Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 5 dec 2007 - Anul XII, nr. 291 (3661)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


“O singură decizie, fără opţiuni, ordin de la Zeus”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acesta este mesajul trimis luni seara ziariştilor de la „Cotidianul” de o sursă care a participat la negocierile pentru formarea Partidului Democrat Liberal. „O singură decizie”, adică înfiinţarea PDL, iar ordinul este dat  de „Zeus”, adică de însuşi preşedintele Traian Băsescu.

În mod normal, o fuziune sau, mă rog, formarea unui nou partid, cum este în acest caz, se face după consultarea organizaţiilor judeţene. Chiar dacă formală. Adică vine un lider de la Bucureşti care răspunde de respectiva organizaţie judeţeană şi spune că forul local de conducere trebuie să adopte o hotărâre favorabilă fuziunii sau înfiinţării unui nou partid. Cele mai multe organizaţii judeţene se supun şi aşa se ajunge la majoritate. Apoi are loc o şedinţă mare pe la Bucureşti în care, ţinându-se cont că majoritatea filialelor au optat pentru directiva de la centru, se hotărăşte în consecinţă. Se face fuziunea, alianţa sau, după caz, un nou partid. Toată lumea ştie ce se întâmplă, liderii locali de partid, presa, membrii simpli. Evident, chestiile de fineţe (funcţii, destine în partid) sunt secrete, dar restul e public.

În cazul viitorului PDL, lideri ai PD sau ai PLD au aflat de la televizor despre faptul că vor face parte dintr-un nou partid. Vicepreşedinţi la nivel central, şefi de organizaţii judeţene, nu i-a întrebat nimeni. Doar Zeus a vorbit. Şi cuvântul lui e lege.

În presa centrală de luni a apărut un interviu în care liderul de faţadă  al democraţilor, Emil Boc, spunea că insistă ca PD şi PLD să participe separat la alegerile parlamentare din 2008, în ideea ca partidul lui Stolojan să se concentreze pe atragerea electoratului liberal.

În aceeaşi zi, pe seară, se anunţă formarea unui nou partid. Asta în timp ce greii PD – ului, Vasile Blaga şi Adriean Videanu, nu se aflau în Bucureşti în momentul luării acestei decizii.

I-am văzut luni seara, la tv, pe câţiva dintre liderii celor două partide. Boc şi Stolojan, care aflaseră de câteva ore ce au hotărât ei, păreau că încep să se obişnuiască cu ideea, ceilalţi erau încă derutaţi.

De la PD s-au aliniat în faţa presei, alături de Emil Boc, doar Adriean Videanu (reîntors, între timp, în Capitală), Cezar Preda şi, evident, Elena Udrea.

PLD – ul şi-a adus preşedintele executiv, Gheorghe Flutur, şi câţiva vicepreşedinţi. În acest context, din punctul de vedere al funcţiilor, nu am înţeles ce căuta Elena Udrea acolo. În fine, asta e treaba lor.

Ce mă amuză pe mine este circul ce se va crea în privinţa viitorului organizaţiilor locale ale celor două partide.

Cel puţin la nivelul judeţului Suceava, PLD s-a organizat foarte bine şi şi-a înfiinţat organizaţii în aproape toate, dacă nu toate, localităţile. În campania electorală pentru europarlamentare, pelediştii au muncit pe brânci. Acum vor fi nevoiţi să-şi împartă funcţiile cu liderii democraţi din zonă sau, în unele locuri, să se dea la o parte. Credeţi că vor fi de acord? Dar democraţii suceveni credeţi că se bucură de această idee?

După părerea mea, formarea noului partid, în acest moment, este o greşeală. După alegerile locale, era altceva. În momentul de faţă, PLD este pe val. Sau, mai corect spus, era pe val. PLD era singurul partid de pe eşchierul politic care putea atrage nehotărâţii. Lumea vrea mereu o schimbare. PSD a fost la guvernare, PD a fost, PNL a fost. Le mai rămânea PLD.

Am vorbit cu oameni care, la alegerile europarlamentare, mi-au spus că ar fi votat cu PLD, dar sunt convinşi că e un vot pierdut, aşa că mai bine nu merg la vot. La alegerile locale, sunt convins că această categorie ar fi votat PLD. Iar după alegerile locale, PLD ar fi obţinut un scor mult, mult mai bun decât cel de la europarlamentare. O alianţă atunci (sub explicaţia că PD şi PLD sunt singurele care pot scăpa ţara de corupţie şi au nevoie de o majoritate, bla, bla, bla...) ar fi adus un câştig pentru ambele partide. 

Singura explicaţie pe care o găsesc pentru luarea acestei decizii este obsesia unor persoane (nu multe) pentru un partid unic. Iar hotărârea lui Zeus a fost luată, cred eu, sub efectul rezultatului alegerilor din Rusia, unde partidul lui Putin a obţinut peste 60%. După ce Zeus a văzut rezultatele şi-a spus: „Uită că se poate”. Şi, pentru a nu se răci ideea, a înfiinţat PDL.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “O singură decizie, fără opţiuni, ordin de la Zeus”.
 Vizualizări articol: 2106 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 7 voturi
“O singură decizie, fără opţiuni, ordin de la Zeus”1.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti File de şalău in crusta de mac 700g file de şalău100g făină4 linguri seminţe de mac1 lingură coajă de lămâie rasă1 linguriţă boia de ardei dulce150ml ulei 2 lămâi± sare, piper Curăţă fileul de şalău, spală-l bine în apă rece, lasă-l să... Citeşte