Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 iul 2010 - Anul XV, nr. 157 (4448)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Program „îngropat”

Sucevenii nu mai pot beneficia de subvenţii la reabilitarea termică a blocurilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sucevenii care sperau să îşi izoleze termic apartamentele cu bani de la Guvern şi de la bugetul local, prin programul naţional de reabilitare termică, îşi pot lua gândul de la subvenţia de 80% din valoarea lucrărilor.

Dacă anul trecut locatarii a 16 blocuri din municipiul Suceava au beneficiat de anveloparea termică a blocurilor, plătind doar 20% din valoarea lucrărilor, anul acesta, nici măcar cele 13 blocuri care au mai fost acceptate în program nu vor mai avea aceleaşi facilităţi.

“Din păcate, de ce mă temeam nu am scăpat. Nu vom mai primi nici un ban pentru reabilitări termice, pentru că Guvernul a aprobat o nouă lege, prin care înlocuieşte vechile facilităţi cu cea de finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală. La fel cum este programul Prima Casă, Guvernul garantează creditele pentru asociaţiile de proprietari şi subvenţionează dobânda pe o perioadă de cinci ani”, a declarat ieri primarul Ion Lungu, prezentându-le preşedinţilor şi administratorilor asociaţiilor de proprietari prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 69 din 30 iunie 2010.

Practic, dacă până acum, reabilitarea termică a blocurilor prin programul naţional se făcea prin acordarea unei subvenţii de 50% de la Guvern şi de 30% de la bugetul local, de acum înainte, întreaga lucrare se face din banii proprietarilor apartamentelor, singura facilitate acordată fiind posibilitatea de a lua credite cu garanţie guvernamentală şi dobândă redusă.

Chiar şi aşa, cei care se înscriu în acest program trebuie să respecte o mulţime de condiţii, impuse de lege, precum organizarea de licitaţii publice, de către asociaţiile de proprietari, pentru desemnarea proiectanţilor lucrării, a auditorilor energetici şi a firmelor de construcţii care să execute lucrările, încât cei mai mulţi vor prefera varianta mai simplă, de a face lucrarea pe cont propriu, fără implicarea Guvernului, putând negocia direct preţul cu diverse firme de construcţii.

 

Multă bătaie de cap şi costuri mai mari pentru cei care vor să îşi izoleze locuinţele prin programul naţional

“Anul trecut, prin eforturile primarului, Sucevei i-au fost alocate 80 de miliarde de lei pentru reabilitarea termică a clădirilor şi jumătate din sumă a trebuit să o înapoiem, pentru că oamenii nu au avut încredere în acest program şi ne acuzau că venim cu preţuri umflate faţă de cele de pe piaţă, chiar şi în condiţiile în care ei suportau doar 20% din valoarea lucrărilor. Acum primăria nu mai este parte contractuală în programul de reabilitare termică, asociaţiile se vor ocupa de obţinerea actelor necesare şi de stabilirea constructorilor, cu care vor negocia preţurile. Numai că toate trebuie făcute în condiţiile impuse de lege, aceleaşi pe care a trebuit să le respectăm şi noi anul trecut, adică să facă expertiza tehnică a blocurilor, auditul energetic, să obţină certificatul de performanţă energetică, documentaţia pentru autorizarea lucrărilor de intervenţie, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, toate prin fonduri proprii şi prin licitaţii publice”, a precizat viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi.

Altfel spus, cei care au intrat în programul naţional anul trecut au beneficiat de condiţii foarte avantajoase la izolarea termică a apartamentelor, în vreme ce de acum înainte, toate costurile se vor resimţi integral în buzunarul proprietarilor de imobile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii nu mai pot beneficia de subvenţii la reabilitarea termică a blocurilor.
 Vizualizări articol: 1857 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Sucevenii nu mai pot beneficia de subvenţii la reabilitarea termică a blocurilor3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Una tie, una mie, doua tie, una, doua mie! trimis de
( 7 iul 2010, 13:50:18
Daca anul trecut au izolat 16 blocuri cu 40 miliarde rezulta 2,5 miliarde de bloc. Daca mai pui ca suma nu reprezinta decat 80% din total reiese ca s-au platit, in medie 3,125 miliarde de lei pentru fiecare bloc. Si te miri de ce programul nu a avut succes la public. Cred ca singurul lucru de care le pare rau edililor e ca nu mai pot face ei licitatiile. Cat despre afirmatia "ne acuzau că venim cu preţuri umflate faţă de cele de pe piaţă, chiar şi în condiţiile în care ei suportau doar 20%", matematica ne invata ca pentru fiecare leu furat de ei, statul platea doar 80 bani iar restul de 20 bani ii plateam eu din buzunar.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei