Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 oct 2009 - Anul XIV, nr. 249 (4235)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


„A venit apa caldă? A venit, da-i rece”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

E bestial acest vers al trupei „Paraziţii”, trupă care s-a alăturat excelentei campanii „Noi vrem respect”, a postului Realitatea TV. Nu-mi place muzica hip hop, la modul că nu aş asculta astfel de muzică pentru a mă relaxa. Dar observ că melodiile trupelor hip hop surprind şi redau cel mai bine realităţile din această ţară.
„A venit apa caldă? A venit, da-i rece”. Ca sucevean, te unge la inimă (cu polizorul, cum altfel?) când vezi că versurile unui cântec difuzat de câteva ori pe zi de un post naţional sunt inspirate din viaţa ta. Deunăzi, cum bine ştiţi, a venit apa caldă în Suceava. Ne-am bucurat ca în `94, la Mondialul din SUA.
„A venit apa caldă? A venit, da-i rece”. Aşa că am sunat la Termica. A venit un muncitor, a verificat şi apoi a explicat, civilizat şi foarte logic, că problema este generată de consumul redus de apă caldă din bloc. Ce blestem pe naţia asta, să depindă tot timpul de cineva! La nivel macro, ce să mai vorbesc: la gaze depindem de ruşi, la energie electrică suntem la mâna nemţilor, siderurgia e a indienilor şi parcă şi a ruşilor, o bucată etc. Dar până şi la duşul cel de zi cu zi depindem de alţii. De vecini, în cazul ăsta. Dai drumul la apă caldă şi, „A venit apa caldă? A venit, da-i rece”. După 10 – 15 minute constaţi cu bucurie că între apa rece şi apa caldă există o diferenţă. Nu mare, dar există. Dar până să poţi face un duş mai poţi mânca liniştit o pâine pe stomacul plin.
Ce nu înţeleg eu, în cazul problemei mele, e altceva. Vecinii mei sunt aceiaşi ca şi anul trecut, ca şi acum doi ani. Anul trecut, acum doi ani, nu aveam această problemă. Dădeam drumul la apă, chiar după miezul nopţii şi, după 2 – 3 minute, puteam să fac duş. După încă 2 – 3 minute, apa caldă era de-a dreptul fierbinte. Astăzi sunt, evident, alte vremuri. „A venit apa caldă? A venit, da-i rece”.
Am şi obosit să mă întreb cine e vinovat de această situaţie. Tot timpul se spune că greaua moştenire, conductele vechi şi subdimensionate de pe vremea lui Ceauşescu. Aşa o fi. Dar, cum spuneam, m-a obosit subiectul acesta. De ani, şi ani, şi ani, şi ani de zile.
Aşa că revin iar la Paraziţii: „Au trecut 20 de ani şi-or să mai treacă degeaba / Din nou pentru putere se bat / Când şcolile cad peste copii / E un iad / Acum, că eşti bătrân, totul se transformă în scrum / Spitalele sunt ultima haltă pe ultimul drum”.
Nu căutaţi un vinovat. Nu încercaţi să arătaţi cu degetul spre un om sau altul. Vinovat este, nu-i aşa, sistemul şi, ca întotdeauna, greaua moştenire. Aşa că să lăsăm iar versurile celor de la Paraziţii să vorbească: „Sugeţi un corn cu lapte, dacă n-aveţi dinţi /Şi număraţi-mi ouăle, că mi-am ieşit din minţi / Băi animalule, nu vezi? Voi n-aveţi interesuri /Iarna nu-i ca vara, vă dorim succesuri! /Rupem tăcerea, poate v-am rupe gâtul / Calculăm în prostia noastră că ni s-a urât cu urâtul / Copiii se dau pe gheaţă, în săli de clasă / (...) / Plătim autostrăzi care nu se mai fac / Şi ne oprim să ne tragem sufletul în primul copac / (...) / O ducem bine, nu-ţi face griji, e totul perfect / Ne mai ajunge să cerem acum. Cerem respect! / 23 de milioane de nesimţiţi, de coate goale / Îşi permit să încurce coloanele oficiale / Uite ţuică, uite femei şi sarmale, pentru cei aleşi / Cauţi dreptatea frate? / Caută uşa şi ieşi!”
E tragic. E tragic când ajungi la concluzia că singura modalitate pentru a fi respectat este să găseşti uşa şi să pleci. E tragic, e dureros, dar asta-i realitatea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „A venit apa caldă? A venit, da-i rece”.
 Vizualizări articol: 2708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
„A venit apa caldă? A venit, da-i rece”5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari!!! trimis de
(23 oct 2009, 12:33:42
Asta e Romania noastra, cea care o descrieti Dumneavoastra, trupa "Parazitii" si cei douazeci si ceva de milioane ce-ar putea oricand sa-i aduca la realitate pe politicieni, oprind coloanele oficiale! Acum nu suntem nici macar in lumi paralele, lumea noastra a celor douazeci si ceva de milioane se duce spre haul intunecat al umilintei, batjocurii si saraciei, iar in lumea lor se incing dansurile cu tiganci, se fac mari spectacole (in fond, circ in toata regula!) de inaltat statui din oua si lilieci, de tuns oi sau de muls berbeci, este o stare de bucurie neintrerupta ca ne-au indatorat la Finantele straine pentru multi ani de-acum incolo! Ce, credeti ca vor plati ei??? Raspuns gresit: de platit, vom plati tot noi, cei ce ne vom bucura nespus ca ne vom permite putina apa calda (atentie la ce majorari de preturi ne-asteapta dupa alegeri!), noi cei care in loc sa le oprim coloanele oficiale, ii votam! Inca o data, felicitari domnule Tiberiu Avram!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei