Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mar 2008 - Anul XIII, nr. 63 (3744)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aligatorii înoată deplasându-şi plămânii în interiorul corpului

În absenţa înotătoarelor, aligatorii plonjează şi urcă la suprafaţa apei, deplasându-şi plămânii din faţă în spate sau lateral, potrivit unui studiu realizat de doi cercetători americani, publicat în The Journal of Experimental Biology şi preluat de AFP.

"Acest lucru le permite să navigheze într-un mediu acvatic fără să tulbure prea mult apa", a explicat Todd Uriona, de la Universitatea din Utah, care a adăugat că "acest lucru este, probabil, important pentru că le permite să se apropie de pradă fără să facă valuri".

Potrivit lui Uriona şi coautorului studiului, Coleen Farmer, alţi amfibieni, precum crocodilii, anumite salamandre şi broaşte ţestoase au proprietăţi pulmonare similare.

Pentru a valida ipoteza lor, cei doi cercetători au pus electrozi pe cinci grupuri de muşchi ale unor aligatori tineri, cu vârsta de doi ani, măsurând între 38 şi 50 de centimetri (exemplarele adulte ating o lungime de peste patru metri) şi au analizat mişcările animalelor într-un bazin cu apă. Cercetători au constatat că mişcările erau comandate prin deplasarea plămânilor în interiorul corpului.

Observaţiile contrazic teoria potrivit căreia aligatorii deţin o diafragmă puternică, ce îi ajută să respire şi să alerge în acelaşi timp.

Studiul sugerează că muşchiul nu s-a dezvoltat decât în momentul în care reptilele precum crocodilii au început să trăiască în apă, în timpul cretacicului, în urmă cu 145 de milioane de ani.

În timpul triasicului, cu cel puţin 100 de milioane de ani mai devreme, strămoşii aligatorilor, crocodililor şi ai altor caimani aveau mărimea unei pisici şi trăiau pe uscat, spune Uriona.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aligatorii înoată deplasându-şi plămânii în interiorul corpului.
 Vizualizări articol: 591 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aligatorii înoată deplasându-şi plămânii în interiorul corpului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap în sos de mărar 4 porţii – 40 minute 4 bucăţi file de crap2 lămâi250g smântână sau iaurt gras2 leg. mărar2 căţei de usturoi1-2 linguri ulei de măsline100ml ulei pentru prăjit± sare, piper Fileurile de crap se... Citeşte