Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 mar 2008 - Anul XIII, nr. 76 (3757)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


La moartea unui clovn

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A murit zilele acestea un vechi prieten de al meu, George Pruteanu. Corul fals şi gălăgios de la moartea lui tinde să ascundă faptul că această celebritate care a murit săptămâna trecută era un ratat, adică un om excepţional de înzestrat care nu a reuşit să-şi valorifice darurile. Mă simt datoare să scriu despre George, nu pentru el (tăcerea ar fi cel mai bun omagiu care s-ar putea aduce memoriei lui), ci pentru toţi oamenii sub 35 de ani care au doar o idee vagă cine a fost el şi nici o idee cine ar fi putut fi. Necrologul lui scris de amatori se citeşte aşadar ca o listă de falsuri, pentru că George nu era de fapt profesor universitar (nu avea nici o acreditare reală), nici ziarist (în toată viaţa lui nu scrisese o piesă jurnalistică autentică), nici comentator (refăcea pe situl lui un fel de Românie Mare mai slabă), şi cert nu lingvist (nu a publicat în viaţa lui o lucrare academică adevărată în acest domeniu). Şi de fapt ar fi putut fi mult mai mult decât toate astea laolaltă.

Ne-am cunoscut la Iaşi, unde am fost repede pusă în gardă contra lui de oamenii din grupul de disidenţi ai lui Dan Petrescu, care nu aveau încredere în el, deşi intelectual le era foarte aproape. Reputaţia lui încă din 1989 era că fusese recrutat de Securitate când fusese prins furând din teribilism nişte zacuscă şi o glastră de flori. Am încercat să-l aduc la „Convorbiri literare”, ca să aibă şi el o slujbă, dar nu am reuşit, m-a oprit opoziţia colegilor. George nu făcea lucrurile mai simple, făcea veşnic pe nebunul şi ne exaspera pe toţi. La „Opinia studenţească” a vrut să intre într-o şedinţă de redacţie unde nu avea ce căuta şi de supărare că nu l-am primit ne-a baricadat pe afară cu dulapuri şi mături. A plecat finalmente la Bucureşti, unde ne-am regăsit câteva luni mai târziu. L-am adăpostit în camera mea de hotel când au venit minerii: am fugit pe uşa din spate ţinându-ne de mână.

Când am devenit redactor-şef la trustul Expres, George avea o rubrică la noi. Era un fel de pamflet amuzant. Într-o zi însă a schimbat tonul. Mi-a dat pe post de rubrică un text linguşitor, penibil, în care făcea elogiul tuturor celor în poziţia de a-l ajuta cu ceva, cu mine în frunte. L-am chemat şi i-am spus să continue să râdă de oameni, că acolo e forţa lui la scris, şi că eu nu public „limbi” pe faţă, despre mine sau despre alţii. Mi-a explicat că e singur pe lume, nu are casă la Bucureşti şi aşa mai departe. I-am replicat că nici eu nu aveam. El a subliniat că eu eram pe cale să mă mărit cu un bărbat care avea, şi că fiecare se descurcă cum poate. Colaborarea noastră a luat sfârşit.

Când am devenit director la televiziune, George a venit de îndată să îmi propună „Doar o vorbă să-ţi mai spun”, emisiune care rulase pe Tele7, un post fără audienţă. Şi-a negociat un contract foarte profitabil pentru el. Dar cum publicul iubea emisiunea, am acceptat. Problemele au început când ambiţiile lui politice au luat în mod neaşteptat avânt. Mi-a explicat că este cel mai popular om din România conform unui sondaj dintr-un ziar. I-am explicat că sondajul nu era reprezentativ, şi că încrederea oamenilor nu se mută de la gramatică la politică. Nu mai era mulţumit să fie un simplu deputat ţărănist şi începuse să facă propagandă şovină antimaghiară. În unele seri încerca să aducă subiectul şi pe post. Pe măsură ce George se lua mai în serios, audienţa lui scădea, aşa cum îi prezisesem. Până la urmă, departamentul de programe l-a scos de pe ecran, iar eu nu m-am opus. Cam tot atunci l-au expulzat şi ţărăniştii din partid.

George fusese un antipesedist convins. Cu toate astea s-a dus imediat la PSD. Dar la primele alegeri nu a căpătat locul pe listă pe care şi-l dorea, şi aşa a ajuns la PRM. Scrisese violent contra lui Vadim Tudor. George aparţinea unei populaţii minoritare. Nu avea ce căuta la naţionalişti. Cariera lui de politician naţionalist a fost cea mai oribilă, ca acei evrei care colaborau cu naziştii. Lipsisem mult din ţară, şi nu mi-a venit să cred când m-am întors. Nimeni nu mai vorbea cu el din lumea bună. Devenise doar invitatul favorit al talk-showurilor de mâna a treia, unde nu se duce nimeni.

În anul 2004 George a fost pe lista neagră a Coaliţiei pentru un Parlament Curat, pentru traseism. Ne-am văzut între două uşi la o televiziune. Era o caricatură a lui însuşi. Clovn fusese toată viaţa, dar acum devenise unul patetic, care recita exact ceea ce l-ar fi făcut să roşească în timpurile lui bune. Fostul autor de filme artizanale porno şi traducător din scriitori deocheaţi francezi, un ateu convins, nu mai vorbea decât despre neam şi Dumnezeu. Nu mai convingea. Votanţii nu l-au mai ales.

Poate nu e limpede de ce l-am iubit pe George, şi de ce rămâne singurul bărbat pe care am încercat să-l adăpostesc de mineri. În primul rând, pentru că m-a apărat în aprilie 1990, când am propus la primul congres al ziariştilor liberi ca oamenii care l-au proslăvit pe Ceauşescu să nu mai aibă dreptul să scrie. Eram foarte tânără pe atunci, şi George cu încă vreo doi s-a aşezat între mine şi trupa care a vrut să mă linşeze după această propunere. În al doilea rând, pentru că înainte de a descoperi televiziunea de pierzanie, era un intelectual de mare calitate, deşi cam decadent, traducea Infernul lui Dante şi recita din Apollinaire. Era şi un critic literar onorabil, care promitea să devină un critic chiar foarte bun. Dar nu a dus niciodată la bun sfârşit nici un proiect măreţ din cele pe care le-ar fi putut face. Era mult mai simplu să fie vedetă la televizor sau clovn politic.

Clovnul George Pruteanu a fost mult mai tare ca omul de cultură George Pruteanu, de a cărui moarte s-a făcut finalmente vinovat. Dar această crimă s-a petrecut mult mai demult decât vinerea trecută. Când Cristian Tudor Popescu m-a certat într-un articol de al lui prin 2003 că i-am spus lui Pruteanu „George” cu lacrimi în ochi într-o emisiune, în loc să-l înjur cum merita, avea perfectă dreptate. Atunci îmi dădusem eu brusc seama că George Pruteanu al meu era mort şi am început să-l plâng în direct. De asta azi nu mai am lacrimi la a doua lui moarte, a cărei lecţie este că şi cel mai mare talent poate muri de prea puţin caracter într-o societate ca a noastră. Asta e singura lecţie a tragicomediei care a fost viaţa prietenului meu George Pruteanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La moartea unui clovn.
 Vizualizări articol: 4959 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
La moartea unui clovn4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Josnic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! trimis de
(31 mar 2008, 13:44:54
NU-mi vine sa cred ochilor ca poate exista o persoana ca dumneata cucoana ,ca domna nu-ti pot spune.Esti jalnica daca ai ajuns sa intinezi memoria unei persoane care si-a incheiat socotelile cu viata aceasta.Fie ca spiritul marelui OM Geogge PruteanuSA TE BANTUIE!!!!
1.1  RE: Josnic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! trimis de
(31 mar 2008, 14:24:48
Intr-adevar...NU CONTEAZA. Pentru ca ...cucoana asta scrie aici un articol extraordinar despre lumea noastra. Nu si a ta, pentru ca tu ...NU CONTEAZA.
2.   IUBIM CLOVNII! URAM JOSNICIA! trimis de
(31 mar 2008, 14:41:46
NU ESTE PENTRU PRIMA OARA CAND SUNT SOCAT DE CELE SCRISE DE TINE ( DUMNEATA NU POT SA-TI SPUN)!

DACA TU NU MAI AI LACRIMI PENTRU MOARTEA CELUI CARE A FOST DOMNUL GEORGE PRUTEANU, EU NU MAI AM CUVINTE VAZAND ATATA DECADENTA JURNALISTICA, UMANA.

CHIAR CLOVN SA FI FOST, IL IUBIM. DACA IN ROMANIA ANILOR NOSTRI LIMBA ROMANA TREBUIE SA FIE APARAT DE UN CLOVN, ATUNCI ACESTA MERITA TOARE ONORURILE, TOATA CONSIDERATIUNEA SI RECUNOSTINTA NOASTRA.

DE CE NU S-AU TRANSFORMAT CEI CARE SE AUTONUMESC ZEI AI LITERELOR IN "CLOVNI" CARE LUPTA PE BARICADE PENTRU LIMBA NOASTRA?

INDIFERENT DE CELE INTAMPLATE IN VIETILE VOASTRE, AFLATI URMATOARELE:

IUBIM CLOVNII !

DUMNEZEU SA-L IERTE! SI PE TINE, CA NU STII CE VORBESTI!

3.   Greseala?? trimis de
(31 mar 2008, 14:45:49
Doamna pe care voi o denumiti "cucoana" nu greseste cu nimic in caracterizarea sa.

Asta nu inseamna ca are dreptate sa il judece pe G.P. dupa ce a murit; aceasta caracterizare ar fi fost mai demna daca era facuta in timpul vietii lui. Cei care o critica pe "cucoana" sa verifice intai daca aceasta are dreptate sau nu.
4.   ESTI JALNICA! trimis de
(31 mar 2008, 14:47:33
CU ADEVARAT, GEORGE PRUTEANU A MURIT PENTRU LIMBA ROMANA!

ARTICOLUL TAU SEAMANA CU O MANEA. CARACTERUL TAU, LA FEL.

NUMAI SI PENTRU FAPTUL CA ( RECUNOSTI) TE-A SALVAT ODATA DE LA LINSAJ AR TREBUI SA AI DECENTA DE A TACEA.

CUM ITI SUNT CUVINTELE, ASA ITI ESTE SI SUFLETUL!

AM ZIS!

5.   Daca! trimis de
(31 mar 2008, 16:56:49
Cele scrise in articol nu se incadreaza la categoria jurnalism, ci mai degraba este o birfa intre doi vecinii. Daca asta este presa noastra scrisa, este jalnica! Degeaba mai calatoresc prin strainatati, ca nu invata nimic. Cita dreptate avea d-nul Pruteanu: mass media de manele! De fapt, asta a vrut sa demonstreze si autoarea articolului.
6.   Basarica trimis de
(31 mar 2008, 16:59:40
Aceasta caricatura vrea sa ne faca sa credem ca este detinatorul adevarului universal. Cica "Votantii nu l-au mai ales"! Probabil multi stiu ca d-nul George Pruteanau a candidat in 2004 la Suceava, din partea PRM. Nu a fost ales dincauza partidului din partea caruia a candidat, care era in cadere libera.

Madam gogoasa, una doua se erijeaza in reprezentatul "intelighentiei". Decat cu o asemenea caricatura umana (dupa caracter) ca reprezentant mai bine comunist.
7.   Stiam... trimis de
(31 mar 2008, 17:00:07
...ca George Pruteanu avusese probleme cu militia,de fapt cu securitatea,dar ce aparea (furtul zacustii,betii,scandal,etc.) erau invelisul in care sistemul criminal invelea orice nesupunere(cum infasoara unii piatra in plush,spre a lovi mai miseleste),stiam ca putea fi condamnat, nu numai moral, pentru firea lui de om liber ce intra usor in contradictie cu anumite norme de convetuire. Stiam ca a fost acuzat de relatii neprincipiale cu studente de a lui (caci a predat cursuri universitare !) ,stiam chiar ca era minoritar si desi nu ma dau in vint dupa alti semeni de-ai lui,l-am iertat pentru toate(la firea lui era loc chiar pentru mai multe greseli) si am vazut in el doar eruditul in lupta cu misei si ignoranti atacatori ai dulcelui grai romanesc( se stie ca strainii cultivati folosesc mult mai corect dificila limba romana).Dar n-am sa-l pot ierta pentru greseala de a fi tinut in brate,la propriu si la figurat o asemenea fiinta diforma fizic si spiritual,dar mai ales moral !!!!
7.1  RE: Stiam... trimis de
(31 mar 2008, 17:49:15
Este bursiera Soros. Pentru ca a luat atitudine �mpotriva politicienilor maghiari, pentru atitudinea aroganta fata de tot ce este rom�nesc si fata de limba rom�na, a scris acest articol. L-a scris, lovind indirect �n cei de la Rom�nia Mare si �n Vadim cu care se are la cutite, sluga fiind la minoritarii maghiari. Mare rusine.
8.   Dupa razboi trimis de
(31 mar 2008, 17:53:47
Chiar asa doamna mungiu-pipidi de ce nu ai avut puterea sa lovesti in domnul George Pruteanu cat afost in viata? Asta demonstreaza cat de josnica poti fi invidia pentru succesul lui fie el si pe plan mediatic urla din articol.
9.   Ce curaj! trimis de
(31 mar 2008, 17:55:15
Ca sa arati toate tarele[cate-or fi fost] ale unui om, dupa ce el nu mai poate raspunde in niciun fel, este o dovada a unui curaj iesit din comun: curajul de-ati arata micimea caracterului propriu!

10.   ARTICOLUL CA O MANEA trimis de
(31 mar 2008, 19:24:37
STII CUM A REACTIONAT MANELISTUL GUTA LA AFLAREA TRISTEI VESTI? A PLANS. A PLANS CU LACRIMI SINCERE. EL, CEL PE CARE DL. PRUTEANU L-A " CERTAT" DE ATATEA ORI PENTRU DISTORSIONAREA LIMBII ROMANE. PENTRU ASTA IL IERT SI EU. DAR TU NU AI NICI MACAR SFERT DIN SUFLETUL ACESTUI MANELIST CARE A IESIT MAI INVATAT DIN INTALNIRILE LOR.
11.   Nu am crezut ca este posibil un asemenea articol trimis de
(31 mar 2008, 20:30:50
Absolut sigur ca tot ce este sustinut in articol sunt ineptii.

Dar chiar daca ar fi fost 1 % adevarate cele afirmate,un asemenea articol descalifica pe autor.

"De morti numai de bine",este cel putin o dovada ca esti om si nu esti frustat(a) de meritele celui disparut.

Sa dea Dumnezeu ca asemenea articol sa nu mai apara in Romania.

Cumva autoarea este ruda cu autorul filmului condamnat de Biserica Catolica?
12.   Slava tie Doamne . slava Tie trimis de
(31 mar 2008, 21:20:24
Dumnezeu sa-i ierte pe cei morti si pe noi dobittocii cei vii ,ca e postul mare
13.   Penaloo trimis de
(31 mar 2008, 22:44:50
esti cea mai josnica fiinta posibila.o ****** ************
14.   La moartea lu mata trimis de
(31 mar 2008, 22:52:26
************.toti pe care ai cunosc si au citit acest articol sunt scarbiti de tine u *********.tu si cu fatata ***********.iar cand o sa *******
15.   Balena PIPI trimis de
( 1 apr 2008, 00:51:12
..o *********************Asa sunt toti care-s bursieri ai acestui *******************
16.   Are dreptate D-na Pippidi trimis de
( 1 apr 2008, 00:59:38
Asta a fost G. Pruteanu : un clovn politic. Va supara adevarul ? Asta pt ca nu sunteti capabili sa-l gasiti *****. Va prosteste oricine. Si ce daca a plans nu stiu care manelist. Oricum nu voi hotarati cine a fost G. Pruteanu ci timpul. Si apoi aducetzi argumente contra daca nu va convine, decat sa atacati autorul articolului. In felul asta chiar ca nu il aparati pe Pruteanu.
17.   Adevar trimis de
( 1 apr 2008, 08:33:05
Fostii lui studenti, cu singuranta rasufla usurati. N-aveti voi idee cum se lua de studente din cauza frustrarilor.
18.   PRUTEANU trimis de
( 1 apr 2008, 09:49:54
G.PRUTEANU A PLECAT DINTRE NOI SI ATIT....EL ESTE....IN INIMILE NOASTRE.
19.   Lasati... trimis de
( 1 apr 2008, 10:06:53
Asa este. Timpul va hotar� cine a fost dl. Pruteanu. Nu trebuie sa dam noi cu pietre, numai pentru ca nu se mai poate apara. �i doresc d-nei Alina Mungiu P, ca atunci c�nd D-zeu va hotar� ca activitatea ei e gata pe acest Pam�nt (c�nd va da coltul adica), nimeni sa nu-si aminteasca de ea. Sa nu arunce nimeni cu mizerie, dar nici sa nu stie cine era. Sa nu fim anuntati pe toate canalele de tv ca a decedat, sa nu scrie nimic �n ziare, sa nu fie nimeni alaturi de familia ei!

Parerea mea!
20.   Propunere ..decenta trimis de
( 1 apr 2008, 11:29:09
Deoarece Pipidica nu este la prima iesire in decor(vezi piesa cu batjocorirea Lui Isus Christos,articole cu vadit caracter anti national),propun ca daca nu definitiv,macar temporar sa fim scutiti de rubrica acestei imposibile creaturi,ce-si rotunjeste conturile(mai ceva ca formele)reusind sa insulte inteligenta cititorilor de la" Monitorul"Sv. Nu stiu citi bani primeste ,dar pentru ceea ce produce,oricit de putini sint deja prea multi Astept si alte propuneri in acest sens.
21.   Opinie trimis de
( 1 apr 2008, 15:10:44
Absolut de acord cu articolul. Pruteanu a fost un mediocru, Dna Pipidi nu face decat o analiza lucida. Asta e una din problemele romanilor, multi sunt cei care se inflameaza cu discursuri si putini au curajul propriei opinii..... E mai usor sa insulti, sa il invoci pe Dumnezeu sau sa utilizezi majuscule in texte lacrimogene. Avem un talent al indignarii fantastic!! Fiti realisti, probabil ca in cativa ani nimeni nu isi va mai aminti de Pruteanu. Utilizati-va energia (si ratiunea!!) in alte scopuri, mai nobile.
22.   Cui i-e frica de Alina Mungiu ?! trimis de
( 2 apr 2008, 08:28:00
E greu sa ai prieteni ca Alina Mungiu. Nu-i asa ?! Nici cand mori n-ai liniste. Corul ratatilor, al diletantilor, al taiatorilor de frunza la caini s-a reunit in subsol. Fiecare simte atacat micul pruteanu care zace in noi. Se borsesc vorbe grele, se infiereaza cu manie proletara. Maidanezii culturii, latratorii de pripas, profesionistii derizoriului dau lectii, admonesteaza. Sintem atinsi la scara de valori. Cum ?..N-a fost Pruteanu mare roman ?!..n-a fost el mare lingvist ?!..n-are el opera ?!..Doar un fachir ?!..un exhibitionist ordinar ?!..histrion de mucava !?..e greu de acceptat. Pina la ora la care scriu articolul e clar printre cele mai citite. A produs reactii interminabile pe bloguri. Personal cred ca e unul din cele mai bune elogii aduse POTENTIALULUI PRUTEANU. Scris cu luciditate si regret pentru talantul risipit. Betia libertatii, pierderea caracterului, irosirea darurilor..
23.   Biata mungita trimis de
( 2 apr 2008, 15:33:19
Nu este corect sa se ia lumea de doamna mungiu.

Ea n-a stat,in practica,la spitalul Socola decat cateva luni.Daca statea mai mult poate se dregea la cap.
24.   Excelent! trimis de
( 2 apr 2008, 21:34:26
Excelent articol, din pacate romanii nu sunt pregatiti pentru atata sinceritate si lipsa de ipocrizie. Bravo!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei