatea dintre cele două echipe clujene părea explicabilă. Una picase deja în divizia secundă, alta avea şansa de a dobândi titlul de campioană. Prima nu mai avea ce pierde. Cea de-a doua putea aduce municipiului de pe Someş un titlu pe care nu l-a avut niciodată. Mândria, până la urmă, aureola Clujul în întregime. De unde atâta îndârjire vecină cu ura? Mi-a atras atenţia costumul de papiţoi pus la patru ace al antrenorului echipei Universitatea Cluj şi mai ales agitaţia lui isterică, gata să-l ducă la o criză de apoplexie. Am înţeles că îl cheamă Mezaroş. Posibila explicaţie au dat-o seara jurnaliştii, citând surse ale procuraturii. Din cei 1, 7 milioane euro care aşteptau într-un diplomat vis-à-vis de stadion, cică 500.000 euro erau pentru antrenor. Să explice asta violenţa numitului Mezaroş, gata la un moment dat să intre pe stadion şi să-l strângă de gât în direct pe arbitrul care dictase corect un 11 metri?

Violenţă, violenţă, violenţă. Azi, în Bucureşti, protestează miresele. Mâine, poate, mirii. Şi copiii ar avea dreptul să-şi strige nemulţumirile pentru umilinţe, bătăi, pentru sărăcie. Între timp viaţa politică de la Bucureşti şi din ţară curge normal. Preşedintele vizitează poduri pe care nu le-a făcut, vezi Doamne,  adversarul politic Orban, actual ministru al transporturilor. Criticându-l, domnul Băsescu uită că a fost şi el de cinci ori ministru al transporturilor, iar acele poduri existau, în aceeaşi stare de paragină, şi în vremea lui. În politică demagogia este o calitate obligatorie. Altfel nu ajungi mare. Despre violenţă ce să mai vorbim! Ea urcă până-n Parlament şi chiar mai sus, până-n dealul Cotrocenilor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protestul mireselor.
 Vizualizări articol: 2611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Protestul mireselor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DAca trimis de
(10 mai 2008, 11:23:35
CINE DA CU PUMNUL, NU ARE ARGUMENTE...
2.   Incurajam violenta trimis de
(10 mai 2008, 12:05:22
Si acest articol,desi cu scopul vadit de a condamna-o,in realitate cultiva violenta prin simpla ei aducere in discutie.Daca in articol ar fi fost vorba de o multime tacuta si evlavioasa ce se indrepta ,urcind istovita dealul pe care fusese aburcata cu mari eforturi materiale, o bisericuta,ce urma a fi sfintita tocmai de Sf.Sarbatoare a Izvorului Tamaduirii,stirea ,neinteresanta n-ar fi prins bunul de tipar.Va asigur insa ca era un moment mult mai de "povestit",decit Horile Bucovinei,Marsul Stilcitelor(in bataie)sau incordarile si intrigile Marelui Incrucisator.Lovit din toate partile, poporul acesta se incovoaie din ce in ce mai mult,urcindu-si Golgota spre mintuirea ce va sa vina ! De unde ?Cind ? Depinde numai de noi si de rabdarea noastra providentiala(si prosteasca ,as adauga,fara teama de a gresi).Somn usor Romanie,ce pe zi ce trece devii tot mai saraca si vinduta strainilor.(prostia se plateste,hotia,la noi ,nu e nici macar pedepsita).Parca se aude ceva : se crapa de ziua !
3.   Tendentios trimis de
(12 mai 2008, 10:24:32
Chiar dumneavoastra stimate domnule jyrnalist incurajati violenta prin expresii de forma "miticii din Moldova....", sau prin relatarea intamplarilor [prin care trece betivul din localitatea dumneavoastra. Si ATENTIE....nu toti suntem....mitici.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei