Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 mai 2008 - Anul XIII, nr. 120 (3801)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Cu pumnii în „tonomat”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O oaste de gazetari, preponderent feminină, s-a înfiinţat deunăzi la o reuniune a mai-marilor unui partid. Invitaţia, reînnoită trei zile în şir, subînţelegea greutatea momentului, decontabilă, în foaia din gazetă, prin ştiri, articole, declaraţii vitale pentru naţiune. Ca şef al unei agenţii de ştiri am fost solicitat telefonic să trimit la rându-mi un om, căruia i-am silabisit numele tot telefonic, pentru a fi notat corect şi pentru a nu fi confundat. Percepând importanţa momentului, am trimis doi. Amândoi redactoriţe. Ce s-a întâmplat? Cioporul de jurnalişti, care cu pixul, care cu reportofonul, a fost uşuit scurt de la uşa la care se petrecea evenimentul, sub un pretext tulbure. Invitaţi, invitaţi, dar roiu’! Gazda s-a răzgândit şi nu are chef de ospitalitate. „Am ordin să vă dau afară”, a glăsuit apăsat o persoană înveşmântată în autoritatea instituţiei. Formula, citită în relatările mai multor tineri gazetari, m-a făcut meditativ. De unde vine acest atavic „am ordin să vă dau afară”? Din preistorie sau a fost confecţionat de buclucaşa noastră tranziţie?

Prezenţa unei fătuci care a ocolit şcoala, obrăznicită în mahala şi autoporeclită jurnalist, într-o emisiune televizată pe care n-am văzut-o, a creat o maladie şi un reflex. Cumplit, real, de nesuportat. Toate ziaristele, dacă au ghinionul de a fi şi tinere, sunt – am auzit formula într-o singură zi în trei locuri diferite – „paraşute”. Cuvântul a fost psalmodiat în Parlament, receptat, ca un ecou grotesc, pe stradă, multiplicat în aglomeraţiile reuniunilor mondene. Am lucrat toată viaţa cu gazetari şi gazetăriţe şi am acum în subordine fete şcolite, trecute prin universităţi, citite, educate, la locul lor. Consideraţia generalizată după un accident televizistic nefericit, este o ofensă. Nu contest că individa aterizată în televizor, cu aer de Coană Frosa otrăvită, este, aşa  cum s-a zis. Dar reflexul generalizării este impardonabil. „Scoate mă curvele astea de aici că io nu sunt ca tolomacul ăla de ....i-o le-o trag aici”, proclamă, mulţumit şi autoritar, un oficial care se imaginează călărind presa. Pronunţând, uşor graseiat, cuvântul „ziariste”, el coboară la o îndeletnicire de valeţi ai autorităţii, pe care îi chemi, prin repetiţia gestului încovrigat al degetului, ca pe chelneri şi servitori.

Deunăzi am auzit la un îndestulat al vremii formula, cu amplă generalizare, „îi fac eu”. Pe cine? Pe ziarişti. Ameninţarea, tocită în utilizări de gang, are trimiteri la sonorităţi englezeşti – „vă fac eu”, „te fac eu” ş.a.m.d. Mari scule-bascule flăcăii ăştia burduf de gologani! Ideea că presa poate fi cumpărată, manipulată, adormită cu un bacşiş proliferează. Dacă gazetarul nu poate fi cumpărat, atunci cu certitudine poate fi bătut. Ameninţarea vine telefonic, la coadă la aprozar şi, mai nou, prin televizor. Cotonogirea ziariştilor pare a fi ultima soluţie fabricată de societatea belferilor politici şi mafioţilor chinuitei noastre tranziţii. Bravos naţiune, ai mai biruit o dată! Strigătul „moarte ziariştilor” trebuie inscripţionat în piese şi cântat, odată cu imnul naţional. Unul dintre propagandiştii de succes ai ideii este preşedintele Băsescu. El invită o ziaristă „să o facă” la el în birou şi tot el, ameţit de ideea că poporul îl iubeşte orice ar zice, dă zilnic cu pumnul vorbei, în şubrezitele tonomate ale fiinţei noastre.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu pumnii în „tonomat”.
 Vizualizări articol: 2180 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Cu pumnii în „tonomat”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Este singura, deocamdata trimis de
(24 mai 2008, 14:20:15
Presa, in ansamblul ei, trebuie aparata de intreaga societatea civila pentru ca in acest moment este singura putere care actioneaza, cat de cat, impartial. Sigur ca este si presa aservita taberelor politice, precum si unor grupuri de interese, dar tocmai de aceea, pe ansamblu, cititorul isi poate face o imagine apropiata de realitate. La randul ei si mass media in general, trebuie sa-si mai faca curatenie in propriul colectiv, dar oriunde se mai gasesc rebuturi! Una peste alta, presa din Romania merita toata aprecierea publicului cititor!
2.   Citat trimis de
(24 mai 2008, 16:23:35
Presa trebuie sa apere puterea de ispita arogantei. Ne impiedica sa ne pierdem mintile si sa umblam carand cu noi un soclu. J. F. Kennedy
3.   Presa si ceilalti trimis de
(24 mai 2008, 16:33:08
Insolenta si ipocrizia mai marilor alesi de cei mai mici si nesemnificativi ca noi se manifesta in toate conjuncturile,atat in ceea ce priveste presa cat si opinia publica.Ireversibil ,ca reprezentanta a opiniei publice,presa si in genere mass-media sunt cele care sufera de lipsa de respect dusa pana la exreme a maretilor,puternicilor si iubitilor nostri conducatori.Visand probabil la puterea lor ce creste invers proportional cu somnul nostru ,n-au ''neaparata'' nevoie de ceilalti care pot destepta turma din amorteala ei.Nu exista limite in ceea ce-i priveste dar exista posibilitati in ceea ce ne priveste.
4.   Adevar pe 1/2 trimis de
(24 mai 2008, 19:14:58
Ca or fi niste agramati si retardati mintal,plini de bani (si de ei)ce se poarta astfel cu reporterii in special,lesne se observa,dar comportamentul lor are acoperire in prea desele exemple de jucatoare cu pixul sau reportofonul ,ce au dus in derizoriu aceasta importanta activitate.Urmarind multimea" fatucelor",nu poti sa nu observi stasul dupa care sunt alese,identic sau asemanator celui care ne pricopseste cu puzderia de guriste ,ce au invadat scenele si ecranele.Motivul pentru care suntem aproape obligati sa "inghitim" si noi(ca de ele nu mai vorbesc)tot felul dizgratioase fapturi prea sumar imbracate,unele vadit dezavantajete de aceasta postura,este acela ca niste sefuti nu pot avea o aventura ,fara sa ne-o prezinte si noua.Se cunosc regizori ,compozitori,sefi de probrame ce-si numara "cuceririle ",prezentindu-ni-le drept trufandale(vorba ceea,ei nici nu stiu cu citi se pupa). Nu strica sa ne mai clatim ochii(poate si altceva),dar viitura asta,prea bate la ochi..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei