Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 56 (5263)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Mărțișoare cu femei bătute

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Fosta noastră colegă Corina Crețu, azi europarlamentar, iese pe scena Uniunii Europene cu un document de forță și în rimă cu feminitatea de mărțișor a  primăverii. Este un manifest socialist și democrat (ea este și vicepreședinte al Grupului Socialist și Democrat european) pentru protecția femeii. Zilnic, avertizează Corina, șapte femei sunt ucise în Europa (Dumnezeule, de unde o fi cules cifra asta care te cutremură!), iar una din cinci a suferit cel puțin o dată în viață un act de violență dură. Femeile muncesc, pentru a egala câștigurile unui bărbat care lucrează un an și prestează aceeași muncă, 14 luni. Cu toate că 60 la sută din cei care urmează studii universitare sunt de genul feminin, realitatea găsibilă în câmpia din ce în ce mai costelivă a muncii e alta. Femeile obțin greu o slujbă conformă pregătirii lor, iar societatea reacționează în general misogin.

Suntem în plină zodie a mărțișorului, cea mai păroasă fiară masculină se înmoaie într-un surâs, gândesc eu și îmi fac propria revizuire de experiențe și atitudini. Toată viața, recunosc, în care am și condus colective redacționale, am lucrat mai bine și mai în armonie cu femeile. Sunt mai disciplinate, iar în plan jurnalistic multe au o știință a nuanțelor care nouă ne scapă. Raporturile au fost în covârșitoare majoritate prietenești și acolo au înțepenit, evitând tentații care, din orice parte ar fi venit, ar fi basculat colaborarea în altceva. Da, e un cusur pesemne, m-am simțit întotdeauna mai bine între femei, iar pe bărbați îi găsesc, începând de cu zori, când mă văd pe mine în oglindă, urâți. De unde or fi venind asasinatele, ciomăgelile și asuprirea discriminatorie pe criterii de sex?

Manifestul Corinei, articulat logic și stând în pilonii unor constatări statistice, va mișca, sper, ceva în înțepenita noastră Europă, ocupată prea mult de chivuțele românce care cerșesc, cu plozi mucoși în brațe, lângă Poarta Brandenburgului, anulându-ne, cică, dreptul la Schengen. E primăvară, speranțele se veștejesc iute, după ce abia au încolțit, iar Manifestul eurosocialistei Corina Crețu va fi consemnat, aprobat poate în organismele cu mâini și vot în dește, după care viața se va reașterne în făgașele ei. Adică nea Costică de pe dealul Tisei își va bate zilnic nevasta, vinovată că el și-a băut toți banii la crâșmă, finu Boroncea, care-i beat constant de când s-a ridicat în două picioare, își va cotonogi consoarta țigancă și cele două fiice de acum mari, iar în mahalaua Ferentari din București vei întâlni aceleași prostituate costelive la colț de stradă, mai toate cu dinți din față lipsă. N-au fost scoși la dentist. Primăvara aduce o adiere și peste viața lor chinuită.

P.S. Un prieten îmi povestește că știe un caz, într-un sat din Moldova, în care soțul, cam pirpiriu, e altoit constant de nevastă, o femeie robustă și mereu băgată în priza nervilor. Uneori îl bate până-l lasă lat. L-a bătut și în fața primăriei așa, să vadă lumea cine e șef în casă, cu toate că amărâtul nu greșise cu nimic. Așa o fi, știu și eu niște cazuri, dar suntem în zodia candorii feminine, obligați la o sforțare de duioșie și dragoste. Manifestul pentru protecția bărbaților, mai încolo!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mărțișoare cu femei bătute.
 Vizualizări articol: 2302 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mărțișoare cu femei bătute5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei