Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 132 (7133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Apocalipsa şi euroromânii fără sufix

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un analist economic, pe nume Grosu, m-a şocat matinal mai tare ca ploaia care nu conteneşte. Este intervievat şi iscodit de blonda de la TVR 1, Monica Ghiurco, o fată cu care împărţeam uneori călătoriile jurnalistice prin nemţiile şi americile planetei. Trăim apocalipsa, zice invitatul. Un bombardament de o noapte al ruşilor asupra Bucureştilor ar face o pagubă mai mică decât distrugerile aduse României de asasinarea investiţiilor. De 30 de ani n-am spart Carpaţii cu o autostradă. Autostrada asta returna uriaşe sume de bani consumate ilegitim. Legam Constanţa de Europa şi nu doar.

Se trăieşte bine? Doar aparent şi doar sezonier. Îl vezi pe Gogu de la trei că vine cu sacoşele pline de mici, cârnaţi şi bere zilnic? Dar dacă intri în apartamentul lui observi că şi-a vândut calculatorul, şi-a vândut multe pentru a-şi întreţine mândria de a defila cu sacoşele pline.

Zilnic ne împrumutăm catastrofal, depăşind, ca dobânzi, orice grilă admisă în lume. Banii ăştia se rostogolesc zece, douăzeci de ani către copiii care vor deconta cheltuielile. Lipsa cu totul a investiţiilor este o catastrofă. Apocalipsa, zice profesorul, este perfect simbolizată de incapacitatea de a sparge în atâţia ani Carpaţii cu o autostradă. Dacă ne împrumutam s-o facem, banii se întorceau prin investitorii lumii care veneau aici buluc. Acum mâncăm pe datorie.

Pleacă tinerii în lume nu cum pleca unul la neamuri de la Buzău la Vaslui, cu gândul că vine îndărăt în trei luni, ci pleacă de tot. El devine cetăţeanul definitiv al altei lumi.

Rămân pe gânduri şi gândurile plâng. Cu alte cuvinte devenim euroromâni fără sufix. Încerc să mă autocontrazic. Aşa să fie? Sunt cei care pleacă, şi pleacă mulţi, tot mai mulţi, doar europeni, castraţi de calitatea de a mai fi şi români?

Alegerile europarlamentare mi-au arătat un român plecat ”definitiv”, dar care a rămas, definitiv şi dureros, cu sufletul acasă. Dorul de casa în care s-a născut, dorul de ai lui, dorul, cuvând intraductibil, l-a ţinut la cozile votante, obturate de un partid care ştia că nu el va fi votat. Sute de mii de euroromâni, de români mondiali, refuză să uite că s-au născut în ţara asta cu nori mulţi şi ploi abundente.

Trăim apocalipsa, zice specialistul în bani. De treizeci de ani n-am făcut o fereastră de autostradă în Carpaţi care ar fi schimbat faţa financiară a României. Am dat doar ciubucuri ce vor fi decontate de copiii neluaţi încă de ape fiindcă n-am investit un leu în regularizarea multelor noastre râuri şi pârâuri.

P.S.
La Sângeru, pe Cricovul Sărat, doar câteva persoane civile mai umblă prin noroi în speranţa că-l vor găsi pe băieţelul de doi ani al familiei Pavel Toader, înecat împreună cu ceilalţi trei fraţi ai lui. Preotul Mădălin Moşneanu le-a cumpărat, din banii adunaţi de biserică, sicrie mici, albe, de la Ploieşti. A fost greu, îmi spune el, fiindcă firmele nu fac sicrie de dimensiuni mici.
De pe dealul spre Tătaru, antiaeriana trage cu rachete în nori împotriva grindinei. Invenţia ne-a scăpat de grindină în aceşti ani, dar a uscat gutuii, sensibili la substanţa cu care autorităţile trag în nori şi lasă o boală stranie pe roşii. Avem, iată, o armă cu care tragem, aproape inutil, în cer. Fiecare bubuitură costă 30 de milioane de lei vechi şi a fost, iniţial, o investiţie cu cântec, fiind – cel puţin cea de aici – amplasată într-o zonă cu foste vii şi livezi.
Tragem cu rachete scumpe în nori. Cine trage cu nori în noi, fiindcă norii vin şi tot vin, iar ugerele lor varsă peste dealuri oceane?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apocalipsa şi euroromânii fără sufix.
 Vizualizări articol: 5177 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Apocalipsa şi euroromânii fără sufix2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei