Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 feb 2008 - Anul XIII, nr. 47 (3728)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analize

Europa pătrunde din ce în ce mai mult la Oscaruri

Personalităţi din cinematografia românească, precum criticul Tudor Caranfil sau producătorul Ada Solomon, apreciază că filmul european s-a impus la această ediţie a premiilor Oscar şi că acest lucru este de bun augur nu doar pentru producţiile din Europa, ci şi pentru filmul românesc.

La cea de-a 80-a ediţie a premiilor Oscar, toate distincţiile acordate pentru interpretare au fost câştigate de europeni: Daniel Day-Lewis, pentru cel mai bun actor într-un rol principal ("There will be blood"), Javier Bardem, pentru cel mai bun actor într-un rol secundar ("No country for old men"), Marion Cotillard, cea mai bună actriţă într-un rol principal ("La Vie en Rose") şi Tilda Swinton, cea mai bună actriţă într-un rol secundar ("Michael Clayton").

În plus, premiul Oscar pentru cel mai bun film străin a fost decernat peliculei austriece "The Counterfeiters" (regia Stefan Ruzowitzky).

 

Pulsul Hollywoodului e slab.

"Se simte că pulsul Hollywood-ului bate mai slab şi că cel al cinematografului european bate mai puternic. Cinematograful european e, cu siguranţă, mai vizibil în ediţia de anul acesta a Oscarurilor", a declarat criticul de film Tudor Caranfil. El a caracterizat ediţia de anul acesta a Oscarurilor "ciudată", pentru că premiul pentru cel mai bun film a fost câştigat de "Nu există ţară pentru bătrâni" al fraţilor Coen, care a concurat cu "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu la Cannes, anul trecut. "În juriile de ziarişti de la Cannes, filmul lui Mungiu a fost tot timpul peste cel al fraţilor Coen. A fost o ediţie a Oscarurilor în care Mungiu nici n-a avut loc, poate tocmai pentru a primi premiul filmul fraţilor Coen. Pentru că la Cannes, prezenţa lui Mungiu le-a fost fatală", a spus Tudor Caranfil.

Caranfil a arătat că a apreciat, în mod special, interpretarea actriţei Marion Cotillard, care a obţinut Oscarul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, pentru partitura din "La vie en rose", adăugând că, în opinia sa, filmul lui Olivier Dahan a meritat Oscarul pentru machiaj.

 

Creşte importanţa filmului european.

Şi producătorul de film Ada Solomon a fost impresionată de prestaţia actriţei Marion Cotillard, apreciind că este un rol care va rămâne în istorie. "Europa pătrunde din ce în ce mai mult la Oscaruri şi asta nu poate fi decât benefic, pentru că astfel creşte importanţa filmului european pe piaţa americană şi, implicit, a filmului românesc", a declarat Ada Solomon, arătând că şi la premiile Oscar pentru scurtmetraj au fost prezente şi multe producţii europene. De altfel, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost acordat filmului francez "Le Mozart des Pickpockets", în regia lui Philippe Pollet-Villard.

 

"Accident fericit".

Regizorul Cristi Puiu consideră, în schimb, că ediţia de anul acesta a premiilor Oscar a fost un "accident fericit", deoarece filmul "Nu există ţară pentru bătrâni" este un film foarte bun, important pentru toată cinematografia şi europeană şi americană, din toate timpurile. Regizorul nu crede că premiile Oscar relevă o mai mare apreciere a cinematografului european, faptul că actorii europeni au câştigat premii fiind doar "o coincidenţă".

 

Premii „pe merit”

De aceeaşi părere este şi regizorul Tudor Giurgiu, care a apreciat că premiile Oscar au fost acordate "pe merit". Giurgiu a declarat că premiul pentru cel mai bun actor în rol principal era previzibil că va ajunge la Daniel Day-Lewis, pentru rolul din "Va curge sânge/ There Will Be Blood", deoarece este un actor foarte talentat.

"Nu există ţară pentru bătrâni", de Joel şi Ethan Coen, a dominat cea de-a 80-a ediţie a distincţiilor acordate de Academia americană de film, cu patru premii Oscar, printre care cele pentru cea mai bună regie şi cel mai bun film.

În topul premiilor urmează filmul de acţiune "Ultimatumul lui Bourne", cu trei distincţii obţinute la categorii tehnice. Filmul biografic "La vie en rose" şi drama "Va curge sânge" au câştigat fiecare câte două premii.

Comisarul european pentru Media, Viviane Reding, a declarat, ieri, că se bucură de acest succes al cinematografiei europene, adăugând că, pentru cel de-al treilea an consecutiv, aceasta rimează cu succesul.

Anul trecut, Oscarul pentru cel mai bun film străin a fost câştigat de pelicula germană "Viaţa celorlalţi", iar în 2006, Oscarul pentru cel mai bun documentar a revenit filmului francez "Calea Împăratului/ La Marche de L'Empereur", ambele producţii fiind co-finanţate de UE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Europa pătrunde din ce în ce mai mult la Oscaruri.
 Vizualizări articol: 465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Europa pătrunde din ce în ce mai mult la Oscaruri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi cu ficăţei, pipote şi inimi de pui 8 porţii - 60 minute 500g ficăţei de pui500g pipote şi inimi de pui2kg cartofi200g smântână1 leg. mărar7 căţei de usturoi100ml ulei± sare, piper Se fierb cartofii curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe, 20 de... Citeşte