Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 nov 2008 - Anul XIII, nr. 259 (3940)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Compensate şi decompensate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă ar fi să fac un top al prostiilor efectuate şi declarate de demnitarii români în ultima perioadă, nu mi-ar ajunge spaţiul unui ziar întreg. Până şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care rămâne o figură eminamente pozitivă în balamucul românesc, tot aşa cum independenţa BNR este marea realizare instituţională a tranziţiei (ţara ar fi fost în ruine dacă politica fiscală era în mâna guvernului minoritar în aceşti ultimi doi ani), până şi el a început sub presiune să cheme directori de bănci să-i ameninţe că vând lei contra valută, procedeu, vorba aceea, complet legal. În sfârşit, are scuza că o face de teamă să nu ne lovească criza capitalismului global pe trecerea de pietoni, vorba lui Dinescu. Care o fi scuza celorlalţi însă?

Locul 1 l-aş acorda de data aceasta ministrului Sănătăţii şi deciziei de a elimina plafonul la compensate, care a ţinut vreo săptămână. A propune aşa ceva când casele de asigurări sunt şi au fost cronic datoare la farmacii chiar cu plafonul limitat actual numai ca să te voteze lumea repede, când încă nu se prinde că asta e a oferi cuiva pielea ursului din pădure, e totală inconştienţă. Bravo românilor că nu au spart imediat vitrinele la toate farmaciile că nu capătă medicamente gratis şi integral, deşi propriul nostru guvern ne dă indicaţii că asta e de făcut (în timp ce programul realist, de a elimina corupţia şi proasta administrare din minister şi casele de asigurări nu interesează pe nimeni). Dar mă tem că distracţia e numai amânată, ca şi intrarea în vigoare a legii.

Locul 2 l-aş acorda primului-ministru pentru că nu s-a putut abţine şi l-a dat afară pe directorul agenţiei autonome de telecomunicaţii, dând o ordonanţă de urgenţă care reorganizează chipurile agenţia, de fapt o ia sub control în ciuda legii europene care prevede că trebuie să fie strict autonomă. Consecinţele sunt imediate, ordonanţa pierde în justiţie la Bucureşti, la Bruxelles lumea se agită şi ne ameninţă cu Curtea Europeană de Justiţie, etc. Ce licitaţie o fi la fost la rând de a devenit agenţia asta brusc cuiul în talpa Guvernului? Pretextul oficial este că nu ne-au apărat bine de emailuri spam, dacă vă puteţi imagina. X-files curat.

Locul 3 îl merită şeful statului pentru promulgarea necurajoasă a salariilor profesorilor după principiul că alţii au băgat ouăle în foc, dar eu nu o să le scot cu mâna mea numai ca să fiu mai bun decât ei. Just, alţii le băgaseră, în frunte cu liberalii care acum se vaită că dăm la anul faliment, dar totuşi aş fi vrut să-l văd pe Băsescu că le scoate, chiar daca pierde câteva voturi. Că nu ştie nici el, şi nici nimeni dacă într-adevăr nu ne ia dracul la anul pentru prostiile pe care le facem de un an încoace, culminând cu asta. Şi dacă se termină cu anii noştri de prosperitate aş vrea să văd la ce-l mai ajută dacă se alege cu al doilea mandat.

Locul 4, un loc cu totul mediocru, revine liderului PSD, Mircea Geoană, care a promis 25000 euro prima de revenire în ţară celor care lucrează în străinătate (ca mine). Nu numai că nu are el 25000 de euro să ne dea la fiecare, că presupunând că doar o sută de mii din cei 2 milioane plecaţi îl iau în serios înseamnă 25 de miliarde, asta mai lipseşte bugetului, dar e chiar jignitor să presupui că oamenii pleacă numai din cauza banilor. Ia să-l pensioneze el pe Hrebenciuc, sau să-l trimită pe Năstase la tribunal să răspundă odată pentru gresia şi termopanele lui, şi va fi surprins să vadă câţi oameni revin acasă că vor considera că România e pe drumul cel bun.

Locul cinci, ultimul dintr-un clasament care ar putea fi interminabil, merge la consilierii anonimi ai lui Traian Băsescu care au greşit cifrele salariilor de la ANL, punându-l pe şeful statului în situaţia să iasă să spună că a fost greşit informat, iar apoi şi-au închis telefoanele ca să nu îi găsească presa să îi întrebe cine e dobitocul. Frate, sper că nu e unul care pregăteşte documente la Consiliul Suprem de Apărare, că aşa poate porni un război din greşeală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Compensate şi decompensate.
 Vizualizări articol: 2201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Compensate şi decompensate3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei